Foto: Ronald Gorsic/CROPIX/Ilustracija, Torcida

Hajdukovac je nad dinamovcem izveo najbrutalniji start u bivšoj Jugoslaviji

Autor: Dnevno GIŠ

Antagonizam između sjevera i juga je nešto što je jako teško izlječivo i primjetno je primjerice u susjednoj Italiji pa Francuskoj i naravno kod nas u Hrvatskoj, gdje su odnosi između Splita i Zagreba na jako niskim granama već desetljećima.

Nekako se uvijek voli idealizirati kako su se ti odnosi Dalmacije i sjevera Hrvatske pogoršali u nekoliko zadnjih godina, no istina je kako oni zagriženi hajdukovci i dinamovci nikada neće navijati za mrski im klub, isto kako će navijači Barcelone biti sretni porazom Reala od primjerice PSG-a, ili oni Intera porazom Lazia protiv Bayerna.

Jedan od onih koji nikada nije skrivao antagonizam prema Dinamu i u krajnjoj liniji svemu zagrebačkom je bivši igrač Hajduka Ivo Bego, koji je i egzekutor najbrutalnijeg starta u bivšoj Jugoslaviji, naravno nad igračem Dinama Ilijasom Pašićem.

Brutalan start




Igralo se polufinale Kupa raspale nam države između Dinama i Hajduka na Maksimiru na današnji dan 1960. godine, kada je Dinamo preokrenuo vodstvo Hajduka golovima Zambate i Jerkovića plasirao se u finale Kupa, koje je i osvojio.

Pred sami kraj utakmice u 88. minuti Bego je brutalno startao na igrača Dinama Ilijasa Pašića, da bi potom šakom u glavu udario i Dinamovog golmana Mirka Stojanovića.

“Dvije minute prije kraja utakmice Bego ga je, punim zamahom noge iz sve snage, pogodio u glavu, u predjelu oka. Dinamov je nogometaš krvave glave u besvjesnom stanju prevezen vozilom hitne pomoći u KBC Rebro. U trenucima dok su se mnogi u panici pitali je li maksimirski nogometaš uopće preživio Bego je šakom u glavu udario i Dinamova vratara Mirka Stojanovića”, prisjetili su se nemilog događaja iz Dinama.




Nek’ svi izgube

Kako se navodi, neki igrači Dinama, koji su bili na pet metara od brutalnog prekršaja, tvrde da su u tom trenutku pomislili da je Pašić mrtav. Glava mu je bila oblivena krvlju i bio je bez svijesti. Bio je to prizor koji svjedoci nikada neće zaboraviti.

Golman Dinama Stojanović Begu je nazvao ubojicom, a ovaj ga je potom udario šakom u glavu, da bi o incidentu u emisiji kod pokojnog Mosora izjavio, ‘Udrija san onoga ko je to zaslužija’, a zbog svojeg nogometa dobio je nadimak ‘Cipadur’.

“Dinamu želin da izgubi svaku utakmicu, i u Hrvatskoj i u Europi! I kad ja to rečen, onda niki skoče na mene: “Ivo, nemoj, neka gube doma, ali neka dobijaju u Europi. To je dobro za rejting hrvatskog baluna!“ Ma, jebe mi se za rejting hrvatskog baluna, samo neka oni gube. Doma i vanka. I oni i Cibona u košarci, i Mladost u vaterpolu, i Zagreb u rukometu”, izjavio je svojedobno Bego, koji se i potukao u svečanoj loži s Zdravkom Mamićem.

Hrabro se digao protiv Miloševića, a onda je pomogao Hrvatu: Nije mu to nikad zaboravio

 

 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.