S Cruyffom na klupi Barcelona je osvojila prvi naslov europskog prvaka 1992. godine

Autor: Andrija Kačić Karlin

U finalu Kupa prvaka 1992. godine u finalu na londonskom Wembleyu Barceloni je suparnik bila tada iznimno moćna Sampdorija.

Prvi naslov europskog prvaka Barcelona je osvojila 1992. godine, porazivši u finalu talijansku Sampdoriju s 1-0, strijelac jedinog pogotka bio je Ronald Koeman iz slobodnog udarca u produžecima. Trener te Barcelone bio je bivši nizozemski nogometaš, igrački proslavljen još u Ajaxu i Barceloni, no u “Barcu” je kasnije stigao kao i trener pa ga se često naziva i rodonačelnikom moćne Barcelone.

Priča o Johanu Cruyffu u Barceloni ide ovako… U sezoni 1973/74. Cruyff je za tada rekordni iznos od 900 tisuća funti kupljen od Ajaxa. Zaljubljeni u njegove nogometna majstorije Cruyff je jako brzo stekao status božanstva kod navijača Barcelone. A nakon što je na jednoj konferenciji za novinare izjavio “kako je izabrao igrati za Barcelonu umjesto za Real Madrid, jer se ne bi osjećao ugodno igrati za klub koji je povezan s Francom” – postao je i praktički božanstvo. To još nije sve, navijači su ga još više zavoljeli kada je svom sinu dao katalonsko ime Jordi.

Kao suigrač tada jako dobrim igračima, Asensiju, Rexachu i Sotilu Cruyff je odma prve sezone pomogao klubu osvojiti naslov prvaka po prvi puta nakon 1960. godine, pritom pobijedivši Real Madrid rezultatom 5-0. Nadalje, Cruyff je proglašen najboljim europskim nogometašem 1973. godine, bila je to njegova druga “Zlatna lopta”, prvu je osvojio 1971. u Ajaxu. I godinu kasnije, 1974. godine Cruyff je opet bio proglašen, treći puta, za najboljeg europskog nogometaša, nakon svoje druge sezone u Barceloni.

Prošlo je puno vremena da bi se Cruyff opet pojavio u Barceloni, stigao je na Camp Nou 1998. godine. Kao trener, praktički kao menedžer sastavio je “momčad snova”; bili su tu u njegovom odabiru Guardiola, Baquero, Begiristain od Španjolaca, a kupio je Nizozemca Ronalda Koemana, Danca Michaela Laudrupa, Brazilca Romarija i Bugara Stoičkova. Pod Cruyffovim vodstvom Barcelona je osvojila četiri uzastopna naslova španjolskog prvaka u razdoblju od 1991. do 1994. godine. A još dvije godine ranije “Barca” je osvojila Kup pobjednika Kupova nadvisivši u finalu Samdoriju.

U finalu Kupa prvaka 1992. godine u finalu na londonskom Wembleyu Barceloni je suparnik bila tada iznimno moćna Sampdorija. Cruyff je i tada trijumfirao, postavši tako s Barcelonom svemoćan. S 11 osvojenih trofeja Cruyff je postao najuspješniji trener kluba u povijesti sve do 2011. godine godine i menadžerske ere njegovog učenika Josepa Guardiole. Cruyff je također postao i trener s najdužim stažem u klubu – punih 8 godina. Cruyffu je sreća okrenula leđa u posljednje dvije sezone kada nije uspio osvojiti niti jedan trofej pa mu se predsjednik Núñez zahvalio.

I danas je Cruyff nezaobilazan na utakmicama Barcelone, slovi kao njen veliki navijač i kritičar. U srcima navijača ostao je zauvijek, ta on je čovjek koji im je osigurao prvi europski naslov. Kasnije su stigla još tri…




Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.