Anto Magzan/PIXSELL

PISMO GRAĐANA METKOVIĆA: Tko je zapravo Božo Petrov, tko stoji iza njega i čim se taj čovjek zapravo danas bavi?

Autor: R.I./Dnevno.hr

Tajna osoba iz sjene Bože Petrova je državljanin Republike Irske, imenom i prezimenom NIALL LEACY!

Iako bi prosječnom poznavatelju događanja koji bi pokušao dublje proniknuti u ponašanje Bože Petrova, gradonačelnika Metkovića, kao osoba koja vlada iz njegove sjene vjerojatno prvo pao na pamet samozatajni zamjenik Nikola Grmoja ili pak don Martin Vidović koji mu je posudio novac za kupnju kuće, činjenice govore drugačije. TO JEDNOSTAVNO NIJE TAKO!

Skupina građana iz doline Neretve koja se u javnosti predstavlja kao “Patriotska Liga Kule Norinske i Pojezerja” iznosi niz šokantnih dokaza na račun Petrova i njegove vladavine zadnje dvije i pol godine.

Oni naime tvrde kako je tajna osoba iz sjene Bože Petrova, državljanin Republike Irske, imenom i prezimenom NIALL LEACY!

Njihovo nevjerojatno pismo donosimo u cijelosti.

“Ponašanje Bože Petrova već dugo nije isto, svi mi koji ga susrećemo, teško ga možemo povezati s osobom koja je počela voditi grad nakon dugogodišnje vladavine Stipe Gabrića – Jamba. Nažalost nije dugo trebalo čekati da postane i gori od njega. Zašto gori? Dovoljno je reći da je na nedavnim parlamentarnim izborima dobio tek 764 preferencijalna glasa u samom gradu Metkoviću, što dovoljno govori o tome koliko ga sami građani Metkovića i mi koji radimo u Metkoviću – cijenimo. To jednostavno više nije isti Božo. Promijenio se. Kao što će se iz idućih dokumenata vidjeti, Jambo je možda krao, ali je narodu ponešto i davao, barem sadnicu maslina, putovanje umirovljenicima ili pokoju slanu srdelu. A Božo izuzev s vrlo uskim krugom suradnika ne dijeli ništa s nikim, radnici u gradu Metkoviću tavore na minimalcu, a za isisavanje novca iz gradskog proračuna novca – ima. I za bavljenje nekretninama, i za to ima.

Tko zna za to? Rijetki, vrlo rijetki.

Ti rijetki odlučili su javnost upoznati s dijelom sebi dostupnih informacija zbog dva primarna razloga. Prvi je zbog mobbinga i pritisaka pred koje se te ljude stavlja, a drugi je zbog činjenice da je dio dokumentacije o kojoj je ovdje riječ počeo gubiti trag i nestajati, kako iz gradskih i arhiva gradskih komunalnih tvrtki, tako i iz drugih izvora, tj. provodi se zataškavanje.

Stoga između ostalog i ovim putem, umoljavamo istražne organe da se pozabave ovim slučajevima, ako ništa drugo kako bi se dokumentacija o svemu sačuvala. Registri koji sadrže sve važnije relevantne dokumente su Grad Metković, s gradom povezane tvrtke (kojima je osnivač), Trgovački sud u Splitu i njegova Stalna služba u Dubrovniku, Općinski građanski sud u Metkoviću, Trgovački i Općinski građanski sud u Zagrebu i tako dalje. Vrlo je vjerojatno da niti činjenice koje će ovdje biti prezentirane ne zna veći broj građana Metkovića jer su plod aktivnosti, skrivenih od šire javnosti, opskurnog kružoka novih ljudi u gradskoj upravi grada i izvan tog kruga, malo poznati čak i gradonačelnikovim kolegama u stranci MOST i platformi MOST, a kamoli široj javnosti u Hrvatskoj.

Cijela se priča počela odmotavati kada je sasvim slučajno nekoliko stranica povezanih dokumenata pronađeno na gradskom otpadu Dubravica. Obzirom na izborne rezultate koje je MOST polučio na parlamentarnim izborima, vrijeme je da ove informacije iziđu u javnost kako bi javnost barem pokušala proniknuti tko je zapravo čovjek u čijim je rukama rasplet situacije u državi i o kome ovisi formiranje vlasti u državi.

Tko je Niall Leacy i koliki utjecaj ima na Božu Petrova?

Svi koji su Božu poznavali, kada ovo budu čitali, počet’ će se s pravom pitati, kako je to sve moguće?

No što u Republici Hrvatskoj nekoga može više iznenaditi, kad Sanader izlazi iz pritvora, kad i Vrhovni i Ustavni Sud donose odluke kakve donose. U takvom društvu čak i jedna, nažalost lažna moralna vertikala, ispada zapravo to što i jest, lažno zlato, lažni svetac, lažni prorok, lažni mesija i to čak nije čudno, to je očekivano.

Dakle krenimo redom, ako reda uopće nekog ima.

Naime, 4. kolovoza 2014. u gradu Metkoviću je proveden natječaj za zapošljavanje voditelja odjela EU fondova. Nakon što je prije toga gradsko komunalno poduzeće (staro) METKOVIĆ d.o.o. završilo u stečaju, grad Metković pod palicom Bože Petrova revitalizira novo komunalno poduzeće METKOVIĆ RAZVOJ d.o.o. i preko njega danas obavlja većinu komunalnih djelatnosti. Za direktora te gradske tvrtke Petrov postavlja svog intimusa Zorana Kozinu. Nakon toga, upravo se u tom trgovačkom društvu osniva odjel EU fondova.

Za voditelja naravno treba nekoga i zaposliti. Na stranu sad mogućnosti i pitanja, zašto za predmetne potrebe nisu korištene (ili jesu) između ostalog i besplatne usluge vanjskih konzultanata, županijske razvojne agencije DUNEA i dr. Ono što upada u oči jest da je na natječaju za što je uvjet bila visoka stručna sprema i poznavanje engleskog jezika, zaposlen strani državljanin, čovjek s dvije putovnice Niall Leacy, državljanin Republike Irske, OIB: 93596858963, putovnica: PT0338411, Dublin, Corcaigh, Cork, rođen 07.02.1978, putovnica izdana 15.02.2007. godine. Druga putovnica gospodina Leacyja glasi na broj i adresu: T430825, Irska, Wexford, Courtown Road Gorey Co.

Međutim tko je zapravo ta osoba, koliko putovnica ima, koliko adresa ima, koliko identiteta ima, teško je reći jer se spominju i neka druga njegova prebivališta poput Irska, Wexford, Coortown Road Gorey Co, itd…ali to je na nekom drugom da istraži. Što je u svemu tome čudno?

Dok se upravo gradonačelnik Petrov u predizbornoj kampanji, pa i kasnije nakon preuzmanja vlasti u gradu Metkoviću s podozrenjem osvrtao na prethodnu vlast, obećavao brda i doline, nije htio na tom mjestu zaposliti nikoga iz doline Neretve, iako je dobar dio kandidata na testovima imao bolje rezultate od dotičnog gospodina iz Irske.

(Vidi dokument 1: (Odluka-EU-fond.pdf)

Izvornik dokumenta i danas se nalazi na ovom linku.

Dokument o odabiru i zapošljavanju je službeno potpisao direktor METKOVIĆ RAZVOJ d.o.o. Zoran Kozina. Nakon čega je s Leacyjem sklopljen ugovor na 12 mjeseci.

Pitanje je gdje je danas taj ugovor, na koliki je iznos potpisan, što je gospodin Leacy za grad Metković radio, koje su mu bile ovlasti, troškovi, rezultati i gdje je ta osoba danas te kakav je njegov status. Ako i taj ugovor u međuvremenu nije uklonjen i nestao. I je li uopće zakonit? Ugovor inače ima oznaku poslovne tajne i nemamo za sada mogućnost objaviti ga.

Sada se otvara niz pitanja!

1. Koje su uopće (bile) poslovne reference tog gospodina? Znamo kako je i zašto u zatvoru završio direktor HEP-a, Mravak.

2. Čemu zapošljavanje stranca uz toliku nezaposlenost u gradu Metkoviću i dolini Neretve?

3. Čemu zapošljavanje baš tog čovjeka iako je testiranje pokazalo da dotični gospodin čak slabije vlada engleskim jezikom od ostalih državljana RH (ako je uopće i taj dokument vjerodostojan), koji su pristupili testiranju i zadovoljili sve ostale kvalifikacije?

Je li u tom trenutku (kolovoz, 2014.) itko u upravi grada Metkovića znao s kolikim brojem tvrtki gospodin Leacy ima poslovne aranžmane, bilo vlasničke bilo kao direktor i postoji li u tom smislu sukob interesa?

Je li u tom trenutku itko znao da mnoga njegova trgovačka društva koja je ili osnovao ili preuzeo posluju i registrirana su na području Grada Metkovića, kao i je li u tom trenutku itko u upravi grada Metkovića znao jesu li i koje točno tvrtke dotičnog gospodina u višegodišnjoj blokadi i poreznom dugu, bez zaposlenih i bez većih vidljivih prihoda?

Jesu li to reference? Porezni dug i blokade? Također je li u tom trenutku itko iz grada Metkovića znao da su gotovo sve tvrtke gospodina Leacyja neuredno poslovale, bez zaposlenih i služile su samo kao paravan za neke druge operacije, nisu dostavljale financijska izvješća, što je bila obveza sukladno zakonu i zbog toga mnoge od njih brisane iz trgovačkog registra?

Teško se oteti dojmu da nitko ništa nije znao, obzirom da je direktor Leacy-jeve tvrtke u Hercegovini (NAR d.o.o. – Ljubuški), Cvitan Ćuže, rodbinski povezan s klanom direktora METKOVIĆ RAZVOJ d.o.o. – gospodina Kozine.

(dokument 2: Rekonstrukcija.pdf)

Pada li ikome na pamet, postoji li ovdje i mogućnost protuzakonitog financiranja stranke MOST od strane stranih državljana, obzirom da je dotični gospodin bio involviran i u kampanju te stranke, na koji način i u kojem opsegu, neka istraže oni koji trebaju.

No Niall Leacy nije tu od jučer. Njegova priča počinje puno prije, još za vrijeme vladavine Stipe Gabrića – Metkovićem. Ali u to vrijeme dotični gospodin nije poslovao s gradom Metkovićem, barem nemamo za sada o tome vidljivijih spoznaja, no to će otkriti istrage. Kako mi, kao dobronamjerni građani ovog grada samo ukazujemo na put kojim istrage trebaju krenuti, jer mi nismo ni USKOK ni DORH ni policija, na institucijama je da dalje rade svoj posao.

Tako reći, razne kombinacije tog gospodina Leacyja koje će ovdje biti dijelom razjašnjene, počinju unatrag barem desetak godina i ovdje će biti prezentirani rezultati rada dotičnog gospodina u onom opsegu do kojeg smo ih uspjeli utvrditi.

Dakle kakvim se taj gospodin poslom bavio? Mešetarenjem zemljištima i nekretninama, vješto izbjegavajući plaćanje poreza državi. Skrivajući istodobno prave vlasnike, motive svih tih operacija, kao i razloge zbog čega se sve to poduzima, stvarajući porezni dug i druge dubioze. No u tome nije bio sam.

Lista suradnika, koji su mu u tome pomagali, iznenađujuće, ne čini u velikoj mjeri uopće državljane Republike Hrvatske, nego strane državljane. Nabrojit’ ćemo za sada samo neke:

1. Dunbar Rory: Irska, Rosedale, Hollyfort Road, Gorey, Co Wexford

2. Alexander Paul Andrew: Velika Britanija i Sj. Irska, England CR2 OJF, Surrey, South Croydon, 26 Briton Crescent

3. Robert James Roche: – OIB: 98082392047, putovnica: R888556, Irska, Wexford, Loch Garman 4. Leahy Gerhard Douglas: – Irska, Dublin, Baile Atha Cliath

5. Margareth Cooke: – OIB: 51978927786, putovnica: PS1497125, Irska, Dublin, Baile Atha Cliath 6. Michael Christopher Cooke: – OIB: 74304002929, putovnica: PS1494973, Irska, Dublin, Baile Atha Cliath

7. Ian John Murphy: – rođen/a 21.06.1983, putovnica: R633167, Irska, izdana 11.03.2003.g., Dublin, Baile Atha Clianth

8. Thomas Meyler: – OIB: 04965423657 rođen 25.05.1955, putovnica: P107758, Irska, Wexford, Ramstown, Gorey, Co.

9. Thomas Darragh Meyler: – OIB: 82117025834, putovnica: PB3550975, Irska, Wexford, Ramstown, Gorey, Co.

10. Ann Meyler: – OIB: 41707083817, putovnica: PA2322721, Irska, Wexford, Ramstown, Gorey, Co.

11. Patrick Florence Kenneally: – OIB: 82282113090, putovnica: PB5826179, Irska, Cork, Bandon, Templemartin, Seartnamore

12. Trevor Deane: – OIB: 06204907545, putovnica: PB8441230, Irska, Cork, Bandon, Templemartin, Moskeigh, Fort Lodbe

13. Bernard Seymour Ellis: – Velika Britanija i Sj. Irska, Spring House, Spring Bottom Lane, Bletchinglay Surrey RH1 4QZ

14. Laura Warren: – OIB: 70142206399, putovnica: PT1089747, Irska, Dublin, Waterford, Belmont Heights 45

15. Kenneth Warren: – OIB: 56924514529, putovnica: PT3311327, Irska, Dublin, Waterford, Belmont Heighst 45

16. Dina Mehmedbegović: – OIB: 28705061002, putovnica: 511157254, Velika Britanija i Sj. Irska, W105UL London, Oxford Gardens

Ono što je zajedničko svim tim ljudima i tvrtkama jest da nemaju zaposlenih, da izuzev mešetarenja nekretninama, nemaju nikakve druge poslovne aktivnosti (osim pranja novca). Svi gore spomenuti ljudi znaju više o razmjerima međunarodnog kriminala, gdje je mnogim investitorima na prijevaru uziman novac, o čemu svjedoči i ovaj tekst objavljen u Irish Examineru 2009 godine.

Kako stvari stoje, taj novac, otuđen od tih ljudi (stotine milijuna eura), ili je iznesen prije bankrota kompanija (nekoliko milijardi €, vidi slučaj Quinn group), pomno je financijskim makinacijama koje se protežu preko nekoliko država, unesen u Hrvatsku i njime su kupovane određene nekretnine, a sve preko Metkovića i ljudi iz gradskih vlasti.

Koliko o svemu tome zna Božo Petrov, najbolje da progovori on sam. Kao što je dakle vidljivo iz ovih tekstova, očito je da iza Bože Petrova ne stoji ni HDZ ni SDP, nego su se on sam i njegovi suradnici uključili u nezakonite radnje, koje već dulje vrijeme u ovoj državi traju, na sreću za sve postoji razlog, pa tako i za pobjedu MOST-a, radi koje je Metković došao u središte zbivanja i taj je događaj omogućio da ljudi koji imaju određene spoznaje o ovome, progovore, da se kockice počnu slagati i klupko ove međunarodne zločinačke organizacije, rasplitati.

S obzirom da razmjeri ovog kriminala sežu i u razdoblje Sanaderove vladavine, a protežu se i do danas i počinju i u periodu kada je obavještajnom službom ravnao Tomislav Karamarko, s pravom se postavlja pitanje, je li ta služba tada bila nesposobna ili je zataškavala ovaj kriminal, jer je teško oteti se dojmu da je lako sakriti višemilijunske transfere i ovakav opseg kupoprodaje nekretnina, koji seže do razmjera površine jedne države EU (površina veća od Luksembourga) i više od toga. To također ne amnestira ni sadašnju (bivšu) Kukuriku vlast, koja će morati dokazati da je spremna uhvatiti se u koštac s financijskim kriminalom.

Na kraju žalosno je da su trgovački sudovi dopuštali gospodinu iz prethodnog teksta osnivanje velikog broja novih trgovačkih društava iako su stara gašena s dugovima i dubiozama, niti jedno od njih nije imalo zaposlenih, imalo je dugove prema državnom proračunu, društva su se gasila zbog neuredne dokumentacije, neispunavanja obveza o izvješćivanju i urednom slanju financijskih izvješća, nisu plaćani porezi i u sveopćem rasulu, pravo je čudo da još uvijek postoje barem neki tragovi za rekonstrukciju cijelog ovog slučaja, tj. slučajeva.

I na kraju, ako je MOST taj koji treba rasplitati taj nered u pravosuđu, usuđujemo se sumnjati u njihove namjere.” (nastavit’ će se…)

Patriotska Liga Kule Norinske i Pojezerja

Kriminalnu hobotnicu Bože Petrova možete pogledati u priloženom dokumentu (za uvećani prikaz kliknite znak +):

rekonstrukcija_ispravljeno

Autor:R.I./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.