Foto: TikTok Screenshot

Ovu bolest teško je prepoznati, a kobna je: ‘Često se može zamijeniti bubuljicama’

Autor: B. D.

Dermatologinja Shereen Idris na TikToku je objavila video u kojem objašnjava kako se lako može prepoznati rak kože. Objasnila je kako izgledaju bubuljice koje upućuju na karcinom.

Riječ je o bazalnim ćelijama karcinoma koje ukazuju na najčešći tip raka kože. Ove ćelije izgledaju bubuljice, a razlikuju se po tome što su sjajne i imaju po sebi male napukle kapilare. Ipak, često ih je teško razlikovati i mogu u sebi imati i smeđi pigment, zbog čega ih se može pomiješati s madežom.

“Rak kože se često može zamijeniti s bubuljicama. Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože i više ljudi ima dijagnozu raka kože nego svih drugih karcinoma zajedno!”, rekla je dermatologinja.

@shereeneidriss Skin cancers can often be confused for pimples. Melanoma is the deadliest form of skin cancer and more people are diagnosed with skin cancer than all other cancers combined! This is why it’s so important to get a skin check. Early detection and treatment is key to preventing the spread of basal cell carcinoma #skincancer #skincancerawareness #sunscreen #sunscreenviral #melanoma #dermatologist #shereeneidriss #dridriss @ShereeneIdriss #greenscreen ♬ original sound – ShereeneIdriss

Važno je provjeravati kožu

“Zbog toga je toliko važno da provjerite kožu. Rano otkrivanje i liječenje su ključni za sprječavanje razvoja karcinoma bazalnih ćelija” napisala je u opisu videa. Istaknula je da je važno iz godine u godinu provjeravati kožu i ići na preventivne preglede.

Doktor Skrobić otkrio uzroke sve češćeg problema: ‘Ignoriranje može dovesti do tumora’
Kod oba spola stope incidencije raka kože rastu prema dobi. Prosječne dobno-standardizirane stope incidencije za u Europskoj uniji na sto tisuća stanovnika za dob od 15-39 godina su 6,6 za muški spol i 11,7 za ženski; za dob 40-64 godine 28,5 za muškarce i 27,6 za žene, a za dob 65 godina i više 73,5 odnosno 40,7.

Melanom je najzloćudniji tumor kože, koji može nastati bilo gdje na koži. Kod 50 posto bolesnika maligni melanom razvija se na nepromijenjenoj koži. U početnoj fazi razvoja ovog tumora nema uočljivih simptoma pa se najčešće otkrije u uznapredovalom stadiju.
 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.