Foto: Damir Krajac / CROPIX

Održana komemoracija tragedije na Bleiburgu: Najavljeno otvaranje značajnog muzeja

Autor: B. D.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj obilježena je 78. obljetnica tragedije na Bleiburgu. Počast žrtvama je odao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Na komemoraciji su sudjelovali i ministri Tomo Medved, Branko Bačić, Gordan Grlić Radman i Vili Beroš.

Molitvu na Mirogoju vodio je vojni biskup u Hrvatskoj Jure Bogdan, a dovu imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Halid Dolić. Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a Hrvatska biskupska konferencija je suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Jandroković je naglasio koliko je tešku povijest imala Hrvatska u kojoj su vladale velike podjele te da danas možemo biti ponosni da imamo demokratsku i slobodnu državu koja je pripadnica svjetskih integracija.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Planira se osnivanje Muzeja komunističkog terora

“Važno je gajiti sjećanja na žrtve totalitarnih režima, žrtve nedemokratskih zločinačkih režima i osuđivati zločine fašizma, nacizma i komunizma. Ovdje smo kako bismo osudili totalitarni, nedemokratski i u brojnim elementima zločinački jugokomunistički režim”, rekao je Jandroković.

Rekao je da se prema zločinu nad ratnim zarobljenicima moglo vidjeti kako će se nova komunistička vlast odnositi prema poraženima i neistomišljenicima. “Vrlo svirepo, vrlo okrutno ubili su velik broj ljudi, tu nije bilo suđenja, ubijani su mimo međunarodnih konvencija, mimo bilo kakvog morala i pravde”, istaknuo je Jandroković. Naglasio se i da se o zločinu šutjelo 45 godina.

Najavio je da Hrvatski sabor nastavlja biti pokrovitelj ovakvih komemoracije te da su s Domovinskim pokretom dogovorili otvaranje Muzeja komunističkog terora. Rekao je da se dio komemoracije održava i na Bleiburgu, ali da za sad nije bitno da se glavnina komemoracije održava tamo.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Govorio je i Ministar branitelja

“U ovome trenutku meni je to manje bitno. Bitno je da kao društvo i država obilježavamo ovaj događaj, da gajimo kulturu sjećanja na žrtve svih totalitarnih nedemokratskih i zločinačkih režima, to je važno zbog budućih naraštaja”, rekao je.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je na tisuće ljudi ostavilo svoje živote na križnim putevima, te naglasio da je politika Vlade osuda svih totalitarnih režima.Naglasio je i da se godinama traga za sudbinama izgubljenih ljudi.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.