Foto: Guliver

Ovo su najmoćnije žene HDZ-a: Za neke od njih niste ni čuli, a ne zna se ni odakle crpe utjecaj

Autor: Iva Međugorac

Nina Obuljen Koržinek, Nikolina Brnjac i Marija Vučković. Tri su to HDZ-ove dame koje sjede u Vladi kojom rukovodi premijer Andrej Plenković koji je s obzirom na broj ministara okružen uglavnom muškim društvom.

Upravo zbog toga mnogi unutar stranke svojim trima kolegicama laskaju nazivajući ih najutjecajninim članicama stranke u kojoj se ženama očito teže probit negoli muškarcima.

Možda se baš zbog toga u vladajućoj stranci poprilično lako nabrajaju najmoćnije, a samim time i najutjecajnije HDZ-ovke, a tu pak vrh ljestvice po mnogima drži bivša dubrovačka gradonačelnica, aktualna  potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokracija Dubravka Šuica koja baš iz te funkcije i crpi svoj utjecaj u stranci u kojoj je doduše i prije odlaska u Bruxelles odlično kotirala, čak i onda kada njome nije rukovodio aktualni premijer Plenković.

‘Hrvatska postaje kolonija?’ Stručnjak objasnio koliko je uvođenje eura bilo opasno

U odličnim odnosima s premijerom

Službeno je pak najmoćnija HDZ-ovka ujedno i stranačka potpredsjednica Zdravka Bušić. Saborska zastupnica vladajuće stranke i sestra pokojnog Zvonka Bušića tu je poziciju preuzela u mandate premijera Plenkovića, i to kao dio njegova tima na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

U premijerovom timu, odnosno njegovoj prošloj Vladi ministarsku funkciju obnašala je pak Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, koja je i nakon odlaska iz Vlade do kojega je došlo uslijed rekonstrukcije ostala u odličnim odnosima s premijerom Plenkovićem.




Štoviše, Murganić je jedina bivša ministrica koja je Vladu napustila bez sukoba s Plenkovićem, ali i bez nekih većih afera pa se stoga očekuje da će njeno ime osvanuti i na stranačkim listama za iduće parlamentarne izbore.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Utjecaj s lokalne razine

Na vrhu liste za iduće izbore u petoj jedinici trebalo bi osvanuti ime požeške županice, i dugogodišnje HDZ-ovke Antonije Jozić koja je ujedno i članica Predsjedništva svoje stranke. Iako je godinama aktivna u politici mnogi kažu kako je njena karijera uzlaznom putanjom krenula baš u mandatu premijera Plenkovića.

Kada je politika u pitanju, sličan glas prati i Maju Grbu-Bujević moćnu HDZ-ovu doktoricu koja je pažnju javnosti privlačila u jeku pandemije korona virusa. Pažnju javnosti možda ne privlači previse, no karlovačka županica Martina Furdek Hajdin također je na glasu kao jedna od najutjecajnijih HDZ-ovki te je se spominjalo i kao potencijalnu ministricu graditeljstva.




No, kako HDZ u karlovačkoj županiji nije želio izazivati ranije izbore tako je Furdek Hajdin ostala na svojoj sadašnjoj poziciji, ali se zato razmatra mogućnost da u idućoj vladi ako je HDZ bude formirao ipak preuzme neki resor.

Male su šanse da neki resor preuzme Branka Juričev Martinčev, no ova dugogodišnja vodička gradonačelnica koju se redovito naziva jednom od najimućnijih hrvatskih političarki ujedno spada i među najutjecajnije članice svoje stranke.

Kao jedna od manje eksponiranih, ali ništa manje utjecajnih HDZ-ovki spominje se pak Iskra Primorac, supruga aktualnog ministra financija Marka Primorca, koja se za razliku od njega nastoji držati podalje od javnosti.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Primorac prozivao doktor Goluža

“Iskra Primorac mlada je ekonomistica, zdravstveno nerizična osoba. HDZ-ova uzdanica koja je već u ranim tridesetim godinama života postala utjecajna državna dužnosnica. Osim što je ravnateljica REGOS-a i brine se o našim mirovinama, stekla je toliko povjerenje Vlade RH da ju je Vlada imenovala i glavnom upraviteljicom KBC-a Zagreb, najveće državne zdravstvene ustanove.

I u jednoj i u drugoj fotelji Primorčeva upravlja milijardama kuna. U REGOS-ovoj našim privatnim, a u KBC-ovoj državnim milijardama. Kako doživljava i obnaša svoju poziciju moći, gospođa Primorac pokazala je 22. 1. 2021. godine, kada je svjesno, protivno odlukama i preporukama Stožera, zlorabeći svoju poziciju moći, prekoredno cijepljena protiv Covida–19, i to u ustanovi kojom upravlja. Isti dan isto je omogućila i svom suprugu.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Tako su Primorčevi postali uvjerljivo najmlađi nezdravstveni bračni par u državi koji je cijepljen protiv Covida-19”, tvrdio je svojedobno doktor Trpimir Goluža komentirajući Primorac.

Malo poznata HDZ-ovka Melita Čičak voditeljica Službe za mirovinsko osiguranje također je na glasu kao jedna od utjecajnijih članica svoje stranke. Čičak je inače godinama zaposlena u Ministarstvu rada, riječ je o diplomiranoj pravnici koja je nedavno imenovana i u upravni odbor ZB Alianza, a i među svojim stranačkim kolegama Čičak je poprilično intrigantna pojava jer nitko ne zna od kuda ova samozatajna HDZ-ovka crpi svoj utjecaj.

Sve donedavno jednom od utjecajnih mladih HDZ-ovki smatrala se i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, no otkako je naprasno i u sukobu s Plenkovićem napustila njegovu Vladu, i njen utjecaj je splasnuo. Utjecaja u stranci više nema ni njena prethodnica Gabrijela Žalac, koja je svoju moć crpila iz prijateljstva s premijerom Plenkovićem koji je uz nju stajao i nakon što je protiv Žalac otvorena istraga od strane europskih tužitelja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.