Foto: Pixabay

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Autor: Zlatko Govedić

Keratin je protein koji igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja naše kose, kože i noktiju. Taj strukturni protein prisutan je u mnogim dijelovima tijela, a naročito je značajan za estetski izgled naše kože i kose.

Važnost keratina za zdravlje ne smije se zanemariti. Odgovoran je za strukturu i čvrstoću naše kose, kože i noktiju. Nedostatak keratina može rezultirati problemima poput lomljene kose, suhe kože i krhkih noktiju.

Kako bismo održali visoku razinu keratina u tijelu, potrebna je pravilna prehrana. Naime, određene namirnice mogu značajno pridonijeti tome.

Losos

Jedna od namirnica koja pomaže u povećanju razine keratina u tijelu jest losos.

Taj ukusni riblji izbor bogat je omega-3 masnim kiselinama koje ne samo da podržavaju zdravlje srca, već također potiču proizvodnju keratina.

Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u održavanju hidratacije kože i vlasišta, čime se sprječava lomljenje i suhoća kose.

Jaja

Također su izvanredan izvor hranjivih sastojaka koji potiču proizvodnju keratina.




U jajima se nalazi visoka razina biotina koji je esencijalan za zdravu kosu. Biotin jača strukturu vlasi, smanjuje rizik od lomljenja i potiče rast kose.

Stoga, redovito konzumiranje jaja može značajno poboljšati izgled vaše kose.

Batat

Poznat i kao “slatki krumpir”, također podržava zdravlje kože i kose. To je povrće bogato vitaminom A koji je ključan za proizvodnju keratina. Vitamin A pomaže u održavanju hidratacije kože te smanjenju svrbeža i peruti.




Osim toga, batat sadrži beta-karoten koji tijelo može pretvoriti u vitamin A, što također podržava rast i očuvanje keratina.

Pravilna njega kože i kose

Osim prehrane, održavanje hidratacije tijela i pravilna njega kože i kose također su od velike važnosti za poticanje proizvodnje keratina.

Korištenje hidratantnih proizvoda za kosu i kožu te redovito češljanje i čišćenje pomažu u očuvanju zdrave proizvodnje keratina.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.