Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Novi lider manjine u Hrvatskoj: Poljoprivrednik i pčelar s vrlo zanimljivom biografijom

Autor: Tomislav Kukec/7dnevno

Sreli smo se desetak dana uoči izbora u Grubišnom Polju. Pitao sam ga kako ide kampanja. Nasmijao se iskreno i rekao: “Kakva kampanja, ja sam u kampanji već 20 godina svaki dan.” Bila bi to tek fraza koju koriste brojni političari, samo što je u slučaju Vladimira Bileka, zastupnika češke i slovačke manjine, to stvarno tako.

Oni koji ga poznaju dobro znaju da mu je tempo neizdrživ. Jedan je dan u Iloku, drugi u Dubrovniku, treći za saborskom govornicom, a nema uistinu ni najmanje priredbe u nekoj općini ili gradu gdje žive Česi i Slovaci da nije ondje.

Proteklih tjedana veoma je aktivno sudjelovao u pregovorima o sastavljanju nove saborske većine, kao predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina. U medijima je isturen kao lider nacionalnih manjina, samo ovog puta bez srpske manjine, odnosno SDSS-a. Logično je da razgovor započinjemo upravo time što SDSS neće u novu vladu Andreja Plenkovića. “Nije ovo prvi put da je takva situacija, imali smo to i 2015. godine. Ali osam zastupnika nacionalnih manjina svejedno će u Saboru imati zajednički klub, tako da ćemo surađivati svi, pa i SDSS, na projektima koji su za dobrobit građana bez obzira na njihovu nacionalnost”, ističe.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Konkretne stvari

Pitamo ga kako je kao manjinski predstavnik doživio izjave iz Domovinskog pokreta koji je svoju potporu uvjetovao time da ne ide u većinu ako će u njoj biti Srbi, odnosno SDSS. “Odgovorit ću protupitanjem. Nije li SDSS rekao isto to, da neće u Vladu u kojoj je Domovinski pokret”, kaže. Ideologiju ćemo ipak ostaviti sa strane, jer Vladimir Bilek nema veze ni s lijevima ni s desnima. Etablirao se proteklih dvadeset godina kao elokventan političar sposoban izboriti se za svoje Čehe i Slovake. Češka danas ulaže znatna sredstva u češke udruge i ustanove u Hrvatskoj, odnosno na područjima gdje žive Česi, pri čemu su u Daruvaru treći najbrojniji narod nakon Hrvata i Srba.

“Tko god je bio u Daruvaru zna da je to grad multietničnosti i kulture dijaloga, međusobnog uvažavanja svih nacionalnosti. Volio bih kada bismo mogli taj konsenzus postići na razini cijele Hrvatske, da svi zajedno radimo na projektima neopterećeni ideologijama”, kaže. Manjinci su svjesni kako će to uz Domovinski pokret, njihovu često izrazito desnu i čak nacionalističku retoriku i programsku politiku, biti katkad zahtjevno.

Znak slabosti koji je kod Plenkovića teško uočiti: Pogledajte istu situaciju sada i prije 4 godine




“Svjesni smo da se nećemo uvijek slagati, ali manjine su uvijek bile svojevrstan korektiv. Meni su osobno najvažniji programi. Upravo slažem prijedlog programa za rad Vlade u idućem razdoblju, ono što manjine očekuju. To su veoma konkretne stvari. S političke strane bitno nam je da se nastavlja graditi dosegnuta razina ljudskih prava, koja je u Hrvatskoj zakonodavno dobro riješena, ali još postoje problemi u provedbi. No jako su nam važni infrastrukturni projekti. Godinama sam u gospodarskoj diplomaciji, imamo puno kvalitetnih projekata koji su već mjesecima na čekanju jer je država stala zbog izbora. Zato je jako važno da Vlada što prije počne raditi, da ministri počnu raspisivati javne natječaje, povlačiti europska sredstva, potpisivati ugovore. Nemamo vremena za čekanje. Novi izbori meni ne bi bili nikakav problem, ali to je gubitak vremena koje možemo iskoristiti za kvalitetne stvari”, kaže Bilek.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Faktor stabilnosti

Razgovarali smo do dugo u noć, nakon još jedne runde pregovora između HDZ-a i partnera. Kaže da se ne vidi u Vladi niti na nekoj od funkcija. “Ne, iako je bilo razgovora i na tu temu. Ja sam odbio jer me to ne zanima. Furio Radin bit će potpredsjednik Sabora i to je to što se manjinaca tiče. Meni je osobno puno važnije biti saborski zastupnik. Pet posto posla saborskog zastupnika radi se u sabornici, ostalo je teren, lobiranje za projekte općina i gradova, rad s ljudima, i to volim, to me ispunjava. Što je važnije, vidim da tu mogu nešto učiniti. Nama kao manjinama najvažnija su ministarstva poljoprivrede, regionalnog razvoja i gospodarstva jer izravno utječu na živote naših ljudi. Problem je neujednačenost gospodarskog razvoja po regijama. To su stvari na kojima ću inzistirati u idućem, petom mandatu saborskog zastupnika”, kaže Bilek.

Objašnjava to jednostavno. Kaže, mlade se mora potaknuti da žive u ruralnim područjima, ali to ne znači da se moraju baviti ruralnim poslovima. U današnjim uvjetima opće povezanosti i globalizacije, mladi se iz Iloka ili Daruvara mogu podjednako baviti nekim poslom kao i u Zagrebu, naročito kada je riječ o digitalnoj industriji. “No zato je potrebno imati širokopojasni internet u cijeloj zemlji”, objašnjava. Dodaje kako je u gradovima i ruralnim područjima nužno raditi na izgradnji cestovne i druge infrastrukture, a upravo je to ono što manjine traže za jedinice lokalne samouprave u kojima žive.




Dojam je dijela građana da se nacionalne manjine na političkoj sceni ponašaju pomalo konformistički, priklanjajući se svakoj vladi. “Manjine su uglavnom lišene ideologija te vrste. Proteklih godina bili smo faktor stabilnosti svake vlade. Sigurno neće biti jednostavno i pred svima je velik posao, ali vjerujem da će Vlada biti sastavljena od konstruktivnih i razumnih pojedinaca koji će jamčiti stabilnost do kraja mandata”, kaže.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ludi tempo

Bilek je u političke vode ušao 2003., kada je sa skupinom mladih ljudi osnovao Libru na lokalnoj razini. Imao je tada samo 25 godina. U Sabor je dospio 2011. i sve otad je neupitan kao zastupnik Čeha i Slovaka. Danas je, osim saborskog zastupnika, zamjenik gradonačelnika Daruvara. “Krenuo sam iz ideala, htio sam nešto učiniti za svoj grad. Mnoge smo stvari učinili zajedničkim snagama”, kaže.

Vraćamo se na priču o ludom tempu kojim obilazi zemlju. “Dvanaesta izborna jedinica nije nimalo jednostavna kao što se čini. Evo, reći ću vam samo na primjeru češke i slovačke manjine. Trenutno surađujemo s 46 lokalnih čelnika u gradovima i općinama u kojima žive predstavnici naše manjine. Među tih 46 čelnika ima raznih politika i ideologija, no svejedno smo sa svima uspjeli uspostaviti suradnju. Tu su i brojne udruge koje izuzetno puno rade i kojima dajemo podršku, a, kao što ste rekli, obilazim sve od Iloka preko Istre pa do Dubrovnika, gdje god žive pripadnici češke i slovačke nacionalne manjine”, ističe.

U tom svom neprestanom kruženju Hrvatskom Bilek je, kaže, uočio da pripadnici manjina dijele sudbinu s Hrvatima. “Pripadnici manjina imaju iste probleme kao i Hrvati, svaki ovisno o prostoru u kojem se nalazi, od neujednačenosti regionalnog razvoja u ruralnim krajevima, egzistencije… Kroz svoje ustanove zalažemo se i za kulturnu autonomiju, školstvo, očuvanje jezika… Primijetit ćete da su Česi većinom etnički zapravo Hrvati, žive tu već generacijama. Ali čuvamo svoj jezik, tradiciju, običaje”, govori Bilek. Ne možemo se ne osvrnuti na to kako manjine gledaju na poteze koje je u kampanji vukao predsjednik Zoran Milanović, koji je de facto zasjenio sve drugo što se moglo čuti uoči izbora.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Uzurpirao Ustav

“Nema sumnje da je Milanović uzurpirao Ustav. Jedino pozitivno što je iz toga izašlo jest rekordno visoka izlaznost na izborima. Neću govoriti o kampanjama drugih stranaka, svatko zna što je i kako radio, govorit ću vam kako smo se mi postavili. A to je isključivo programom, projektima koje ćemo predlagati u ovom sazivu Hrvatskog sabora”, kaže manjinski lider.
Zanimljiva je i njegova životna priča.

Završio je srednju školu za elektrotehničara, a prvi mu je posao bio, kazuje nam, prebacivanje dasaka u jednoj lokalnoj pilani. No uvijek su ga zanimale politika i diplomacija, naročito u gospodarskom resoru. Upisao je stoga međunarodne odnose na sveučilištu Libertas, gdje je završio dodiplomski studij i postao prvostupnik međunarodnih odnosa, a zatim nastavio te se nada da će ove godine dovršiti magisterij.

No Bilek je i poljoprivrednik. Rođen je u plodnom Pakracu u Požeško-slavonskoj županiji. Od 1998. se aktivno bavi pčelarstvom, nastavljajući tako obiteljsku tradiciju uzgoja i selekcije pčela. Zbog toga nije čudno što ga zanimaju teme poput spomenutog razvoja infrastrukture, ali i poljoprivrede i gospodarstva, zaštite okoliša te održivog razvoja i turizma. Nositelj je Nezavisne liste Vladimira Bileka, koja u ovom mandatu ima tri vijećnika u Gradskom vijeću Grada Daruvara, te je jedan od viđenijih građana. “Razvoj održivog, cjelogodišnjeg i posebnih oblika turizma kao bitne gospodarske grane, ali i očuvanja okoliša te korištenja obnovljivih izvora energije, jako je važna tema”, kaže Bilek.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Prvi plan

Uz očuvanje jezika, tradicije i kulture, zalaže se za ulaganje u obrazovanje, radi na poboljšavanju uvjeta rada i života svih građana na području grada Daruvara spajajući lokalnu, regionalnu, državnu i međunarodnu razinu, napisano je u njegovoj službenoj biografiji. No, unatoč svim aktivnostima koje provodi, nacionalne medije u pravilu izbjegava.

“Ne volim senzacije i bombastične naslove, to nije moj stil. Od 2003., kada sam tek krenuo u ove vode, politika se jako promijenila, ali i mediji. Danas i prije deset godina situacija je mnogo drugačija. Društvene mreže sve su ubrzale, ali mislim da je i medijska scena tu pomalo propatila. Želja za brzinom i čitanošću zamijenila je dobre, kvalitetne tekstove. Ne kažem da ih nema, štoviše, ali često se u potrazi sa senzacijom ide predaleko”, kaže Bilek koji je sada silom prilika kao predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina isturen u prvi plan. No čim se gungula završi, vratit će se, kaže, onomu što mu je najdraže, a to je rad s ljudima diljem zemlje. S njima komunicira veoma izravno, ima i svoj blog na kojem redovito obavještava o svojim aktivnostima te na kojem je, s ciljem transparentnosti, dostupan godišnji financijski izvještaj za svaku godinu. Bez lažne se skromnosti može podičiti da svoje birače poznaje gotovo poimence.

“U Hrvatskoj se 11 tisuća birača deklarira kao Česi ili Slovaci. Brojka je zasigurno mnogo veća, vjerojatno dvostruko, no neki se deklariraju kao Hrvati, neki još nemaju 18 godina pa nisu na popisu birača, imamo dosta djece, ali smo, zapravo, malena zajednica”, objašnjava svoje biračko tijelo. Malena ili ne, zajednica je to koja mu već trinaest godina iskazuje povjerenje da će raditi u njihovu najboljem interesu.

Scenarij koji bi mogao zatresti Hrvatsku: Plenković predsjednik države, evo tko će ga naslijediti

Cijela srž

“Danas imamo sjajnu suradnju s Češkom i Slovačkom, koje financiraju brojne projekte u Hrvatskoj, ali se otvaraju i kulturni centri hrvatske manjine u tim zemljama. Upravo je to poanta nas kao zastupnika, ali i svih pripadnika manjine. Mi smo most koji spaja manjine s njihovim matičnim državama i zato u svoj posao ne ulazimo ni kao lijevi ni kao desni, već isključivo s jakom željom da pridonesemo izgradnji Hrvatske, ali i zaštitimo sve ono što imamo kao pripadnici naroda, nacionalnih manjina. Mislim da je u tome cijela srž i siguran sam da će razdoblje koje je pred nama biti teško, ovo je zanimljiv eksperiment, ali opet sam uvjeren da će ljudi koji sjednu u saborske stolice, kao i u Vladu, biti dovoljno odgovorni da se posao odradi do kraja mandata, da se očuva stabilna Vlada koja će raditi u interesu svih građana i provedu prijeko potrebni projekti kojih itekako ima”, zaključuje saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Autor:Tomislav Kukec/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.