Foto: Tom Dubravec / CROPIX

S kim će HDZ rušiti Milanovića? Spominju se dva imena, oba su pomalo iznenađujuća

Autor: Iva Međugorac

Predsjednički izbori još uvijek nisu tema- tim riječima HDZ-ovci neumorno objašnjavaju razloge radi kojih njihova stranka još uvijek nije predstavila svojeg kandidata za izbore čiji se prvi krug odvija koncem ove godine, ali i izbore na kojima bi snage trebali odmjeravati sa aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Doduše, ni sami Milanović još nije otkrio da ulazi u borbu za drugi mandat, ali na Pantovčaku su otvoreni prema toj mogućnosti unatoč tome što predsjednikov angažman na parlamentarnim izborima u najmanju ruku nije urodio plodom. Kada se govori o predsjedničkim izborima za sada je jedini službeni kandidat Mislav Kolakušić.

U utrku za predsjednicu države mogla bi i zastupnica Marija Selak Raspudić što je dao nagovijestiti njen suprug Nino Raspudić koji je i sam spominjan u tom kontekstu u vrijeme kada je bio član Mosta u kojem će zbog razlaza s Raspudićima ipak biti primorani potražiti svojeg predsjedničkog kandidata.

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Niz HDZ-ovaca spominje se u ovom kontekstu

Tko će to biti u kadrovski devastiranoj stranci još ne otkrivaju već tvrde da su usredotočeni na europske izbore, dok su na definiranje odnosa unutar Vlade fokusirani u Domovinskom pokretu u kojem se oko predsjedničkog kandidata još moraju usuglasiti. Kada je o HDZ-ovcima riječ, tu na vidjelo stidljivo ipak izlaze neka imena pa se tako već neko vrijeme u kontekstu predsjedničke kandidature spominje bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić za kojeg se tvrdi da bi u srazu s Milanovićem uz ostalo imao šanse jer je on politički otac aktualnog predsjednika, premijera pa i šefa Sabora.

”Granić Milanovića jako dobro poznaje još od malih nogu i teško da bi s njime mogao ratovati kao što ratuje s aktualnom HDZ-ovom postavom”, tvrdi naš sugovornik iz vladajuće stranke uz naglasak da Granić kada je vanjska politika po srijedi još nije dobio ozbiljnog konkurenta na hrvatskoj političkoj sceni, a u konačnici vanjska politika i jest oblast u kojoj bi predsjednik države trebao biti najsnažnija karika što s Milanovićem zasigurno nije slučaj.

Skromne su šanse za to da se u utrku za predsjednicu ponovno uključi Kolinda Grabar-Kitarović koja se zasitila politike, ali se zato u kontekstu kandidature na predsjedničkim izborima spominje HDZ-ov vitez Željko Reiner za kojeg doduše naš sugovornik tvrdi da u srazu s predsjednikom Milanovićem ne bi imao pretjerane šanse.

”Reiner je iznimno obrazovan, pristojan čovjek i političar bez afera, ali nama za duel s Milanovićem ipak treba netko tko je malo ‘nabrijaniji’. Ne kažem da to treba biti retorika nalik ovoj Milanovićevoj, ali ipak netko s malo više žestine”, smatra HDZ-ovac s kojim smo razgovarali.




Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Butković ne odbacuje mogućnost

Sličan stav ima i o aktualnom predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji se također spominje u kontekstu kandidature na predsjedničkim izborima. Jandroković je svoj utjecaj u stranci potvrdio i na nedavno održanim parlamentarnim izborima na kojima je osvojio respektabilan broj preferencijalnih glasova kao nositelj liste u drugoj izbornoj jedinici.

”On u HDZ-u ima svoju mrežu i oko toga nema dvojbe. Nedvojbeno je da Jandroković ima i svojevrsnu ambiciju i da je za njega aktualna pozicija predsjednika Sabora svojevrsna stagnacija. Njemu su šanse zasigurno porasle sa Milanovićevim uplitanjem u kampanju za parlamentarne izbore, ali imajte u vidu da će se i to do prosinca zaboraviti, kao i to da su predsjednički izbori jedno, a parlamentarni izbori nešto sasvim drugo.

To je obračun jedan, na jedan”, kaže naš sugovornik nadalje ne umanjujući Jandrokovićeve ozbiljne šanse na predsjedničkim izborima u kontekstu kojih se spominje i ministar prometa Oleg Butković koji je svojevrsnu kampanju u srazu s Milanovićem već odradio na parlamentarnim izborima gdje je dokazao da mu je dorastao i da je stasao u ozbiljnog političara. Sam je Butković dao naslutiti da razmatra mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima, koja bi dobro došla i Plenkoviću jer bi se na taj način riješio jednoga od unutarstranačkih konkurenata. Baš zbog unutarstranačkog jaza u kontekstu kandidature po HDZ-u se spominje i ministar obrane Ivan Anušić.




Butković s još jednom poznatom osobom provocira Milanovića: ‘Zorane, vidi kako nam je lipo’

Anušić ne želi na Pantovčak

”Anušića bi se Plenković također na taj način riješio, ali njemu ne pada na pamet ulaziti u utrku za predsjednika premda je na parlamentarnim izborima osvojio najviše preferencijalnih glasova. Nema dvojbe da bi Anušić bio dostojan suparnik Milanoviću. On je konzervativac, branitelj, korektan sugovornik, kao ministar se već sada dokazao, a osim toga Anušić je jedan od rijetkih HDZ-ovaca kojega se Milanović nije usudio ozbiljnije napasti”, objašnjava naš sugovornik dodajući da upravo suprotno on i predsjednik imaju korektan odnos koji je uspostavljen nakon smjene bivšeg ministra Marija Banožića.

Pita li se našeg sugovornika ne bi bilo loše da Milanovićeva protukandidatkinja bude žena, ali HDZ za sada takav kapacitet u svojim redovima nema. ”Bilo bi izvrsno kada bi to bila neka staložena, kultivirana i komunikacijski profinjena ženska osoba, zrela političarka s iskustvom u diplomaciji, ali mi u HDZ-u na žalost taj kapacitet nemamo. Dubravka Šuica u Europskoj komisiji odlično kotira, ali teško da njeno ime može privući šire biračko tijelo”, smatra naš sugovornik koji naglašava da bi za bilo kojeg od HDZ-ovih kandidata problem moglo predstavljati to što je Milanović vrsni retoričar. ”Sučeljavanje s njim biti će ogroman problem, Jandroković je primjerice retorički vješt, ali to je ipak ispod Milanovićeve razine”, navodi naš sugovornik nadalje.

Kada je o Možemo riječ iz njihovih redova moglo se čuti da oni svojeg predsjedničkog kandidata već imaju, no kako to obično kod njih biva ime kandidata kane objaviti tek nakon što ta odluka prođe kroz unutarstranačka tijela. Ipak, po kuloarima se može čuti da bi to mogla biti njihova zastupnica Ivana Kekin. U utrku za predsjednicu trebala bi i bivša zastupnica Karolina Vidović Krišto koja se na parlamentarnim izborima ipak nije proslavila. Sve u svemu, za sada se ne nazire kandidat koji bi ugrozio Milanovića, tim više što je vremena do predsjedničkih izbora sve manje.

Onaj tko je mislio ravnopravno ratovati s Milanovićem s kampanjom je već morao krenuti, ali kako za sada od toga nema ništa može se zaključiti kako je i ova situacija još jedan u nizu pokazatelja hrvatske političke nezrelosti, ali i kadrovske opustošenosti na domaćoj političkoj sceni koja se posljednjih godina svela na Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.