Foto: Matija Djanjesic / CROPIX/ilustracija navijačke baklje

Pala Jugoslavija u Beogradu, a jedan Hrvat bio je ključan za ‘ustanak’ hrvatskog diva

Autor: Andrija Kačić Karlin

Jedan je od petorice hrvatskih nogometaša koji su prije i poslije Drugog svjetskog rata nosili dres reprezentacije Jugoslavije (Brozović, Pleše, F.rane Matošić, Wolfl, Cimermančić). Bio je nogometaš koji je demonstrirao brzinu i efikasnu igru te dobar dribler točnih i preciznih centaršuteva. Igrao je i za reprezentaciju prve i druge Jugoslavije, kao i za Nezavisnu Državu Hrvatsku. On je tema našeg feljtona o legendama hrvatskog sporta…

Zvonimir Cimermančić rođen je 26. kolovoza 1917. godine u Zagrebu. Bio je napadač, ali je povremeno igrao i u obrani. Nogometnu karijeru započeo je u zagrebačkoj Concordiji 1933. godine, čiji dres nosi do 1934. Potom je nogometaš Slavije iz Varaždina od 1935. do 1938. godine, kada postaje nogometaš zagrebačkog Građanskog s kojim osvaja prvenstvo Jugoslavije u 1940. godine, te prvenstvo Hrvatske 1943. godine.

Poslije Drugog svjetskog rata nogometaš je zagrebačkog Dinama, čiji dres nosi u dva navrata, od 1945. do 1949. i od 1951. do 1954. godine. U tom periodu s plavima je dva puta osvojio naslov prvaka Jugoslavije u sezonama 1947./48. i 1953./54. te jugoslavenski nogometni kup 1951. godine. Za Lokomotivu iz Zagreba igrao je od 1949. do 1951. godine. Za Dinamo je odigrao 258 utakmica i postigao 136 pogodaka.

CROPIX/Srđan Vrančić

Igrač pun znanja

Zvonimir Cimermančić bio je svestrani igrač koji je uspješno igrao u obrani i u navali, a najviše je pružao kao desno krilo. U početku karijere igrao je isključivo u obrani, na mjestu obaju braniča, a pred kraj karijere igrao je vođu navale na položaju obiju spojki te ponovno kao desni ili lijevi branič.

Bio je to igrač pun znanja i pronicljivosti. Posjedovao je i veliku dozu borbenosti i prodorne jednostavnosti, a time i stalnu opasnost za protivnička vrata. Oštro je i točno pucao bilo lijevom ili desnom nogom, a najljepše golove je postizao udarcima glavom.

Jedan je od najzaslužnijih za peti naslov Građanskog 1940. godine. Tada su “purgeri“ u samo petnaest dana deklasirali BSK u Beogradu, Slaviju u Sarajevu, HAŠK te Jugoslaviju u Beogradu. Ključan igrač tih povijesnih utakmica za hrvatski nogomet bio je upravo Zvonimir Cimermančić.

Foto: Damir Krajac / CROPIX/Ilustracija, BBB

Igrao za Jugoslaviju

Za reprezentaciju Jugoslavije je od 1940. do 1948. godine odigrao devet utakmica. Četiri puta nastupio je kao nogometaš Građanskog, a pet puta kao igrač Dinama. Debitirao je 22. rujna 1940. godine u Beogradu, u utakmici za Dunavski kup protiv reprezentacije Rumunjske, kada su gosti slavili s 2:1. Od dresa reprezentacije Jugoslavije oprostio se u finalu Olimpijskih igara u Londonu 13. kolovoza 1948. godine u utakmici u kojoj je Švedska pobijedila Jugoslaviju s 3:1.




Kao što je navedeno, učesnik je Olimpijskih igara 1948. godine u Londonu i nositelj je srebrne olimpijske medalje. Za reprezentaciju Nezavisne Države Hrvatske je kao igrač Građanskog od 1940. do 1944. godine odigrao 17 utakmica i postigao osam zgoditaka. Debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Švicarske, još za vrijeme Banovine Hrvatske, u Zagrebu 2. travnja 1940. (4:0), zadnju utakmicu je odigrao u Zagrebu 9. travnja 1944. godine, u prijateljskom dvoboju protiv reprezentacije Slovačke (7:3).

Posebno dobru igru Cimermančić je pružio u velikoj pobjedi reprezentacije Hrvatske nad Bugarskom u Zagrebu 12. travnja 1942. godine, kada su Hrvati slavili sa 6:0. Mnogi su govorili da je upravo on bio junak te utakmice, međutim on je uporno govorio da za ovu visoku pobjedu čestitke pripadaju cijeloj našoj navali koja je igrala u sastavi Cimermančić — Wolfl – Kacijan – Antolković – Pleše. Zanimljivo je da su sve zgoditke postigli igrači iz napada, i to Wolfl dva, a ostalo svi po jedan.

Bivšem Vatrenom propali milijuni u sekundi: Otvoreno govorio o debaklu na burzi




Istinska legenda

Zvonimir Cimermančić je postigao drugi zgoditak. Izmijenili su mjesta on i Kacijan. Kacijan je sam na desnom krilu poveo nekoliko koraka i dao Cimermančiću. Ovaj je okrenuo jednog Bugara i vratio Kacijanu. Sad je Ratko okrenuo drugog Bugara i dao loptu Zvonimiru. On je više nije upuštao u okretanje Potrčao je i opalio iz gotovo mrtvog kuta u protivničke rašlje.

Nakon završetka igračke karijere posvetio se svojoj struci stomatologa. Međutim, ostao je uz svoj Dinamo te je u više mandata bio član uprave kluba. Veliki nogometaš, priznati stomatolog, veliki gospodin, a prije svega istinska legenda hrvatskog nogometa.

Zvonimir Cimermančić preminuo je u Zagrebu 14. svibnja 1979. godine, a sahranjen je na groblju Mirogoj.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.