Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Real Madrid igra za Dinamo, u pitanju je baš golema zarada

Autor: GIŠ

Dinamova sezona skoro je savršeno ispala nakon mukotrpne borbe kroz prvenstvo, a svi ciljevi su skoro ostvareni, osvojena je dupla kruna, ponovno je dočekano proljeće u Europi i usput je savladan Betis, a za potpunu sreću modrih dijeli ih 90 minuta finala Lige prvaka u subotu 1. lipnja, u kojem će se sučeliti Real Madrid i Borussija Dortmund u Londonu na Wembleyu.

Dobro, da bi sezona bila baš savršena Šahtar ne bi trebao osvojiti prvenstvo Ukrajine, jer tim slučajem Dinamo bi išao izravno novi sistem natjecanja u Ligi prvaka, no i ovako Dinamo je na drugom mjestu po koeficijentu, klubova iz nazovimo to drugog jakosnog razreda europskog nogometa. Kako je sigurno da u Danskoj prvenstvo neće osvojiti FC Kopenhagen, već netko od dvojica Brondby – Midtjylland, Dinamu sad treba pobjeda Reala u finalu Lige prvaka.

Naime, zbog rezultata koji su se poklopili za klub iz Zagreba Dinamo će napredovati po novom UEFA-inom ključu uvedenom za reformiranu LP. Ako je osvajač LP plasman u to natjecanje izborio i kroz nacionalno prvenstvo, direktno u skupine ide prvak s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama, čija država već nema direktnog predstavnika u skupinama. To je izborio Šahtar Donjeck čiji je akumulirani petogodišnji koeficijent 63.000, koji, pobijedi li Real u finalu Borussiju, umjesto u play-off ide u skupinu.




Smiješe se milijuni

Drugo pretkolo LP igra se 23./24. i 30./31. srpnja, dok je play-off na rasporedu 20./21. i 27./28. kolovoza. Sami dolazak u play-off i ispadanje u njemu Dinamu garantira 4,29 milijuna eura te prebacivanje direktno u skupinu Europske lige. Ulazak u LP, pak, blagajnu popunjava s 18,62 milijuna eura. Tu govorimo samo o nagradi za plasman, očekivani prihod Dinama od UEFA-e popeo bi se na minimalno 30 milijuna eura.

Ako bi Dinamo ušao izravno u ždrijeb play-offa, koji će se održati 5. kolovoza, tada bi bio i nositelj, jer bi bio klub s najvećim koeficijentom na kvalifikacijskom “putu prvaka” i sigurno za skupinu Lige prvaka ne bi igrao protiv Crvene zvezde, koja se uključuje se u play-offu, PAOK-a, Maccabi Tel Aviva (počinju u 2. pretkolu), koji bi također bili nositelji.




Među pet nositelja ušao bi i Fenerbahče osvajanjem naslova prvaka Turske, no Galatasaray je ipak bliži tituli i bude li on prvak, postaje potencijalni suparnik Dinama, a među nositelje bi preselio Ferencvaros. Naravno treba još pričekati finale Lige prvaka i onda raditi kalkulacije, ali sveukupno Dinamo će sljedeće sezone imati novu veliku priliku zaigrati u Ligi prvaka ili Europa ligi, što će biti dodatna financijska injekcija za Dinamovo proljeće.

Poznati Hrvat kod Tita je upadao s pištoljem: Osiguranje u Beogradu samo se sklanjalo

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.