OSJETITE I DOŽIVITE sjajnu povijest splitskog sporta, nema što nećete vidjeti! (FOTO)

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Kuća slave splitskog sporta naziv je ovog uistinu izvrsnog muzeja koji na fantastičan način oslikava fenomen Splita kao rasadnika najboljih sportaša na svijetu. Pojednostavljeno rečeno, Kuća slave splitskog sporta je ustanova koja se nalazi u Muzeju sporta u Splitu. Odaje počast zaslužnim splitskim sportašina i pokušava sačuvati i promicati šport na svim razinama.

Dresovi Tonija Kukoča i Dina Rađe, Jugoplastike, Chicago Bullsa i Boston Celticsa. Slomljeni reketi wimbledonskog pobjednika Gorana Ivaniševića, ali i čitavi reketi Nikole Pilića. Raritetne Hajdukove majice, oprema ragbijaša Nade, atletska pomagala Joška Vlašića, oca skakačice u vis Blanke i nogometaša Nikole…Video snimci i fotografije i memorabilije najvećih splitskih sportaša. Jedan pokraj drugoga tu su, na svojevrsnom Zidu slavnih, kao počasnici: Đurđica Bjedov, Vladimir Beara, Denis Lušić, Frane Matošić, Miro Mihovilović, Petar Skansi, Ratomir Tvrdić, Bernard Vukas, četverac bez kormilara “Gusar”, Fabijan Kaliterna, Luka Kaliterna, Branko Radović, Milivoj Bebić, Stipe Božić, Željko Jerkov, Leo Lemešić, Dragica Palaversa – Mijač, Tomislav Ivić, Nikola Pilić, Damir Šolman, Dino Rađa, Goran Ivanišević, Toni Kukoč, Mislav Bezmalinović.Sve to je s izrazitom pažnjom, ljubavlju, ali i sustavnošću izloženo u jedinstvenom muzejskom prostoru u “najsportskijem gradu na svitu”, Splitu.

Kuća slave splitskog sporta naziv je ovog uistinu izvrsnog muzeja koji na fantastičan način oslikava fenomen Splita kao rasadnika najboljih sportaša na svijetu. Pojednostavljeno rečeno, Kuća slave splitskog sporta je ustanova koja se nalazi u Muzeju sporta u Splitu. Odaje počast zaslužnim splitskim sportašina i pokušava sačuvati i promicati šport na svim razinama.

Nema nikakve sumnje, Split po obimu svoje sportske aktivnosti, te postignutim rezultatima njegovih sportaša, poglavito broju sudionika Olimpijskih igara, kao i broju olimpijskih medaljonoša, predstavlja metropolu hrvatskog sporta. Ovaj naziv za Split, kolikogod pretenciozno zvučao, sportski radnici Splita potkrepljuju podatkom da u svijetu ne postoji jedno gradsko područje, s oko 200.000 stanovnika, koje ima ovoliki broj uspješnih sportaša.

Naime, splitski sportaši predstavljaju, približno, trećinu svih hrvatskih sudionika Olimpijskih igara, odnosno olimpijskih medaljonoša, uz brojne svjetske, europske i regionalne medaljonoše. Split je bio domaćin mnogih značajnih sportskih priredbi od svjetskih, europskih i regionalnih prvenstava do šahovske olimpijade za žene. Bez sumnje tu posebno mjesto zauzimaju VIII. mediteranske igre 1979., koje predstavljaju prekretnicu u splitskom sportu, kako po svojoj izvrsnoj organizaciji i veličini, tako i po izgrađenim sportskim objektima koji su ostali splitskim sportašima na korištenje.

I dok u Hrvatskoj sportski savezi i veći Zagreb tek možda razmišljaju o ovakvom muzejskom projektu, Split je svoj projekt napravio na prekrasan način. Sa željom da sačuva za buduće generacije vjerodostojan trag o svojim velikim sportašima i njihovim uspjesima splitski sportski radnici su još 2007. krenuli u zahtjevan posao.

U svom osnovnom sadržaju, Kuća slave splitskog sporta (popularno nazvana Hall of fame) na maštovit način predstavlja slavne pojedince iz splitske sportske povijesti, velika sportska događanja na terenu podno Marjana ali i spektakularne dočeke koje je Split priredio svojim sportskim uspješnicima. Osim klasičnog postava, u sklopu splitske Kuće slave nalazi se i dvorana za susrete sa brojnim sportskim zvijezdama, te dodatni atraktivni sadržaji kao što su suvenirnica, multimedijalni prikazi i slično.

Upravni odbor Udruge za osnivanje Muzeja sporta – Split je već na svojem drugom sastanku, od 16. siječnja 2007. prihvatio prijedlog Zdravka Reića da se pristupi otvaranju Kuće slavnih športaša po uzoru na slične kuće slavnih u svijetu, a što bi predstavljalo prvu stepenicu ka otvaranju Muzeja sporta – Split. Na jednom od idućih sastanaka prihvaćen je prijedlog Mihovila Radje da se Kuća slavnih nazove Kuća slave splitskog športa. Zdravko Reić danas je predsjednik Udruge koja vodi Kuću slave splitskog sporta, tajnik je Mladen Cukrov.




Udruga, koja se skrbi o Kući slavnih splitskog sporta pripravila je i usvojila Pravilnik o načinu utvrđivanja redoslijeda prezentiranja splitskih športaša i športskih djelatnika u Kući slave splitskog športa.

U pravilniku unesena je odredba da se sportaš ili sportski djelatnik može predložiti za ulazak u Kuću slave, ako je od prestanka njegovog aktivnog bavljenja sportom ili djelovanja u sportskoj udruzi, prošlo najmanje 5 godina.

Ovaj muzejski prostor osim što je u našem sportskom miljeu nešto raritetno i osvježavajuće postao je i neizostavan dio turističke ponude Splita. Mnogi koji i nisu Splićani sa zanimanjem će pogledati Kuću slave splitskog sporta, uostalom tu će se susreti još jednom s najvećim hrvatskim sportašima…




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.