Foto: CROPIX

Dok policija traži tijelo, istraga gori: Stručnjaci iznose sumnje, ‘ako postoji nalogodavac’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na izvanrednoj sjednici Vlade Srbije objavio je najgoru moguću vijest o slučaju nestanka dvogodišnje djevojčice Danke Ilić. Kako je rekao, Danka je ubijena, policija je uhitila dvije osobe povezane s ubojstvom i oni trenutno vode policiju na mjesto gdje je zakopana.

Podsjetimo, Danka je zadnji put viđena 26. ožujka u Banjskom polju kod Bora u Srbiji, gdje je bila s majkom i malenim bratom. Tračak nade pojavio se jučer kada je austrijska policija izjavila da je upravo Danka dijete sa snimke iz Beča jer je tako potvrdila obitelj.

Međutim, jedna od dvije Rumunjke koje se nalaze na snimci demantirala je te navode te rekla da se radi o njezinom djetetu. Zatim je jutros i austrijska policija isključila bilo kakvu povezanost Rumunjki sa snimke s nestalom Dankom Ilić.

Foto: CROPIX

Događaje pratimo Uživo na Dnevno.hr

22:20 ‘Ne znam da li se na toj dvojici završava’

Psiholog Željko Mašović, zastupnik u Parlamentu Uglješa Grgur i analitičar Saša Borojević komentirali su slučaj ubojstva Danke Ilić.

Grgur je rekao da će istraga pokazati je li još osoba sudjelovalo u zločinu. “To su zlikovci, a ne znam da li se na toj dvojici završava. Policija će još raditi na istrazi, vidjet će se tko je još umiješan i na koji način.

Borojević se nadovezao riječima da možda postoji nalogodavac. Smatra da je u trenutku nekakve panike došlo do kobnog završetka.




“Je li mi sada pričamo o tome što je istina ili kako je to dijete završilo ili pokušavamo doznati je li postojao nalogodavac. Ako je postojao nalogodavac koji je planirao otmicu pa je krenulo po zlu, dobro je poznato da je prvih dva sata presudno, je li tu panika uradi svoje, pa dođe do ubojstva, kako bi se oslobodili dokaza. Mi ovdje imamo tvrdnju da je dijete bilo živo u trenutku odvođenja, ima mnogo detalja do kojih ne znam kako su došli. Također, jedan na drugog svaljuju krivnju i lažu”, ističe Borojević za Mondo i govori da ne zna kako im vjerovati te da se u ovakvim situacijama teško dolazi do istine.

Mašović je komentirao “paranoju” koja vlada u narodu. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi usporiti s plasiranjem informacija u javnost.

“Trebalo bi spriječiti tu opću paranoju, ali i da ‘povučemo ručnu‘ s plasiranjem informacija, narod će nastaviti s teorijama. Sada i da se povuče ručna sa serviranjem informacija, narod će da nastavi da pravi teorije u svojim glavama. Potom ne znaš što je gore, da se daju ili da se ne daju informacije”, kaže psiholog pa zaključuje:




“Psihološki, naš mozak kada nema informacije, on sam kreira vlastiti film. Nažalost, 99 posto svi nas, svi smo imali taj instinkt da je nažalost tragičan kraj, ali smo se svi nadali nečemu. Ne bih sada htio biti general poslije bitke, ali i što se tiče snimke, vi snimate ženu, koja je to pritom primijetila, pa da je to stvarno otmičar, odgrizla bi mu ruku.”

22.00 Otac osumnjičenog: ‘Ponekad popije, ali ne konzumira alkohol’

Dušan J., otac S.J. koji je osumnjičen za ubojstvo male Danke za Blic je rekao da ne vjeruje da je njegov sin sposoban za takav zločin, ali da će odgovarati ako ga je počinio. Kazao je i kako mu se sin proteklih dana ponašao normalno i nije bilo naznaka da će počiniti zločin.

“Obrađivali smo dva vrta, vratio je traktor, sadio salatu… Ponekad popije, ali inače ne konzumira alkohol”, otkrio je Dušan J.

Rekao i je da mu sin ne poznaje obitelj ubijene Danke Ilić. “On i kolega su stali da odu na zahod. Kada su sišli dalje od tog mjesta, susreli su dvojicu muškaraca, ili policajaca ili vatrogasaca. Rekao je: ‘Jeste li vidjeli nešto gore?‘, oni su odgovorili: ‘Što ćemo vidjeti?‘. I to je bio kraj, objašnjava otac osumnjičenog za ubojstvo.

Dodao je i da nije znao što mu je sin radio u Banjskom polju na dan nestanka malene, no da je bio tamo zbog posla.

“Nikad nisam imao problema s njim. Bio je pošten i vrijedan. Mislim da nije udario djevojčicu svojim autom. Vidjet ćemo što će pravda reći”, zaključio otac osumnjičenog.

21.30 Kako su pali zaposlenici Vodovoda?

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je kako je jedan od osumnjičenih na poligrafskom testu imao reakciju, a drugi odgođenu reakciju. Stručnjak za poligrafsko ispitivanje objašnjava da to znači da su obojica “pala”, samo na različitim pitanjima, piše N1.

Mirsad Mehmedović, vlasnik detektivske agencije, u kojoj rade licencirani poligrafisti s dugogodišnjim iskustvom, pojasnio je kako zakašnjela reakcija znači da vozač nije reagirao na relevantno pitanje, već na neko naknadno ili prethodno – pitanje koje je bez važnosti za samu istragu. Poligrafist koji je vršio ispitivanje je na ovo bio pripremljen, zahvaljujući eksperimentalnom testu koji se radi prije poligrafskog ispitivanja.

Eksperimentalni test, dodaje sugovornik, ne sadrži pitanja relevantna za istragu, ali poligrafisti govori kada će se adekvatna reakcija dogoditi. Kod većine ljudi ona će biti onda kada treba, ali ima i onih kod kojih do nje može doći ranije ili kasnije. Mehmedović objašnjava kako je to, najvjerojatnije, izgledalo u slučaju poligrafskog ispitivanja osumnjičenog za smrt djevojčice iz Bora.

Iz tog razloga, reakcija na ovo pitanje nije i pretpostavka da ispitivana osoba ima veze sa nestankom. Mehmedović dodaje da je četvrto pitanje možda bilo nevezano za slučaj, dok je peto glasilo: “da li ste učestvovali u nestanku Danke Ilić“. Osumnjičeni vozač je odgovorio “ne” bez reakcije, koja je stigla kasnije, na šesto ili sedmo pitanje koje inače ne otkriva da li je u pitanju vršitelj zločina, a koje bi u konkretnom slučaju moglo da glasi: “da li ste zaposleni u Vodovodu”.

Iako se ova pitanja čine nasumično nabacanim, ona nisu tu slučajno i imaju svoj logični niz, kaže. Ističe da osoba koja je ispitivana na poligrafu ne zna da li je prošla ili ne.

Kako je rekao ministar Gašić, istog dana kada su dvojica radnika lokalnog Vodovoda “pala” na poligrafu, oduzeti su im privatni automobili, kao i službeni.

Napominje da se praksa držanja u tajnosti rezultata poligrafskog testiranja pokazala izuzetno važnom u slučaju Bora, gde je uhapšen jedan pripadnik policije koji je podatke iz istrage odavao medijima.

“U Boru je bio neko tko je puno pričao. Da je znao poligraf, mogao je da kaže i upropasti cijelu istragu”, napominje Mehmedović.

21:00 Isplivala rečenica koja je razotkrila Dankine ubojice

Ključni trenutak u razotkrivanju, piše Informer pozivajući se na informacije iz istrage, bilo je objavljivanje snimke iz Beča za koju se nagađalo da se na njoj nalazi Danka, kada su jedan drugom rekli: “Jesi li vidio ovo u Beču, izvukli smo se.”

21:45 Pišek: ‘Ja bih tražila rehabilitaciju smrtne kazne’

Tragičan epilog komentirala je i voditeljica Nikolina Pišek, oglasivši se na Instagramu. “Koliko smo se danas otuđili od stida, poniznosti i straha, te ispunili grandioznošću i superiornošću kada dvije navodno ljudske jedinke udare dijete i, ne provjerivši diše li, ubace ga u gepek i izbace na otpadu?”, započela je. Piše i kako je dijete možda u tom trenutku nesreće možda još uvijek imalo šansu da preživi…

“Možda je malena u tom trenutku još disala, možda je imala šansu? Kakvo li monstrum moraš biti da uplašenog oca koji te zaustavio, slažeš da nisi vidio dijete, a ono se u tvom prtljažniku možda bori za život? Je li čula glas svog oca? A nije se mogla javiti? Je li to bilo posljednje što je malena čula?

Ja bih tražila rehabilitaciju smrtne kazne. Javno izvršenje. Da više nikome ne padne na pamet”, napisala je Pišek.

Objava Nenada Periša od koje se svima plače: Oglasio se nakon mučne istine o Danki

20:15 Stručnjak: ‘Slijedi mnogo mračniji dio istrage’

Stručnjak za sigurnost Darko Obradović za Dnevnik Nove TV rekao je kako zasad nema javno objavljenih informacija da je pronađeno tijelo Danke Ilić.

“Znamo da se pretražuju lokacije, znamo da će sada biti dosta otežano jer je prošlo deset dana od kritičnog događaja. Ako je tijelo bilo na otvorenom utoliko je još gora situacija tako da sada predstoji mnogo mračniji dio istrage koji je za nama i pred nama”, ocijenio je Obradović.

Istaknuo je kako je i u ovom slučaju, kao i u drugima, vidljivo da su ključni materijalni dokazi. “Policija je išla kriminalističkom metodom eliminacije i sinteze informacija, dakle oni su samo ukrstili vozila koja su ušla u selo i ona koja su izašla, pregledali su vozila, vidjeli sumnjive tragove, a poslije toga sve je bio dio zanatskog posla.

Što se tiče majke i vozila kojeg je vidjela, to je period u kojem ne možemo točno znati te detalje, da li je ona posumnjala, rekla istražiteljima, ali svakako što je ključno, podaci da je primjećeno vozilo su doveli do toga da sad imamo osumnjičene za ovaj zvjerski zločin”, rekao je.

Više pročitajte ovdje.

20:00 Psihijatrica o profilu ličnosti ubojice djeteta

Mučan slučaj komentirao je forenzičar Časlav Ristić kaže da su oni iz prekršaja prešli u zločin iz straha, komentirajući navodno davljenje djeteta.

“Da su tada bili pametni, odvezli je i ukazali joj pomoć sve bi bilo drugačije. Iz jednog dijela – koje nije tako teško, koje je iz nehaja su otišli u zločin. Nitko u prometu ne ide na to da izvrši ubojstvo”, rekao je Ristić.

Psihijatrica Snježana Toković za Mondo je rekla da je u ovom slučaju možda riječ o psihopatiji, ako se istragom dokaže da su dijete hladnokrvno zadavili.

Više pročitajte ovdje.

19:40 Prijeti im doživotni zatvor

Odvjetnica Ana Selak objasnila je da ako je smrtna posljedica nastupila neposrednom radnjom počinitelja ovog kaznenog djela počinjena nakon prometne nesreće, neće se raditi o kaznenom djelu iz područja prometa, već se može raditi o teškom ubojstvu, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina, a najviše doživotnog zatvor.

“Način na koji je počinjeno ovo kazneno djelo pokazuje da je počinjeno na svirep način, što je jedna od kvalifikacijskih okolnosti koja karakterizira teško ubojstvo kao samostalno kazneno djelo. Ne smijemo zaboraviti da je žrtva malo dijete, mlađe od dvije godine, da su počinitelji radno sposobne osobe, starije od 50 godina, čija je prirodna potreba trebala biti pomoći tom djetetu nakon što je došlo do nesreće, a oni su učinili suprotno od toga”, rekla je Selak.

18:30 Ekološki ustanak traži poligrafsko testiranje ministra

Organizacija Ekološki ustanak zahtijeva od MUP-a Srbije da se ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić podvrgne poligrafskom ispitivanju u kojem će ponoviti sve što je rekao u vezi s ubojstvom Danke Ilić jer, kako se navodi u priopćenju, u njegovoj izjavi ima niz nelogičnosti koje izazivaju sumnju građana.

Traže da ga se tijekom poligrafskog ispitivanja pita sljedeće:

– Kojeg dana i u koje vrijeme su osumnjičenici odvedeni na deponij gdje je tijelo navodno bačeno?

– Kojeg datuma i sata su osumnjičenici podvrgnuti poligrafskom testiranju i kada su otpušteni iz policijske postaje?

– Što točno znači zakašnjela reakcija na poligraf i otkuda tabloidima informacije iz interne mreže MUP-a koje su dostupne samo visokopozicioniranim rukovoditeljima ovog ministarstva?

17:20 Traži se tijelo malene 

Pretražuje se i koliba obitelji osumnjičenog S.J. do koje je policiju odveo njegov otac. Radi se o nenaseljenom mjestu u blizini Luke odakle je osumnjičenik za ubojstvo malene Danke. Na terenu je velik broj policajaca.

Otac osumnjičenog S.J. stigao je u pratnji pripadnika policije na mjesto gdje postoji šansa da bude pronađeno tijelo djevojčice.

Policija intenzivno pretražuje polja u selu Luka kod Bora, odakle je osumnjičeni za ubojstvo dvogodišnjakinje, a prekopavali su dvorište obitelji Janković. Podsjetimo, danas se pojavila informacija da je Janković tijelo djevojčice prebacio u blizinu svoje kuće.

16:50 Osumnjičeni bili na mjestu zločina s policijom

S.J. (50) i D.D. (50), osumnjičeni za teško ubojstvo djevojčice Danke, boravili su u srijedu u Banjskom polju u Srbiji, piše Telegraf.rs. Telegraf navodi da su u pratnji policije obilazili područje na kojem se tražila Ilić i “nešto” pokazivali.

Prema dosadašnjim informacijama, S .J. se tereti da je upravljao službenim vozilom kojim su udarili Danku, a priveden je nakon što je priznao zločin. D.D. se pak tereti da mu je pomogao sakriti tijelo.

Oni su dan ranije, odnosno u srijedu, bili na mjestu zločina i nešto pokazivali policiji. Pretpostavlja se da su upravo tad priznali ubojstvo. Navodno su DNK nalazi otkrili tragove krvi na vozilu koji pripadaju djevojčici i to je bio jedan od ključnih dokaza za njihovo uhićenje, piše portal Nova.rs. Kako se vidi na fotografijama, bager je na deponiju i u tijeku je pretraga na mjestu gdje se sumnja da je djetetovo tijelo.

16:40 Dijete bacili na hrpu smeća

Ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić objavio je detalje strašnog raspleta događaja oko dvogodišnje djevojčice Danke Ilić koja je ubijena. Tog je dana malena šetala cestom, a majka je oko 13.50 vidjela bijeli auto.

Prema iskazu, osumnjičeni za Dankino ubojstvo su bili na radnom zadatku, stigli su u 13.20.

“Vozilo u kojem su bili S.J. i D.D. je ispred ograde bilo dvije i pol minute, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, djevojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mjesta za zaustavljanje. Automobilom je upravljao osumnjičeni D.D., dok je S.J., koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i tijelo djevojčice, koja je bila bez svijesti, prebacio u zadnji dio vozila preko alata. Tijekom vožnje dogovorili su se da tijelo treba negdje baciti”, rekao je Gašić. Ubrzo nakon toga, osumnjičenog je zaustavio Dankin otac i upitao ih jesu li vidjeli dijete. Rekao je da nije i produžio dalje.

Dijete su na deponiju, gdje su se zadržali manje od dvije minute, bacili na brdo na kojem je bila gomila smeća.

“D.D. je za to vrijeme bio pokraj auta pazeći da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu, ostavili vozilo. O monstruoznosti i hladnokrvnosti ubojica djevojčice svjedoči i činjenica da je S.J. po pozivu direktora istog dana otišao u Banjsko polje tražiti djevojčicu, svjestan da ju je hladnokrvno usmrtio”, rekao je Gašić.

Gašić je rekao i da su početne informacije morali dobiti od majke. Kako kaže, ukupno je napravljeno 15 poligrafskih testiranja. Pregledane su i snimke s deset kamera, a potom je potvrdio da imaju saznanja da je jedan od dvojice osumnjičenih prebacio tijelo malene na drugu lokaciju.

“Doveli smo ih drugi dan, poligrafski ih testirali. Vozač automobila je imao zakašnjelu reakciju na poligrafskom testiranju, dok je suvozač reakciju imao odmah. Odmah smo im oduzeli automobile. Taj automobil je bio pun alata i rezervnih dijelova. Njih dvojica su nas odveli do deponija da nam pokažu gdje je tijelo, ali imamo saznanje da se jedan od njih vratio tamo 28. ožujka i da je prebacio tijelo na drugu lokaciju. Ne možemo im vjerovati jer jedan na drugog svaljuju krivicu”, rekao je Gašić.

14:45 Otac osumnjičenog: Moj sin nije bio zbunjen

Radoslav D,, otac osumnjičenog Dejana D., oglasio se nakon što je njegov sin uhićen. Za Telegraf je poručio kako ne zna detalje slučaja, ali navodi da njegov sin nije djelovao čudno posljednjih dana.

“Dejan nije bio zbunjen, bio je normalan sve ovo vrijeme”, istaknuo je Radoslav, koji sa sinom živi u istoj kući, ali kaže da ne provode mnogo vremena zajedno. “On iz kuće izađe ujutro, dođe uvečer. Ne znam ništa više o ovome dok ga ne vidim”, dodao je. Napomenuo je kako ne poznaje Srđana J., drugog osumnjičenika.

13:25 Oglasilo se tužiteljstvo

Tužiteljstvo u Zaječaru se oglasilo i priopćilo da je Srđanu J. i Dejanu D. određeno zadržavanje te da se prikupljaju dokazi za vođenje kaznenog postupka.

“Dana 04.04.2024. godine, u 7 sati, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, PU u Boru odredila je zadržavanje J. S. (1974) iz sela Luka i D. D. (1974) iz sela Zlot, zbog postojanja osnovane sumnje da su dana 26.03.2024. godine lišili života dijete Danku Ilić (2022), te da su time počinili kazneno djelo teško ubojstvo iz čl. 114. st. 1. tač. 9. KZ u vezi čl.33 KZ. Više javno tužiteljstvo poduzima mjere na pribavljanju i osiguranju dokaza potrebnih za vođenje kaznenog postupka protiv osumnjičenih za navedeno kazneno djelo”, naveli su te dodali da će javnost biti pravovremeno obaviještena o daljnjem tijeku postupka.

12:45 Telegraf: Osumnjičenici su kiselinom čistili auto

Telegrafov izvor tvrdi kako je Danka stradala kad je na nju naletio automobil marke Fiat Panda, službeno vozilo javnog komunalnog poduzeća iz Bora. “Automobil su po dogovoru čistili kiselinom kako bi uklonili krv. Međutim, jedna kapljica je ipak uočena i data na analizu”, naveo je izvor.

12:10 Lazarević za Dnevno.hr: Slučaj od početka ‘pun rupa’

I dok se na deponiju traži Dankino tijelo, mi smo razgovarali sa umirovljenim krim inspektorom Brankom Lazarevićem koji je u našem prijašnjem intervjuu dao naslutiti kako tamošnja policija ne vuče dobro poteze i ne radi na propisan način. “Već sam vam naglasio da prije službenih pasa tragača nitko nije smio u pretragu terena. Psi bi nanjušili i jednu, jedinu kapljicu krvi za koju pretpostavljam da se morala naći na mjestu tragedije”.

Lazarević kaže da je napomenuo i o velikoj važnosti uže i šire potrage, pa se stoga čudi da na samom mjestu naleta automobila koji se morao dogoditi u blizini kuće nije pronađen nikakav trag. Legendarni krim inspektor zgrožen je reakcijom dvojca koji je usmrtio dijete. Branko Lazarević podsjeća da je ovaj slučaj od samog početka bio “pun rupa”.

Više čitajte OVDJE. 

Foto: CROPIX

11:50 Brat jednog osumnjičenog: Molim Boga da ne stoji iza ovog

Osumnjičeni su, kako Kurir saznaje, Srđan J. iz sela Luka i Dejan D. iz sela Zlot. Srđan se sumnjiči da je upravljao službenim vozilom JKP Vodovod u trenutku kada je, navodno, naletio na dvogodišnju djevojčicu na Banjskom putu, dok je Dejan bio sa njim.

Za Kurir se oglasio i Dejanov brat Dalibor koji je u šoku. “Moj brat je od jučer u policiji. Odveli su ga iz kuće, ali ništa ne znam, nitko nam ništa ne govori! Nadam se i molim Bogu da on ne stoji iza ovoga. Čekamo informacije”, rekao je brat.

11:45 Zaposlenici Vodovoda su već bili privođeni

Dvojica zaposlena u Vodovodu su već ranije privođena budući da je njihov automobil viđen u blizini mjesta nestanka, ali su pušteni zbog nedostatka dokaza. Tek nakon forenzičke istrage pronađeni su tragovi krvi na njihovom službenom automobilu nakon čega su uhapšeni.

Ubijena Danka Ilić je, pretpostavlja se, bila žrtva prometne nesreće, nakon čega su je dvojica muškaraca ubacili u svoj službeni automobil i bacili na deponiji u blizini Banjskog polja. Kako “Blic” saznaje, policija je tokom potrage za Dankom Ilić uhapsila dvojicu muškaraca budući da je njihov službeni automobil viđen u blizini mjesta nestanka. Ubrzo su pušteni zbog nedostatka dokaza.

Foto: Društvene mreže

11:20 Dankin djed shrvan: Izvan sebe sam

Djevojčica Danka Ilić je ubijena, a njezin djed Časlav Dragomirović je za Kurir rekao da je potpuno izvan sebe. “Ne znam ništa službeno, izvan sebe sam, ne znam gdje mi je kćer, ne javlja se, čekam samo službene vijesti, ne mogu vjerovati dok mi ne kažu”, rekao je kroz plač djed malene Danke. Roditelji su stigli u policijsku postaju Bor, prvi je došao otac u vidljivom šoku.

Više čitajte OVDJE.

11:15 MUP Srbije se oglasio o ubojstvu male Danke

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljnih provjera svih tragova i informacija uhitili su S.J. (1974) i D.D. (1974), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju djevojčicu Danku Ilić, navodi se u priopćenju MUP-a.
Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznali izvršenje ovog zločina, a u tijeku je pretraga terena u potrazi za tijelom.

Policija nastavlja intenzivan rad na ovom slučaju, o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

Više čitajte OVDJE.

Foto: CROPIX

11:15 Srpski mediji: Pali su na poligrafu, vraćali se zatrpavati tijelo

Radnici JKP su se u više navrata vraćali i dodatno zatrpavali tijelo djevojčice, a policija je do dokaza došla forenzičkom analizom automobila.

“Pali su na poligrafu, jedan od njih je priznao, pa poricao, na kraju je utvrđena istina. Jedan je potpisao priznanje, drugi još nije. Policajcima nisu ličili na ubojice tijekom prvog razgovora, oni su obični radnici i nije se činilo da su sposobni za tako nešto. ‘Nismo mi to htjeli, slučajno smo je udarili, pa smo se uplašili’, to su izjavili. Noćas je utvrđena istina i došlo se to iskaza i svih materijalnih dokaza i policija je predala slučaj Tužiteljstvu”, navodi Mondo koji se poziva na Informer.

Foto: CROPIX

11:08 Blic: Ovako su otkriveni radnici Vodovoda koji su ubili Danku

Kako saznaje “Blic” u automobilu su pronađeni tragovi krvi, nakon čega je napravljena DNK analiza i potvrđen identitet nestale Danke Ilić. Izvor kaže da je po planu rada poduzeća bilo poznato tko je vozio automobil u kritično vrijeme, a provjerom je to i potvrđeno. Osumnjičeni su privedeni i odmah su priznali ubojstvo.

Ranije danas forenzičkom istragom su pronađeni tragovi krvi na automobilu, temeljem toga su privedene dvije osobe. Policija ih je uhitila, oni su priznali i idu prema mjestu na koje su stavili tijelo, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Više čitajte OVDJE.

10:55 Dankini otac i djed stigli u policiju, došla i Hitna pomoć

Roditelji tragično stradale djevojčice stigli su u policijsku postaju Bor. Prvi je došao otac koji je u nevjerici gledao ispred sebe. Bio je u pratnji još jedne osobe, bili su u radnim odijelima. Nekoliko minuta kasnije stigao je i djed malene Danke koji nije mogao doći k sebi od šoka.

Hitna pomoć stigla je ispred policijske stanice u kojoj su otac i majka ubijene Danke Ilić.

Više čitajte OVDJE.

10:50 Forenzičari i bager pretražuju deponij

Na divljem deponiju se trenutno nalaze ekipe i forenzičara i bager. Deponij se nalazi na sredini ceste od Banjskog Polja ka selu Brestovcu odakle su roditelji Ivane, majke malene Danke. Reporter Kurira javlja da bager opet kopa na istom mjestu divljeg deponija, fokus je točno na jednom dijelu.

10:40 Blic: Radnici komunalca autom udarili Danku, tijelo stavili u gepek

Blic piše da je kriminalistička policija iz Bora uhitila radnike Javnog komunalnog poduzeća ‘Vodovod Bor’, S.J. (50) iz sela Luka i D.D. (50) iz sela Zlot. “S.J. je osumnjičen da je službenim automobilom ‘Fiat panda’ u ulici Radomira Putnika udario u pješaka, dvogodišnju Danku, i usmrtili je. Zajedno s kolegom D.D. su tijelo djevojčice stavili u gepek auta, nakon čega su se odvezli do divljeg deponija na Starobanjskom putu kod Bora, gdje su tijelo izbacili s desne strane”, rekao je izvor blizak istrazi.

S.J. se na teret stavlja da je time počinio teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa, a D.D. pomoć počinitelju poslije izvršenog kaznenog djela. Obojici je nakon uhićenja određeno zadržavanje do 48 sati. Istraga policije pokazuje da se sve dogodilo 26. ožujka oko 13:52, svega sedam minuta nakon što je, prema prijavi majke, dijete nestalo.

S.J. se na teret stavlja da nije prilagodio brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, uslijed čega je prednjim desnim dijelom vozila udario u djevojčicu i usmrtio je, navodi izvor iz istrage.

10:15 Vučić otkrio sudbinu Danke

B92 i Kurir pišu kako je srpski predsjednik Aleksandar Vučić objavio da je Danka ubijena. “Imamo loše vesti za ovo naše dijete, policija uhitila dvije osobe koje su izvršile ubojstvo male Danke, priznali su… I sad ih vode na mjesto ubojstva.. S kakvim monstrumima mi imamo posla”, rekao je.

“Cijela priča je nevjerojatna, kakvi monstrumi postoje”, dodao je.

Istaknuo je da će ministar unutarnjih poslova Bato Gašić otkriti više detalja.

Više čitajte OVDJE.

10:00 Rumunjka sa snimke danas daje iskaz u policiji

Kako Telegraf neslužbeno doznaje, jedna od dvije žene sa snimke na kojoj je dijete koje podsjeća na nestalu Danku Ilić (2), danas će dati iskaz u bečkoj policiji. Austrijska policija priopćila je da dijete na snimci ipak nije nestala Danka, te da su dvije Rumunjke oslobođene sumnji za otmicu djeteta.

08:45 Oglasio se MUP Srbije o nestanku Danke

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obaviješteno je od strane bečke policije da na snimci koja je provjerena u sklopu potrage za nestalom djevojčicom, nije dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala 26. ožujka u Banjskom Polju. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastavljaju intenzivan rad na pronalasku djevojčice i utvrđivanju svih okolnosti i činjenica u vezi s nestankom djeteta.

Policijski službenici iz više organizacijskih jedinica MUP-a su na terenu i ispituju i provjeravaju sve informacije i saznanja u vezi s nestankom Danke Ilić.

07:30 Oglasila se Rumunjka s videa

Austrijski portal Kosmo piše da je locirao jednu od dvije žene koje se pojavljuju na snimkama iz Beča na kojima se vide s djevojčicom koja liči na nestalu Danku. Riječ je o Rumunjki, a žena tvrdi da na snimci nije Danka, već njezina kći. Kosmo navodi da su ova najnovija saznanja dostavili austrijskoj policiji, prenosi Blic.

S Rumunjkom su novinari stupili u kontakt preko grupe na Facebooku. Radi se o ženi staroj 36 godina koja živi i radi u Beču, a tijekom razgovora je bila nervozna. Rekla im je kako od nedjelje živi u paklu, kao i da je još u nedjelju otišla u policiju u Walesu gdje je boravila i zatražila pomoć.

“Poslali su me kući i savjetovali da se prijavim policiji u Beču u mom okrugu. Jučer sam otišla u policiju u 21. okrug, tražila sam da mi pomognu i zaštite mene, moje dijete i moju majku. Upravo su me poslali kući. Danas je situacija postala alarmantna jer je moje lice bilo lako prepoznatljivo u svim medijima. Bila sam jako uplašena, nisam znala što da radim. Obuzeo me strah da ću ostati bez posla”, izjavila je žena.

Oglasila se Rumunjka sa snimke, ovo je čudno: ‘Živim u paklu’

 

‘Ovo je noćna mora’

“Ono kroz što prolazim je strašno! Nitko na svijetu ne može shvatiti kakva je ovo noćna mora! Mogla sam nevina stradati. Ja sam majka, suosjećam zbog djeteta iz Srbije i voljela bih da ga nađu. Ali ono što prolazim sa svojom majkom je isto tako zastrašujuće! Sada je policija došla u moju kuću, sve sam im ispričala i na kraju su se ispričali za patnju koju sam pretrpjela. Zamolili su me da dođem sutra kod njih da potpišem protokol. Samo želim da ova priča ostane iza mene i da je pokušam zaboraviti”, rekla je Rumunjka za Kosmo.

Kad je bečka policija objavila posljednje priopćenje i medijske izvještaje s fotografijama sumnjivih žena u Facebook grupi “Balkanski ženski klub” u kojoj ih traži cijela Austrija, članica grupe B. S. napisala je da se njezina kolegica Rumunjka koja u Beču živi i radi. Ovu priču je potvrdila i u intervjuu za Kosmo.

Stručnjaci složni u jednoj stvari oko nestanka Danke: Pitanje je što je vidio njezin brat

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.