Foto: Austrijska policija

Oglasila se Rumunjka sa snimke, ovo je čudno: ‘Živim u paklu’

Autor: Dnevno.hr

Nastavlja se potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala u Banjskom Polju kod Bora u Srbiji. Potraga je u srijedu proširena na teritoriju Srbije, specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolicu kuće, tunel, podzemne kanale, šahtove i šume, no nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se djevojčica tu nalazila. Istovremeno, istraga se proširila i na Austriju.

Policija je provela opsežnu akciju sa psima tragačima u Banjskom Polju, snimljeni su kako pretražuju teren, odnosno livadu i šumu preko puta kuće.

Ispred stana u Boru u kojem živi obitelj nestale Danke skinuta je sigurnosna kamera koja je snimala dio zgrade baš ispred stana te obitelji. “Utvrđuje se je li ta kamera, ali i druge kamere iz same zgrade, snimila nešto što bi bilo od koristi za istragu”, rekao je danas izvor Kurira.

Foto: CROPIX

Najnovije informacije pratite na portalu Dnevno

23.20 Oglasila se Rumunjka s videa: Živim u paklu!

Austrijski portal Kosmo piše da je locirao jednu od dvije žene koje se pojavljuju na snimkama iz Beča na kojima se vide s djevojčicom koja liči na nestalu Danku. Riječ je o Rumunjki, a žena tvrdi da na snimci nije Danka, već njezina kći. Kosmo navodi da su ova najnovija saznanja dostavili austrijskoj policiji, prenosi Blic.

S Rumunjkom su novinari stupili u kontakt preko grupe na Facebooku. Radi se o ženi staroj 36 godina koja živi i radi u Beču, a tijekom razgovora je bila nervozna. Rekla im je kako od nedjelje živi u paklu, kao i da je još u nedjelju otišla u policiju u Walesu gdje je boravila i zatražila pomoć.

“Poslali su me kući i savjetovali da se prijavim policiji u Beču u mom okrugu. Jučer sam otišla u policiju u 21. okrug, tražila sam da mi pomognu i zaštite mene, moje dijete i moju majku. Upravo su me poslali kući. Danas je situacija postala alarmantna jer je moje lice bilo lako prepoznatljivo u svim medijima. Bila sam jako uplašena, nisam znala što da radim. Obuzeo me strah da ću ostati bez posla”, izjavila je žena.




Razgovor s njom, piše portal, bio je emotivan i težak jer je bila u šoku.

“Ono kroz što prolazim je strašno! Nitko na svijetu ne može shvatiti kakva je ovo noćna mora! Mogla sam nevina stradati. Ja sam majka, suosjećam zbog djeteta iz Srbije i voljela bih da ga nađu. Ali ono što prolazim sa svojom majkom je isto tako zastrašujuće! Sada je policija došla u moju kuću, sve sam im ispričala i na kraju su se ispričali za patnju koju sam pretrpjela. Zamolili su me da dođem sutra kod njih da potpišem protokol. Samo želim da ova priča ostane iza mene i da je pokušam zaboraviti”, rekla je Rumunjka za Kosmo.

Kad je bečka policija objavila posljednje priopćenje i medijske izvještaje s fotografijama sumnjivih žena u Facebook grupi “Balkanski ženski klub” u kojoj ih traži cijela Austrija, članica grupe B. S. napisala je da se njezina kolegica Rumunjka koja u Beču živi i radi. Ovu priču je potvrdila i u intervjuu za Kosmo.




“Moja kolegica je za vikend otputovala u Wales sa svojom majkom i dvogodišnjom kćeri. Dok je bila tamo, doznala je da se za njom traga u Beču zbog nestalog djeteta iz Srbije. Iako je snimka bila mutna, ona se uplašila i otišla u policiju u Walesu. Očigledno tamo nisu ozbiljno shvatili njezine motive pa se u Beč vratila s nelagodom. Međutim, kada su se danas u medijima pojavile fotografije na kojima se jasno vidi njezino lice, nazvala sam je i upozorila je. Bila je jako uplašena jer nije lako kada nedužna osoba dozna da policija i građani intenzivno tragaju za njima zbog sumnje da su oteli dijete. Dobro poznajem kćer moje kolegice, kao i njezinu majku koja brine o djetetu. Želim da se ovaj slučaj riješi na najbolji mogući način, a to znači da se mala Danka nađe živa i zdrava i vrati kući. Voljela bih i pomoći kolegici da ne upadne u velike probleme”, rekla je ona za Kosmo.

21.00 Policija češlja stanicu 

Oko tramvajske stanice u Beču, na kojoj je nastala snimka na kojoj je navodno nestala djevojčica danas je prisutan veći broj policije, navodi Telegraf.

Novinarka Telegrafa, koja već nekoliko dana boravi u austrijskoj prijestolnici kaže da je interes za nestalom djevojčicom sve veći i među novinarima, ali i građanima koje je jako potresla vijest o maloj Danki. Dodaje i da je iznad stanice prelijetao helikopter.

Inače, ta tramvajska stanica nalazi se 150 metara od glavne policijske postaje u Beču.

19.00 Forenzičari na mjestu nestanka?

Oko kuće u Banjskom Polju kod koje je prošlog utorka nestala djevojčica Danka Ilić policijski istražitelji su ponovo počeli kopati, javljaju srpske Novosti.

U blizini kuće nalazi se veliki broj policijskih istražitelja. Kako Novosti neslužbeno doznaju, ondje su i forenzičari, međutim, ova informacija još uvijek nije potvrđena.

Što oni točno rade blizu kuće još uvijek nije poznato, a novinarima je strogo zabranjeno da se približavaju kući.

18.45 Glasnogovornik: Policija je pokrenula istragu

Glasnogovornik bečke policije Matthias Schuster izjavio je danas da je nakon uvida u snimke vrlo vjerojatno da je u riječ o nestaloj djevojčici i naglasio da je u tom cilju policija danas objavila različite fotografije.

Schuster je za Tanjug naglasio da je Državna kriminalistička policija u Beču već pokrenula istragu.

“Imamo veoma dobar i blizak kontakt sa srpskim vlastima vezano za djevojčicu koja je nestala 26. ožujka. Danas smo po nalogu bečkog javnog tužilaštva objavili različite slike, na tim snimcima vidi se malo dijete i još dvije žene. Nakon uvida obitelji u taj video materijal vrlo je vjerojatno da je u pitanju nestala djevojčica”, rekao je za Tanjug.

18.00 Mještani: Nismo čuli majku da doziva Danku

Mještani Banjskog Polja i dalje su šokirani slučajem misterioznog nestanka. Čim su čuli vijest o nestanku i sami su se pridružili potrazi, a osim iznenadnog dolaska majke do vikendice, za koju kažu da ju nije posjetila posljednjih godinu dana, začudilo ih je što u vrijeme nestanka nisu čuli nikakvu galamu ni dozivanje.

“Prva susjeda, čija je kuća udaljena nekih desetak metara od mjesta na kojem je Danka bila s majkom i bratom, u to se vrijeme nalazila u dvorištu, sadila jagode, i nije čula majku da doziva dijete. Zapravo, nije primijetila da se nešto događa sve dok tamo nije stigla policija”, rekli su za 24sata.

Majka malene nije htjela komentirati ove riječi. “Zaista, dok se ovo ne završi, ne želim davati nikakve komentare i nikakve informacije”, rekla je Ivana uzrujano. Ranije je za Kurir kazala kako se ona i suprug drže koliko mogu te se nadaju da će policija što prije pronaći Danku. Tek nakon toga ona i suprug planiraju se oglasiti javno i odgovoriti na sve uvrede, prozivke i nebuloze koje su proteklih dana čuli i čitali. Vjeruju da će je pronaći živu i zdravu, a o drugom scenariju majka ne želi ni razmišljati.

16.50 Hrvatska policija uskače u pomoć

MUP je objavio priopćenje o nestaloj djevojčici Danki Ilić.

“U naselju Banjsko Polje u gradu Boru u Srbiji je u utorak, 26. ožujka 2024. godine nestala dvogodišnja djevojčica Danka Ilić. Ako imate bilo kakve informacije o njenom nestanku, možete ih dojaviti i hrvatskoj policiji na brojeve telefona 01/3788-754 ili 192.

Djevojčica je visoka 85 cm. Ima smeđu kosu i oči. U trenutku nestanka na sebi je imala maslinastozelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pruža potporu Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u potrazi za nestalom dvogodišnjom djevojčicom aktiviranjem njenog profila u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Policija Republike Srbije je 26. ožujka prvi put aktivirala sustav PRONAĐI ME (Amber Alert), sustav namijenjen hitnom javnom informiranju u slučaju nestalih maloljetnika. Kako djevojčica još uvijek nije pronađena, policija Srbije je zamolila za pomoć sve koji znaju bilo što o njoj, njenom mogućem kretanju ili okolnostima nestanka.

Informacije o nestaloj djevojčici dostupne su i na web stranici Interpola”, objavila je hrvatska policija.

15.50 Policija objavila nove fotografije Rumunjki 

Policija je sve građane koji su vidjeli dvije žene koje su snimljene s djevojčicom zamolila da odmah kontaktiraju policiju. Objavili su i njihove fotografije.

Iz austrijske policije apeliraju na sve građane koji su vidjeli dvije žene koje su snimljene s djevojčicom da odmah kontaktiraju policiju. “Mole se osobe ili svjedoci koji znaju gdje se žene nalaze ili gdje se nalazi dijete da se jave policiji. Informacije se traže u Državnoj kriminalističkoj policiji u Beču na 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj postaji”, objavili su.

Foto: Austrijska policija
Foto: Austrijska policija
Foto: Austrijska policija

15.15 Oglasila se austrijska policija

Austrijska policija se oglasila povodom snimke koja je nastala na tramvajskoj stanici u Beču, a na kojoj je, kako se vjeruje, mala Danka Ilić, koja je 26. ožujka nestala kod Bora.

Austrijska policija je priopćila da je vrlo vjerojatno na snimki nestala srpska djevojčica.

“Nakon što su rođaci nestale djevojčice pogledali slike, pretpostavljaju da je vrlo vjerojatno riječ o o nestaloj djevojčici iz Srbije. Bečka policija traži uhićenje po nalogu javnog tužiteljstva”, priopćeno je.

Foto: Ringier

13.30 CNN: Djevojčica na snimci nije Danka

Podsjetimo, ranije danas srpski portal Alo je pisao kako je u Banjsko Polje stigla ekipa CNN-a, te da je njihova reporterka izvijestila da djevojčica sa snimke iz Beča nije Danka Ilić.

“Prema njihovim neslužbenim saznanjima, djevojčica sa snimka razumije rumunjski jezik”, navode. “Na snimci se čuje “uzmi dole iz torbe”, na što se ona sagnula i izvukla nešto iz prtljaga”, rekla je reporterka CNN, javlja Alo. A s mjesta gdje je nastala snimka javio se srpski novinar.

“Nalazimo se na mjestu gdje je viđeno dijete koje podsjeća na Danku. Ono što je jako interesantno, ako je ovo mjesto gdje je ona viđena, ovdje ima i nadzorna kamera koja je snimila i dijete i žene s njom. Razgovarali smo s vlasnikom trgovine koja se nalazi u blizini, on je rekao da zna za ovaj slučaj i da svi u Beču pričaju o tome. Rekao je da ako na snimci nije Danka, zašto se žene koje su bile s njom nisu javile i demantirale”, javio je novinar Informera Milan Dudvarski.

Nenada Periša i Igora Jurića brine ista stvar u slučaju nestanka Danke: Oglasila se majka djevojčice

13.00 ‘Fokus mora biti na majci’

Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima izjavila danas da u slučaju nestanka Danke isključuje mogućnost da je dijete samo odšetalo, kao i mogućnost fizičke otmice s lica mjesta zbog svih faktora koji su pratili nestanak djeteta. Ona je za Tanjug rekla kako smatra da u slučaju nestanka fokus mora biti na majci jer je ona jedina osoba koja je djevojčicu vidjela posljednji put, istaknuvši da cijeli splet okolnosti koji prati prijavu nestanka i sam nestanak stvara konfuziju i veliki broj nejasnoća.

Govoreći o načinima na koji su organizirane kriminalne skupine koje se bave otmicom djece, istaknula je da je svaka otmica isplanirana, osim u velikim gradovima gdje postoje devijantni pojedinci koji u trenutku kada odluče oteti dijete ne biraju način hoće li ga oteti iz ruku majke ili s ulice.

“U ovom slučaju imamo agresivniju vrstu otmice, fizičku otmicu, i ako je dijete odvedeno na taj način, vjerujem da je to moralo biti isplanirano jer sam prostor, svi ti prilazni putevi, loša konfiguracija terena ne daju velike mogućnosti da to može biti obavljeno tako da to niko ne primijeti”, ocijenila je Jovanović.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.