Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Obuljen Koržinek u paničnom strahu, ugrožen i premijer: ‘Pjevat će kao CD’

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Tražili su rat, rat će i dobiti – poruka je to koja na adresu oporbe, ali i na adresu europskih tužitelja, stiže iz kruga premijera Andreja Plenkovića, koji je u proteklih osam godina mandata dokazao da se zna nositi s krizama, ali i da se ne da ucjenjivati. Na ucjene Plenković ne misli pristati ni sada kada mu za vratom pušu Peđa Grbin i Sandra Benčić, koji traže raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.

Izbori će biti onda kada Plenković donese odluku o tome, uvjeravaju sada HDZ-ovci bliski predsjedniku Vlade te napominju da Plenković, bez obzira na pisanja hrvatskih medija, nije bez aduta ni u ratu s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kovesi, do kojega je došlo zbog njegove intenzivne obrane ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

“Ona je odradila sjajan posao u obnovi”, komentirao je Plenković slučaj svoje kolegice Obuljen i nakon objave e-poruka te izjave svjedoka koji je progovorio o namještanju natječaja u Ministarstvu kulture. Tu aferu s Geodetskim fakultetom Plenković od početka naziva predizbornim igrokazom, prozivajući pritom ne samo USKOK nego i Ured europskog tužitelja da sudjeluje u svojevrsnoj predizbornoj kampanji, pri čemu su i istražitelji zauzeli stranu oporbe.

Laura Kovesi. Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Još drži sve konce u rukama

Nije Plenkoviću trenutno nimalo jednostavno, međutim, oni koji su mu bliski svjedoče kako on još drži sve konce u rukama te da je njegova situacija mnogo pogodnija nego što se u medijskom prostoru prikazuje. Plenković ustraje u svojoj tezi da u slučaju isplate Ministarstva kulture Geodetskom fakultetu europski tužitelji nisu nadležni jer tu nije riječ o europskom nego o hrvatskom novcu, što su argumenti na koje EPPO zasad ne pristaje.

Međutim, dojam je da ni Plenković ne pristaje na njihove argumente, zbog čega je zube pokazao čak i glavnoj europskoj tužiteljici Kovesi, što je uznemirilo i njezine zagrebačke kolege koje predvodi Tamara Laptoš, koja vrlo dobro zna kako izgleda procedura izbora europskog tužitelja, a ona je usko naslonjena na glavnog državnog odvjetnika, odnosno na Ivana Turudića, ali i na Vladu, čiji se predsjednik nada osvajanju još jednog mandata na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Naime, postoji mogućnost da Hrvatska i ne izabere novog europskog tužitelja, čime bi se ugrozio opstanak toga tijela u našoj zemlji. Nedvojbeno je da Plenkovića EPPO i Kovesi zasad nisu uspjeli razoružati bez obzira na oštar stav koji je zauzela Kovesi, štoviše, čini se da će on i ove napade nastojati iskoristiti u predizborne svrhe kako bi se i na taj način zbližio s desnim biračkim tijelom, pokazujući prezir prema ovoj europskoj instituciji.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nije briselski potrčko

Tako će Plenković potencijalnom biračkom tijelu nastojati dokazati da on nije briselski potrčko kakvim ga nerijetko opisuju kritičari iz oporbenih redova. Jedan je od Plenkovićevih ciljeva u ovoj borbi zasigurno i micanje bivše ravnateljice USKOK-a Tamare Laptoš sa slučajeva njegovih ministara jer mu se, tvrde upućeni, posebno zamjerila u slučaju Gabrijele Žalac, na čemu se aktualna šefica zagrebačkog ureda europskog tužitelja nije zaustavila, već se istraga proširila i na bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a sada i na Plenkovićevu miljenicu Obuljen Koržinek.




Plenković je uvjeren da se na ovaj način ruši rejting njegovoj vladi i stranci i zbog toga Laptoš želi maknuti što dalje od sebe i svojih suradnika. I premda će neki i u HDZ-u reći da Plenković tako ugrožava svoju europsku karijeru, drugi misle da to baš i nije tako jer Lauri Kovesi nije naklonjena ni predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koju je EPPO načeo još prije dvije godine otvaranjem istrage o ugovorima o kupnji cjepiva protiv covida od Pfizera, zatraživši od šefice EK-a poruke kojima je dogovarala cijenu cjepiva, a koje im ona još nije predala.

Kada je predaja posrijedi, na nju ne pristaje ni Plenković, koji je svoje kolege iz oporbe nazvao vulgarnim primitivcima, ustrajući na ustaljenoj tezi o dvije političke Hrvatske – jednoj koja predano radi u interesu građana i onoj drugoj, radikalno lijevoj, koja u oporbi sjedi osam godina.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pad rejtinga

“To je velika motivacija našim biračima”, opisao je Plenković ukratko ono što se prije desetak dana odvijalo na Markovu trgu. Njegove teze, istini za volju, nisu daleko od istine, dapače, postoji mogućnost da Grbin i Benčić svojim nastupima dižu Plenkoviću rejting, ako ništa drugo, onda na desnom biračkom tijelu koje mu dosad nije bilo naklonjeno, ali Plenković u svojem zbližavanju s desnicom računa i na kratkoročno pamćenje birača u Lijepoj Našoj pa je već sada počeo pripremati teren za svoje osnaživanje na desnom spektru.




Upravo se zbog toga u njegovoj vladi na poziciji ministra obrane našao Ivan Anušić, a to je ujedno i jedan od razloga zbog kojih je na čelo DORH-a odlučio instalirati Turudića, ne dopuštajući mu da odustane ni onda kada je na njega vršen ogroman medijski pritisak. Kada je riječ o Turudiću, Plenković se već bez puno riječi uspio dodvoriti dijelu desnog biračkog tijela nazivajući prosvjednike protiv njegova imenovanja borcima protiv Zakona o hrvatskom jeziku koji karijeru ovog suca problematiziraju jer je rehabilitirao blaženog kardinala Stepinca i donio odluku o izručenju Perkovića.

Premda se Plenković u ovom višestranom ratu ne namjerava predati, i u njegovoj stranci postoji dio skeptika koji smatraju da je trenutni rejting HDZ-a na razini onoga kakav je nekoć imala Jadranka Kosor, zbog čega strahuju od poraza na izborima.  Posebice se među Plenkovićevim oponentima u HDZ-a spominje skroman koalicijski potencijal vladajuće stranke, zbog čega, kako tvrde, sve i da osvoje relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima, neće moći skupiti dovoljno zastupničkih ruku za formiranje vladajuće većine. U tom slučaju Plenković bi navodno trebao inzistirati na ponavljanju izbora, što sa strepnjom očekuju unutarstranački kapitalci koji se nadaju njegovu padu i preuzimanju stranke.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Strah je velik

Prema nekim teorijama iz HDZ-a, na jednoj se strani oko Ivana Anušića okupljaju slavonski i dalmatinski HDZ-ovci koji bi ga podržali u preuzimanju stranke, a na drugoj strani ministri Oleg Butković i Davor Božinović, koji imaju isti cilj. Pitanje je koliko u tim tezama ima istine, jer Plenkovića još dobar dio članstva vladajuće stranke percipira kao najmoćniju figuru domaće političke scene, međutim, i oni koji su mu skloni strahuju zbog slučaja ministrice Obuljen.

U pravosudnim, ali i političkim krugovima šuška se da je kaznena prijava protiv ministrice kulture i medija već spremna i da je pitanje dana kada bi ona mogla biti privedena, međutim, pojedinci u HDZ-u govore da i europski tužitelji tempiraju svoja privođenja te da bi Obuljen mogla biti maknuta usred kampanje za parlamentarne izbore, nakon što se oni raspišu, što bi Plenkovića moglo dovesti u nezavidan položaj. Ono što širitelji ove teze zaboravljaju jest to da Plenković još ima mogućnost odlučiti o tome hoće li se parlamentarni izbori održati u svibnju ili će to ipak biti u rujnu pa ne treba biti siguran u to da će ministričin eventualni pad ugroziti poziciju aktualnog predsjednika Vlade.

Poziciju bi mu zato mogla ugroziti Obuljen ako doista bude privedena, svjedoči nekolicina naših sugovornika iz HDZ-a koja za ministricu tvrdi kako je prilično labilna osoba koja panično strahuje od mogućeg privođenja. Dođe li do toga, ona će pjevati kao CD, figurativno objašnjavaju naši sugovornici te dodaju da ne postoji ništa gore od ženske taštine, uz opasku da će se ministrica u slučaju privođenja pozivati i na zapovjednu odgovornost. Postoje u vladajućim redovima i oni koji su uvjereni da je Plenković u obranu ministrice Obuljen stao jer se boji da istraga ne dođe do Vlade, pa i do njega osobno, međutim, takve teorije strankom su kružile i u ranijim slučajevima ministara koji su Plenkovićev tim napuštali zbog afera.

ZARAĐUJE VIŠE OD PET TISUĆA EURA! Ćorića su viđali s atraktivnom plavušom: Bivši ministar se preporodio

Glavni izbornik

Kako bi slučaj Obuljen doveo do Plenkovića, kritičari iz stranke ne preciziraju, ali tvrde da ona odluke nije mogla donositi na svoju ruku. Isto se tvrdilo i za ministricu Žalac, koju je Plenković branio podjednako žustro kao što danas brani Obuljen. U obranu bivše ministrice stao je i početkom ožujka prošle godine, kada je Laptoš otkrila da su se iz njezina slučaja otkrile nove afere, a da se oko ovog slučaja uistinu nešto događalo, moglo se naslutiti i prošlog travnja nakon smjene bivše šefice USKOK-a Vanje Marušić, koju je prema nekim tezama naredio upravo Plenković nakon što se doznalo da je njezin prvi suradnik europskim tužiteljima predao dokumente iz kojih i jest pokrenuta istraga protiv ministrice Žalac.

Koliko u svim tim tezama ima istine, teško je reći, no nije teško zaključiti da iz sveopće situacije u domaćoj političkoj areni nastoji profitirati i oporba, posebice SDP koji vodi netalentirani Peđa Grbin uz instrukcije s Pantovčaka. Instrukcijama unatoč, velika lijeva koalicija nije se uspjela oformiti pa Možemo priprema samostalan izlazak na izbore, dok se u SDP-u okreću novim savezima koji bi Grbina trebali dovesti do premijerske funkcije.

Kako tvrdi dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali, Grbin bi u desetoj izbornoj jedinici trebao ući u savez s Centrom Ivice Puljka, a osim toga računa i na IDS, Reformiste, pa i na HSS, koji u svojim izbornim jedinicama vrijede više negoli na razini države. Taj Grbinov plan ni dijelu HDZ-ovaca ne zvuči loše pa zaključuju kako je pred njihovom strankom i premijerom Plenkovićem neizvjesna utakmica, pri čemu prstom upiru i u Most, koji bi se nakon izbora mogao prikloniti SDP-u. Kakav će biti epilog te neizvjesne utakmice ostaje nam vidjeti, međutim, Plenković se zasad, svim napadima unatoč, još doima kao glavni izbornik u hrvatskoj političkoj areni.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.