Foto: Istramet

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun: ‘Ako još niste čuli za to, uskoro bi mogli’

Autor: N.K

U ponedjeljak će u većini Hrvatske doći do kratkotrajne stabilizacije vremena, ali će ponovo biti promjenjivo, uz povremene kiše i izraženije pljuskove s grmljavinom. Zanimljivo, neke amaterske meteorološke stranice najavljuju vrlo kišno razdoblje, a na popularnoj Facebook stranici Istramet pišu o vremenskoj pojavi koju su nazvali “lipanjski monsun”.

Prognostičar DHMZ-a Mr. sc. Dragoslav Dragojlović za HRT je iznio detaljniju prognozu. “U Slavoniji, Baranji i Srijemu u ponedjeljak pretežno sunčano i vrlo toplo. Ujutro će ponegdje biti kratkotrajne magle, a sredinom dana i poslijepodne umjerena i povećana naoblaka. Jutarnje temperature će biti od 11 do 13 °C, a dnevne između 25 i 27 °C.

Slične temperature očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i jutarnjom maglom.

Foto: DHMZ

Na Jadranu ljetne temperature

Na sjevernom Jadranu će biti djelomično sunčano i toplo, dok će u Gorskoj Hrvatskoj biti lokalno umjeren razvoj oblaka i kratkotrajni pljuskovi, posebno u Lici. Uz obalu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, a zatim zapadnjak i jugozapadnjak. Dnevne temperature zraka će biti od 21 do 23 °C, a na moru između 23 i 26 °C. U Dalmaciji će prevladavati pretežno sunčano i toplo vrijeme, mjestimice vrlo toplo. U unutrašnjosti Dalmacije očekuje se umjeren i jak razvoj oblaka te lokalni pljuskovi i grmljavine. Vjetar će biti slab do umjeren zapadni i jugozapadni, a more malo do umjereno valovito. Jutarnje temperature zraka će biti od 11 do 13 °C, a uz obalu između 15 i 18 °C, dok će dnevne temperature biti uglavnom između 24 i 27 °C.

Doznajemo koji će biti prvi Turudićev potez nakon što preuzme DORH: Ima veze s Mamićem

Vrijeme u nastavku tjedna

Na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti djelomično sunčano, temperature će biti slične. Uz umjerenu naoblaku, postoji mala vjerojatnost za lokalne pljuskove. Vjetar će biti slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.”




“Od utorka do četvrtka u unutrašnjosti će biti promjenjivo, mjestimice uz kišu, posebno u četvrtak kada se očekuju pljuskovi. U utorak i srijedu će na istoku biti više sunčanih razdoblja i uglavnom suho. Vjetar će većinom biti slab, a temperature će ostati slične. Na Jadranu će biti promjenjivo i nestabilno, često uz pljuskove s grmljavinom, posebno u utorak i četvrtak. U srijedu će na sjevernom dijelu biti uglavnom suho i djelomično sunčano. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u četvrtak će zapuhati jugo, koje će prema kraju dana jačati,” prognozirao je.

Foto: DHMZ

Lipanjski monsun

Da Hrvatsku čeka potencijalno iznimno kišno razdoblje koje bi moglo dovesti do poplava, najavili su neki amaterski meteorološki servisi. Na Istrametu su tako pitali svoje pratitelje “jesu li čuli za lipanjski monsun” i dodali kako bi uskoro svi mogli čuti za tu pojavu.

“Jeste li čuli za pojam lipanjski monsun? Ako niste, uskoro bi mogli”, objavio je Istramet i priložio sliku modela za 25. svibanj.




Ljudi su ih pitali u komentarima kako to da odjednom svakog mjeseca imamo novu vremensku pojavu. Iz Istrameta su odgovorili kako je to zato što se o tome prije naprosto nije toliko pisalo. Također, najavili su kako će svoje čitatelje o svemu detaljnije obavijestiti. Pritom su dali do znanja kako bi se Hrvatska mogla suočiti s poplavama uoči ljeta.

“Uskoro ćemo o tome pisati (ali nadamo se ipak da ne). Kome trebaju poplave na početku ljeta”, napisali su iz Istrameta i dodali kako stabilizacija vremena nije na vidiku.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.