Foto: Guliver Image, AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Nevjerojatna priča s ratišta: Dvojica suboraca uspjela uništiti 40 ruskih borbenih vozila

Autor: Dnevno.hr

Dvojica ukrajinskih ratnika koji rade u timu, prema pisanju Forbesa, uspjela su uništiti više od 40 ruskih tenkova, oklopnih vozila za prijevoz trupa i inženjerskih vozila, a oštetiti njih 20.

Dečki su to koji su pripadnici pripadnika 79. brigade kodnog imena “Gagauz”, koja slovi za najuspješniju i najučinkovitiju, a to se postigao u samo jednom sektoru fronte – oko Vuhledara na istoku Ukrajine.

“Svoj posao radim efikasno,” rekao je u službenom intervjuu kojeg je preveo estonski analitičar na X-u, @wartranslated ratnik ove brigade, čiji je zadatak ispaljivanje protutenkovskih projektila Javelin američke izrade.

Pogodio četiri ruska vozila tijekom jedne bitke

Inače, “Gagauz” broji oko 100 brigada u ukrajinskim kopnenim snagama, a dobili su tisuće projektila Javelin koji mogu pogoditi vozila na udaljenosti od preko tri kilometra.




Forbes piše kako je samo SAD Ukrajini 10.000 tih projektila, no to je bilo prije nego su proruski Republikanci u američkom Kongresu krajem prošle godine blokirali slanje dodatne pomoći.

“Rečeno mi je da se pripremim, vidio sam metu i ispalio. Pogodio sam ju i to mi se svidjelo”, rekao je borac novinaru.

79. brigada ima i druge ovakve asove, uključujući nižeg narednika Andrija H. koji je uspješno pogodio čak četiri ruska vozila tijekom jedne bitke u siječnju. Ipak, moguće je kako je upravo Gagauz najopasniji za Ruse.




Naftni tanker u plamenu nakon raketnog napada hutista: Vojni brodovi su na putu

“Uvijek radimo u parovima,” objasnio je, i najčešće s već utemeljenih pozicija u ničijoj zemlji između ruskih i ukrajinskih pozicija. Jednom kada je projektil Javelin ispaljen, kaže, jedinica se odmah može povući jer postoji rizik da će dobro obučen neprijatelj odmah uzvratiti vatru.

Jedna od ruskih jedinica koja je iskusila Gagauzove vještine zaista nema sreće. Gotovo dvije godine, 155. brigada ruskih marinaca pokušava – zasad bezuspješno – okupirati Vuhledar, jedan od gradova koji brani Gagauzova 79. brigada.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.