Foto: Gulliver Image

Ukrajinci brane ključni grad oklopnim vozilima i padrobrancima: ‘Ta sredstva su isprobana u Iraku’

Autor: B. D.

SAD je još početkom prošle godine Ukrajini isporučio gotovo 200 oklopnih vozila Stryker, američke tvrtke General Dynamics. Zapovjedništvo u Kijevu gotovo sva je namijenilo novo-osnovanoj 82. zračno-jurišnoj elitnoj brigadi.

Vozila su tek godinu dana nakon toga krenula u upotrebu u okruženju za koje su originalno smišljena, odnosno za bitke u gradovima. Grad Vovčansk na sjeveru regije Harkiv, gdje je brigada trenutno usmjerena, je žarište ruske invazije.

Kruže glasine da 82. brigada dolazi u obranu Vovčanska. U utorak su objavili snimku na kojoj se vidi kako se ukrajinski padobranci spuštaju u obranu Vovčanska te kako vojnik ispaljuje protutenkovsku raketa iz Strykera.

Isprobana u Iraku

“Zadatak je zauzeti obrambene pozicije i otjerati neprijatelja,” rekao je jedan padobranac. To je upravo onakva bitka za kakvu je 82. brigada i osnovana”, objašnjava.




Prva američka brigada koja je Strykerima išla u bitku bila je 3. brigada američke vojske, odnosno njihov 2. pješački odred. Jedinica je, kako piše Forbesov David Axe, u listopadu 2003. godine poslana u Mosul, na sjeveru Iraka. “Jedinica je obavljala nekoliko zadataka zbog kojih su ova vozili dobila dobru reputaciju. Vojnici su hvalili njihovu pokretljivost, brzinu i tišinu, zbog čega su ona postala prvi izbor za upade, patrole i operacije na području grada,” napisao je bojnik američke vojske, Walter Gray II.

82. brigada prvi put je u bitku krenula prošlog ljeta na terenu za koji nisu prilagođeni, odnosno u sukob protiv čvrsto ukopanih mehaniziranih snaga na otvorenom polju. U tom okršaju izgubili su najmanje osam vozila.

Odgovara im borba u gradu

Nakon stabilizacije južne fronte Rusi su koncentrirali svoje snage u urbanim područjima na istoku i sjeveru, čime je 82. zračno-jurišna brigada napokon dobila priliku boriti se na terenu koji im odgovara.

U želji da se probiju kroz grad i očiste si put do Harkiva, ruska vojska je usvojila taktike koje su već bile uspješne u drugim sektorima fronte u Ukrajini. “Jurišne skupine, uglavnom veličine vodova (oko 40 vojnika) napadaju uporište, a potom se spajaju s drugim jurišnim skupinama,” objašnjava ukrajinski Centar za obrambene strategije. “To umanjuje gubitke tijekom približavanja meti, ali također usporava sam napredak.”

Ruski vodovi raširili su se po neutralnoj zoni u centru Vovčanska, čime su prisilili ukrajinske vojnike da se u Strykerima bore sa svih strana. “Držali smo kružnu obranu,” kaže jedan padobranac. “Dolazili su iz svih smjerova.”Strykerima odgovara taj način obrane. Ova vozila vrlo su visoka, što ih čini dobrima za izvidnicu te im se teško prišuljati.

Izrazito mobilna vozila

Što je još važnije, svako vozilo Stryker može prevoziti devet vojnika, što znači da samo devet vozila može u borbu slati čitav vod od oko 40 vojnik. Nakon što su napredovali nekoliko kilometara prema jugu u prvim danima sjeverne ofenzive, Rusi su naletjeli na čvrstu ukrajinsku obranu u središtu Vovčanska te su im Ukrajinci gotovo u potpunosti zaustavili proboj.

Reuters objavio ekskluzivu: ‘Vladimir Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini’

“Postoje znakovi da se ruske trupe nastavljaju probijati u šume i pojedine zgrade na južnijim točkama kako bi se tamo ukopali,” upozorava ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight. “Ipak, skeptični smo da će uspjeti napredovati duboko na jug.”

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.