Foto: Guliver

Haški sud izdao naredbu Izraelu, traže da zaustave ofenzivu: Stigao Netanyahuov odgovor

Autor: I.G.

Međunarodni kazneni sud u Hagu (ICJ) odlučio je da Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i druge akcije u Rafahu, u pojasu Gaze, zbog “neposrednog rizika” za palestinski narod. Iako je sud naložio Izraelu da se povuče iz Gaze, odluka nije obvezujuća.

ICJ je pozitivno odgovorio na zahtjev Južne Afrike da Izrael prekine ofenzivu i povuče se iz Gaze zbog optužbi za genocid. Sudac Salam je izjavio da trenutna situacija predstavlja značajan rizik za ljudska prava te da su potrebne nove hitne mjere. Sud je također zatražio da Izrael otvori granični prijelaz Rafah s Egiptom za povećanje humanitarne pomoći i da se očituje u roku od mjesec dana.

Glasnogovornik izraelske vlade David Mencer izjavio je da Izrael neće prekinuti borbe protiv Hamasa. “Nema sile na svijetu koja bi nas natjerala da počinimo javno samoubojstvo, jer to je to, da prestanemo ratovati protiv Hamasa”, rekao je Mencer.

Foto: TheNews2/Cover Images/Guliver

Odgovor Izraela

Izraelski ministri u kabinetu sastaju se kasnije kako bi razgovarali o presudi, ali vladini dužnosnici su ranije rekli da nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da štiti svoje građane i progoni Hamas u Gazi.

“Činjenica da ICJ nije čak ni izravno povezao kraj vojne operacije u Rafahu s oslobađanjem talaca i pravom Izraela da se brani od terora je krajnji moralni neuspjeh”, rekao je izraelski oporbeni političar Yair Lapid.

Hamas pak kaže da bi poziv na prekid ofenzive trebao obuhvatiti cijelu Gazu, a ne samo Rafah. Presuda “predstavlja međunarodni konsenzus o okončanju rata u pojasu Gaze”, rekao je glasnogovornik Palestinske samouprave Nabil Abu Rudeina za Reuters.

“Pozdravljamo odluku Međunarodnog suda pravde, koji zahtijeva da brutalni cionistički entitet zaustavi agresiju na naše ljude u gradu Rafahu”, dodao je glasnogovornik Hamasa.




Ispred suda se okupila manja skupina propalestinskih prosvjednika koji su pozivali na slobodnu Palestinu. ICJ je najviše tijelo UN-a za sporove između država. Njegove su odluke konačne i obvezujuće, ali se često ignoriraju. Sud nema moć da ih silom provede. Odluka suda bi, međutim, mogla rezultirati većim diplomatskim pritiskom na premijera Benjamina Netanyahua.

Ukrajinci brane ključni grad oklopnim vozilima i padrobrancima: ‘Ta sredstva su isprobana u Iraku’




‘Izrael će nastaviti svoj pravedan i potreban rat’

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je da će Izrael nastaviti svoj “pravedan i potreban” rat protiv Hamasa da vrati svoje taoce i učvrsti svoju sigurnost nakon što je Međunarodni sud pravde naredio da zaustavi operacije u Rafahu.

“Država Izrael predana je nastavku borbe da vrati svoje taoce i obećava sigurnost svojim građanima – gdje god i kad god je potrebno – uključujući i Rafah”, rekao je u izjavi.

Rekao je da će Izrael djelovati u skladu s međunarodnim pravom, dok će u najvećoj mogućoj mjeri štititi civilno stanovništvo. Čelnik izraelske oporbe Yair Lapid nazvao je naredbu “moralnim kolapsom i moralnom katastrofom” jer nije povezao zahtjev za prekidom borbi sa zahtjevom da Hamas oslobodi taoce.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.