Foto: Guliver Image/Kremlin Pool PUBLICATION

Je li Putin stvarno spreman na prekid rata? ‘Šalju se signali, a onda će dočekati Ukrajince’

Autor: M.P.

Ugledni svjetski medij Reuters javlja kako je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman zaustaviti rat u Ukrajini. Putin bi navodno pristao na dogovoreni prekid vatre koji bi priznao trenutne linije bojišnice, kažu za Reuters četiri ruska izvora, napominjući da je spreman nastaviti rat ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, rekla su za Reuters da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj skupini savjetnika zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odluke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi bilo kakve pregovore.

Reuters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na trenutnim linijama bojišnice.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Vidmarović: Rusko društvo nije za nastavak rata

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, odgovarajući Reutersov upit, rekao je da je Putin više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, napominjući da zemlja ne želi ‘vječni rat.’ Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane nisu odgovorila na upite.

Politički analitičar Branimir Vidmarović nam kaže, ova ekskluziva zapravo nije ništa novo, no tu postoji nešto vrlo zanimljivo.

“Rusko društvo nije za nastavak rata, htjeli bi da se rat zaustavi pod ruskim uvjetima. Rusi su protiv rata, ali uz rusku pobjedu, što znači da nisu za nastavak totalnog rata. Pati ekonomija, ljudi odlaze na front s kojeg se ne vrate. Pretpostavljam da, vjerojatno osluškujući narodno mnijenje, ide slanje signala što domaćoj što stranoj javnosti da su spremni za mir. Ispast će da Ukrajinci to neće i onda će Putin reći da je on predložio, ali da druga strana ne želi”, smatra Vidmarović.

Foto: Guliver (AP Photo/Vadim Ghirda)

Opasna vremena u Rusiji

Dodaje, vremena u Rusiji su strahovito opasna, a sve ankete koje su pokazivale da rat u Ukrajini uživa potporu ruskog naroda treba uzeti s rezervom. Zaključuje, ovo stavljanje primirja na stol moglo bi ići u korist Rusiji, no teško da će međunarodna zajednica to tretirati kao rusku pobjedu.




“Prema jednoj logici, Putin zapravo u bilo kojem trenu može proglasiti pobjedu jer svi su već zaboravili što znači demilitarizacija, denacifikacija i sve ono što je navodio kao razloge za pokretanje rata. Dobro je vrijeme da fiskira pozicije i zato iz logike Putina može postojati potreba da se rat završi”.

Reuters objavio ekskluzivu: ‘Vladimir Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini’




 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.