Screenshot: YouTube

Srpsku legendu su htjeli zavaditi s Hrvatom: ‘Nisam siguran da nas dvojica smijemo biti prijatelji’

Autor: Dnevno.hr/GIŠ

Sportski rivalitet koji imaju Hrvatska i Srbija se kroz godine održava u reprezentativnim i klupskim utakmicama, poput one nedavne u kojoj su se u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Dohi susreli vaterpolski reprezentativci dvije zemlje, s hrvatskom pobjedom na putu do osvajanja naslova. No, ponekad rivalitet dođe do izražaja i izvan terena, a to pokazuje priča u kojoj su sudjelovali veliki košarkaši koji su se proslavili na američkom tlu, jedan hrvatskih, a drugi srpskih korijena.

Srpska legenda bio je Pete Maravich, a hrvatska Rudy Tomjanovich, prvo veliki igrač, kasnije i trener Houston Rocketsa s kojima je sredinom ’90-ih na klupi slavio dva naslova prvaka u NBA ligi. Maravich se jednom prilikom prisjećao kako su ga s Tomjanovichem htjeli zavaditi, jer se tako gledalo na odnose Hrvata i Srba, što je i daleko na zapadu dolazilo do izražaja.

“Što si ti, Srbin ili Hrvat?” pitao je Maravich svojeg poznatog kolegu s parketa, na što mu je Tomjanovich odgovorio kako misli da je Hrvat. “Onda nisam siguran da nas dvojica smijemo biti prijatelji”, bio je Maravichev odgovor kojim je došlo do izražaja kako stoje stvari među Hrvatima i Srbima, pa čak i među legendama koje žive daleko.

Upoznao je i ‘domaću’ glazbu

Maravich je porijeklom bio Srbin, njegov djed se doselio u Ameriku, a kasnije legendarni Pete je pokazivao talent od malena i trenirao je uz narodnjake, koje je volio i njegov otac, košarkaški trener. Tata mu je kasnije zaprijetio da ako ne potpiše za LSU, Louisiana State University, gdje je on bio trener, više se ne mora vraćati kući. Te riječi je i poslušao.




Košarkaš poznat po nadimku Pistol Pete je odmah na prvoj utakmici za momčad LSU-a zabio 50 poena uz 11 skokova i 11 asistencija i odmah ušao u legendu, a ostao je i poznat po svojem zaštitnom znaku, zarolanim čarapama. Na parketu je nastavio u stilu kako je krenuo. Bio je prava ‘zvijer’ dok je trebalo rušiti protivnike.

“U tri sezone, koliko je igrao za momčad svojeg oca, Maravich je postigao 3667 poena i postavio 11 rekorda u američkoj sveučilišnoj košarci i 34 rekorda Jugoistočne konferencije, a isto je oborio svaki LSU rekord u postignutim poenima, prosjeku postignutih poena, koševima iz igre u pokušaju kao i postignutim, te slobodnim bacanjima izvedenim kao i pogođenim.

Slavan i u NBA ligi

U sveučilišnoj karijeri, Maravich je tri puta bio uvršten među najbolje u natjecanju i još uvijek drži mnoge od ovih rekorda, kao onaj od 28 utakmica na kojima je postigao više od 50 poena, a treba naglasiti da u njegovih 3667 poena nije uključeno 741 poen koji je postigao kao brucoš ili činjenicu da se u Maravichevo vrijeme igralo bez linije za tri poena.

Pete Maravich je u NBA ligi proveo 10 godina, a kada je imao samo 26 godina sve je šokirao izjavom: “Ne želim igrati 10 godina u NBA ligi i umrijeti od srčanog udara s 40 godina”. Kao da je znao što će se dogoditi. Tragedija ga je sustigla dok mu je bilo 40, u siječnju 1988. godine, kada je preminuo od srčanog zastoja dok je bio na terenu u košarkaškom ‘haklu’.

Prije toga, ozljede su utjecale na kraj njegove karijere u kojoj je ovaj izvrsni šuter mogao napraviti i više, samo da je još bilo linije za tri poena bez koje je danas nemoguće zamisliti košarku, a Maravich je i bez toga srušio brojne rekorde u svojoj sveučilišnoj karijeri – prije nego je nastavio u istom stilu i na NBA parketima.

Trese mu se stolica, ali on se neće niti malo živcirati oko toga, danas mu je baš svejedno

Autor:Dnevno.hr/GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.