Foto: Damir Skomrlj / CROPIX/Navijači Hrvatska/Ilustracija

Srbija se napaljuje na Hrvatsku, opet su zapeli u smiješnim maštarijama

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kako vrijeme brzo leti! Čeka nas ždrijeb Lige nacija u Parizu, Hrvatska je u elitnoj ligi nositelj, zajedno sa Španjolskom, Italijom i Nizozemskom. Da, sve su to polufinalisti zadnjeg, već četvrtog ciklusa Lige nacija, mi se s gorčinom sjećamo poraza na jedanaesterce u finalu protiv Španjolske.

Dakle, spremamo se za već petu Ligu nacija. Kao da je jučer bila ona prva 2018. godine, kada smo u premijernoj utakmici tog novonastalog natjecanja poraženi protiv Španjolske čak sa 6:0. Samo koji mjesec prije bili smo drugi na svjetskoj smotri u Rusiji.

Hrvatska je tijekom ciklusa Lige nacija rasla, nadimala se, u međuvremenu osvojila još jednu medalju na svjetskoj smotri. Da bi lani došla do finala kojeg je nesretno izgubila. A natjecanje u skupini počelo je gorko po Hrvatsku, s 3-0 porazom protiv Austrije. No, onda je uslijedila pjesma i rapsodija. Protiv svjetskih prvaka Hrvati su u Splitu remizirali, u Parizu ih pobijedili, jake Dance bacili smo na pleća u Kopenhagenu…

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska pripada vrhu

I danas Hrvatska pripada vrhu ovoga natjecanja, mi smo još uvijek uvjereni da smo i pri europskom i svjetskom vrhu. Iako… Najbolji igrači su nam u godinama, odlazak uskoro jednog Modrića i Perišića osjetila bi svaka ponajbolja momčad na svijetu.

Dakle, nakon što su reprezentacije podijeljenje u jakosne skupine jasno je da Hrvatska ne može biti u igraćoj skupini s drugim nositeljima, nabrojanim Španjolcima, Talijanima i Nizozemcima.

Nova sezona Lige startati će 5. rujna. Utakmice po skupinama igrati će se do 19. studenog. Međutim, neče sve biti kao u prošlim ciklusima. Naime, dosad su dalje išli samo pobjednici skupina, sada će se dalje plasirati i drugoplasirani. Tako je otvoren prostor za četvrtinale. Tek onda će na rasporedu biti finalni turnir.

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Ima novotarija

Znamo sada, četvrtfinale će se igrati u ožujku 2025. godine, dočim će polufinala i finale biti održani u lipnju sljedeće godine. Ima još novotarija. Tiče se ispadanja iz skupina, pa će se ubuduće osim posljednje plasiranih reprezentacija iz liga ispadati i trećeplasirani koji će razigravati s drugoplasiranim iz niže lige, dok pobjednici liga imaju i dalje zajamčen plasman u viši rang.




Liga nacija nije više turnir koji se igra tek reda radi. Dijeli se lijep novac, a momčadi mogu steći impresivne benefite. Evo, recimo koliko se može uloviti finih stvari kroz Ligu nacija, a tiče se kvalifikacija za svjetsku smotru 2026. godine na sjevernoameričkom kontinentu.

Evo, što se Europe tiče bjelodano je da će samo oni koji budu prvi u svojoj kvalifikacijskoj skupini ići direktno na svjetsku smotru. Drugoplasirani će u dodatne kvalifikacije. No, četiri najbolje momčadi iz Lige nacija također će imati pravo da dodatne kvalifikacije.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Prijeti Srbija

Eh, sada nešto jako zanimljivo. Na osnovu ostvarenih rezultata u elitnu A skupinu su ubačeni napi susjedi, Bosna i Hercegovina i Srbija. Pa je razvidno da bi mogli u skupini imati ili Bošnjake ili Srbe.




Ilustrirajmo, četiri nositelja su Hrvatska, Španjolska, Italija i Nizozemska. U drugom potu su Danska, Portugal, Belgija i Mađarska, u trećem Švicarska, Poljska, Njemačka i Francuska, te naposljetku u četvrtom: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija i Škotska.

Nema nikakve sumnje, ždrijeb će biti baš fokusno praćen u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Uvijek je to tako kada je potencijalna mogućnost „susjedskih nadmetanja„.

U Hrvatskoj nisu dobivali baš nikakvu šansu, ali jedna opasnost prijeti ako ga izaberu

Primjerice, u Srbiji gotovo nadrealno očekuju takvu mogućnost, sve u iracionalnoj želji da odmjere snage s Hrvatima i pokažu tko je bolji. I to nije od jučer, osvajala li Hrvatska medalje na svjetskim smotrama, dolazi li do Lige nacija, nogometnoj Srbiji je svejedno. Utvarajući si da imaju reprezentaciju ravnu, pa i bolju od Hrvatske često u Beogradu zapnu u smiješne maštarije. Kao da bi eventualnom pobjedom protiv Hrvatske izbrisali sve uspjehe Dalićeve momčadi, zapravo kao da bi ih pripisali sebi.

U isto vrijeme nogometna Hrvatska vodi svoje brige kako ostati na vrhu, ne zamarajući se relacijama sa susjedima. Što je pošteniji i pragmatičniji pristup. Nema opterećivanja s mišlju – hoćemo li igrati protiv Srbije.

Jednog dana i do tog sraza će doći. I u njega valja ući neopterećen. Sportski, nikako drugačije.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.