Možete li zamisliti? Manchester United protiv Hajduka igrao bunker samo da ne primi i sedmi gol! (FOTO)

Autor: Andrija Kačić Karlin

Hajduk je, naime, te 1980. godine igrao sjajno u Kupu prvaka i pripremao se za proljetni i četvrtfinalni dvoboj tada najjačeg europskog natjecanja, Kupa prvaka, protiv njemačkog HSV-a. I u sklopu priprema za tu utakmicu, tadašnji trener Hajduka, Tomislav Ivić, zaželio je jakog suparnika, a agilna uprava dovela je tijekom zimske pauze – Manchester United koji je te sezone bio doprvak Engleske.

Prije četiri godine, u gradskom derbiju protiv Manchester Cityja, poražen je Manchester United sa čak 1-6. Bio je to nevjerojatan događaj za tadašnjeg trenera Uniteda, Alexa Fergusona, sve njegove igrače i navijače, ali i cjelokupnu svjetsku sportsku javnost. Istina, malotko, ako uopće itko je očekivao takav debakl “redsa”. Uostalom i sam Ferguson je rekao “kako mu to mora biti najgori dan u životu, i njemu i njegovim igračima”.

Danas, United pod paskom nizozemskog trenera Louisa van Gaala, proživljava teške dane, ali još uvijek ne trpi tako gorke i uvjerljive poraze. Uistinu, rijetki su dani kada United doživljava takve debakle, a mi ćemo se prisjetiti jednog dana prije 35 godina kada je Manchester United doživio i teži poraz i to u srazu protiv splitskog Hajduka. Vjerovali ili ne, bilo je 6-0 za Hajduk!

Hajduk je, naime, te 1980. godine igrao sjajno u Kupu prvaka i pripremao se za proljetni i četvrtfinalni dvoboj tada najjačeg europskog natjecanja, Kupa prvaka, protiv njemačkog HSV-a. I u sklopu priprema za tu utakmicu, tadašnji trener Hajduka, Tomislav Ivić, zaželio je jakog suparnika, a agilna uprava dovela je tijekom zimske pauze – Manchester United, koji je te sezone bio doprvak Engleske.

Najbolja engleska postava

Splitski klub baš se koji mjesec ranije prebacio sa Starog placa na poljudski stadion izgrađen za potrebe Mediteranskih igara, pa je i ta utakmica protiv Manchester Uniteda bila svojevrsno privikavanje na novi, domaći veliki stadion, s atletskom stazom i kud i kamo većim kapacitetom.

Gosti su u Split stigli u najjačoj postavi, poprilično bahati i samouvjereni. Menadžer, dakle glavni trener, bio je čuveni Ron Atkinson, a bio je tamo i poznati Nizozemac Muhren, zatim Škoti Albitston, McQueen, Jordan, Macari, Buchan, Englezi Ray Wilkins, Steve Coopel, Jimmy Nicholl, Gary Birtles, Gary Bailey, sve reprezentativci, a bilo je i još pravih igrača – Moran, Duxbury, pa Irac Stepelton…

United je na kraju te sezone bio drugi, samo dva boda iza Liverpoola koji je uz Nottingham Forest tih godina žario i palio Europom. Dakle, nije istina da je Manchester United tada bio slab, no namjerili su se na moćnog, razigranog Hajduka kojeg je vodio Tomislav Ivić.




Hajduk je u mislima već bio glavom u utakmici protiv Hamburg Sport Vereina, ali je dvoboju protiv engleske momčadi, iako prijateljskom, pristupio motivirano, s punom snagom. Lijepo se prisjetiti i te momčadi koja je, pazite sad, rastavila Manchester United na sastavne dijelove, pobijedivši ga sa čak 6-0!

Dogodilo se to pred više od 30 tisuća gledatelja, a Hajduk je igrao u sastavu: Budinčević, Primorac, Krstičević, Luketin, Zoran Vujović, Rožić, Zlatko Vujović (Mamić), Mužinić, Cukrov, Đorđević (Bogdanović), Šurjak. Zgoditke su postigli: Primorac (2), Krstičević, Mužinić, Zlatko Vujović i Bogdanović.

Boro Primorac




Boro Primorac

Danas je najbolji igrač te utakmice, dvostruki strijelac Boro Primorac, dugogodišnji stalni asistent trenera Arsenala, Arsenea Wengera. Primorac je oba gola Unitedu dao iz jedanaesteraca poslije grubih prekršaja nad Zlatkom Vujovićem.

Rekosmo, nije Manchester United igrao u pričuvnoj postavi, naprotiv. Igrao je s najboljom postavom što ju je tada imao. A u Splitu je tog 27. siječnja 1980. godine igrao bunker kako ne bi primio i sedmi gol. Ili još i više…

Tvrdilo se poslije da je u prostorijama manchesterskog kluba postavljena i ploča koja je obilježavala “najteži poraz Uniteda na gostovanjima”, no kako bilo, Englezima taj poraz nije zgodno pao. Domaća javnost dočekala ih je sa sprdnjom, a nakon svih teških poraza Uniteda, uvijek engleski mediji podsjećaju na taj težak poraz u Splitu.

Naravno, tako nešto da se hrvatski klub poigra s engleskim klubom, danas je posve nemoguće. Zato ova priča i ima posebnu vrijednost, jednostavno da se spozna koliko smo mi, glede klupskog nogometa, nazadovali…

Mora se kazati da su u to vrijeme odnosi u europskom nogometu bili uvelike drukčiji. Hajduk je te sezone igrao četvrtfinale tadašnjeg Kupa prvaka, dok United tada nije bio na razini na kojoj smo ga naviknuli gledati u zadnjim desetljećima, ali je i onda bio u samom vrhu engleskog nogometa.

Kako je to izgledalo? Autor ovoga teksta sjeća se izvrsno te utakmice. Pred tridesetak tisuća ljudi koji su tek upoznavali novi poljudski stadion, a svi su bili vezani još za igralište na staroj Plinari, igrala se prijateljska utakmica protiv zvučnog i poznatog kluba iz Engleske. A Hajduk je odigrao utakmicu koja će se poslije pokazati povijesnom, zabilježivši jednu od najvećih međunarodnih pobjeda protiv jednog od najboljih klubova u Europi. Vjerovali ili ne, ta pobjeda za Hajdukove navijače nije onda bila ništa posebno. Bilo je to kao nešto uobičajeno, ajde malo uvjerljivije nego inače, ali dobro…

Tomislav Ivić
Šjor Tomislav Ivić

Novinski napisi govore, a svjedoci se kunu i djecom, da se Manchester United grčevito branio kako ne bi primio još dva, tri ili četiri gola, toliko je Hajduk tada bio dobar i nadmoćan. Kasnije te godine, Hajduk je došao do četvrtfinala Kupa prvaka, gdje ga je u dramatičnim utakmicama eliminirao HSV, no o tome drugom prigodom. To je isto sjajna sportsko-muzejska priča, ali s tužnim završetkom koju ćemo također podastrijeti našim čitateljima.

‘Sjećate li se 27. 01.1980.?’

Zanimljivo, u toj utakmici za Hajduk je nastupio i brat Zdravka i Zorana Mamića, Stojan. Zamijenio je Zlatka Vujovića. Stojan Mamić nije u Hajduku imao zapaženih rola, a kasnije je transferiran u kruševački Napredak…

Zlatko Vujović znao se prisjetiti tog dvoboja s Unitedom. Kazao je: “U to je vrijeme i Hajduk bio veliko ime u europskim okvirima. Pravo da vam kažem, mi smo cijelo vrijeme razmišljali samo u HSV-u, a prijateljska utakmica protiv Manchestera bila nam je priprema za uzvrat četvrtfinala Kupa prvaka. Legendarni trener Tomislav Ivić okupio je sjajnu momčad. Od ‘zlatne generacije’ još su bili aktivni Šurjak, Mužinić, Rožić, Luketin, Đorđević…, bio je tu i Primorac, nekoliko mlađih poput Gudelja, mog brata i mene… Igrali smo presing i postigli rezultat koji se nikad neće ponoviti. Mislim da Englezi nisu došli kao turisti, jer nikome nije ugodno izgubiti s takvim rezultatom. U to vrijeme pobjeđivali smo velike momčadi i golema je to razlika u odnosu na današnje okolnosti”.

Da taj neuspjeh i debakl Manchester Uniteda ne bi bio zaboravljen, potrudili su se svojedobno navijači Benfice koji imaju sjajne odnose s Hajdukovim navijačima. Naime, na jednoj utakmici Lige prvaka između Benfice i Manchester Uniteda, navijači Benfice na samom Old Traffordu izvjesili su veliki transparent – “Sjećate li se 27. 01.1980. Hajduk – Manchester United 6-0”.

HAJDUK – MANCHESTER UNITED 6-0

Split, 27. siječnja 1980. – Stadion Hajduka u Poljudu. Gledalaca oko 30.000 Sudac Marijan Rauš iz Varaždina. Vrijeme sunčano i prohladno, teren pogodan za igru. Prijateljska nogometna utakmica:

HAJDUK: Budinčević 8, Rimorac 7,5, Krstičević 7, Luketin 8, Zoran Vujović 8,5, Rožić 7, Zlatko Vujović 9 (Mamić 6,5), Mužinić 7, Cukrov 7,5, Đorđević 7 (Bogdanović 6,5), Šurjak 7,5 (Maričić 6,5)

MANCHESTER UNITED: Bailey 5, Nicholl 5,5, Houston 5,5 (Jovanović 6,5), MC Illroy 6,5, Mc Gueen 6, Buchan 5, Coppel 5,5, Wilkins 5,5, Jordan 7,5, Maccari 7, Thomas 5,5 (Grimes 6).

STRIJELCI: Primorac u 22. i 58. minuti iz jedanaesterca, Krstičević u 33., Mužinić u 40., Zlatko Vujović u 57. i Bogdanović u 81. minuti.

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.