Screenshot/Youtube

Upoznajte ‘đavolsku bubu’! Može preživjeti i ako ju pregazi automobil! Ovo je njezina tajna

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su otkrili da jedan posebno izdržljiv kukac ima gotovo neuništiv egzoskelet. Kad slučajno nagazite kukca, obično neće ostati puno od njega, ali iznimno tvrdog đavolskog željeznog kornjaša (Nosoderma diabolicum) ne može zaustaviti čak ni gaženje automobilom.

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue i kalifornijskoga Sveučilišta Irvine (UCI) proveli su svoje istraživanje kako bi otkrili tajnu tvrdoće njegova egzoskeleta.

Otkrili su da kornjaš može preživjeti ako ga zgnječi objekt čija je masa 39.000 puta veća od njegove. To je kao kada bi čovjek preživio gnječenje masom od 3.500 tona!

Znanstvenici su otkrili da je njegov štit izrađen od slojeva vlaknastog materijala zvanog hitin, materijal o kojem smo već pisali.

Pogledajte ovu fascinantnu bubu:




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.