Foto: Guliver

Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat: Ovo je prava pripadnost genijalca iz Smiljana

Autor: Z.S.

Nikola Tesla, genijalac iz Smiljana, u povijesti čovječanstva je ostao upamćen kao jedan od najvećih svjetskih izumitelja i čovjek ispred svoga vremena. Njegovi patenti i teoretski rad na kraju 19. i početkom 20. stoljeća stvorili su uvjete za elektrifikaciju svijeta sustavom polifazne izmjenične struje, a rad na području visokofrekventnih struja i bežičnog prijenosa elektromagnetskih valova razvoj radio tehnike i telekomunikacija, ističu iz zagrebačkog Tehničkog muzeja koji niso njegovo ime.

Teslini izumi na području elektrotehnike i fizike promijenili su znanost i svakodnevni život. Dok je Thomas Edison zagovarao istosmjernu struju, Tesla se zalagao za višefaznu struju i transformator, čime je omogućio jeftino prenošenje električne energije i njezinu masovnu uporabu. A desetljećima nakon smrti njegove smrt, na našim prostorima i dalje se vole prepirati oko toga čiji je Tesla znanstvenik, srpski, hrvatski ili pak američki.

Kako se sam definirao kao pripadnik čovječanstva te je cijeli svoj rad posvetio napretku istog možda je i jedini ispravan odgovor na to pitanje da Tesla pripada cijelom svijetu. “Nikola Tesla ostavio je oko 300 patenata koji su registrirani u čak 26 zemlja. Zbog svega što je darovao čovječanstvu možda je i suvišna rasprava da li pripada Srbiji, Hrvatskoj ili možda Americi. Najtočnije bi bilo reći da je on – svjetski znanstvenik’, poručili su prije par godina s RTS-a u prilogu ‘Prebrojavanje krvnih zrnaca Nikole Tesle’. U tom smjeru idu i neke izreke koje mu se pripisuju:

Књига која ће се ускоро појавити
може носити назив ИСТИНА.

Нашем Николи Тесли она је најпотребнија. Књига је много,…

Objavljuje Aleksandra Ninkovic TasicSrijeda, 11. prosinca 2019.

Malo poznat podatak

“Napredak i razvitak čovjeka od neizmjerne su važnosti za čovječanstvo i bitno ovise o invenciji.” “Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.” “Znanost je osobna perverzija, osim ako ima kao svoj krajnji cilj poboljšanje čovječanstva.”




Zloglasni direktor FBI-ja zaplijenio Tesline dokumente: Zbog opasnosti im dao posebnu oznaku

“Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo.” “Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume sa kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.”




U međuvremenu, ovih je dana opet se spominje jedan manje poznat podatak o ovom izumitelju, koji je na vidjelo izašao u prosincu 2019. godine, otkrivajući da njegovo kršteno ime nije bilo Nikola. Aleksandra Ninković Tašić, koja već godinama predano čuva sjećanje na velikane znanosti i kulture s ovih prostora, podijelila je na Facebooku izvadak iz jedne knjige u kojem se tvrdi da pravo kršteno ime poznatog znanstvenika zapravo nije Nikola. Prema tom izvoru, pravo ime Nikole Tesle je zapravo bilo Nikolaj.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.