Ilustracija

Od čega će se graditi kuće na Marsu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi!

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici smatraju da bi zgrade na Marsu mogle biti napravljene od tvari koja se naziva hitin.

Hitin je kompleksni visokomolekularni građevni polisaharid empirijske formule (C8H13O5)x i glavni sastojak staničnih stijenki gljiva, lišajeva te egzoskeleta člankonožaca. Također se nalazi se i u vanjskoj ljušturi mekušaca i više koljena drugih beskralježnjaka. Zaštitna uloga hitina kod beskralježnjaka vrlo je slična ulozi koju ima celuloza kod biljaka, a ta dva organska spoja su i kemijski vrlo slična.

Kada se hitin pomiješa s česticama iz tla Marsa, mogao bi se dobiti dovoljno čvrst materijal za izgradnju objekata i nekih predmeta, navode stručnjaci.

Hitin bi se na Marsu mogao dobiti iz biokonverzije organskog otpada kukaca ili gljivica koje bi se ondje uzgajale na farmama.

U preliminarnim ispitivanjima materijala, stručnjaci su konstruirali maketu stambenog objekta na Marsu za koji se pokazalo da je dovoljno elastičan. Inače, hitin se već rabi u proizvodnji hrane te kao sredstvo za zgušnjavanje.

SVEMIR NE PRESTAJE FASCINIRATI: Signal star sedam milijardi godina doputovao do Zemlje! Evo što je napravio kada je stigao




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.