Wikimedia - Charles Blomfield

TAJANSTVENO OSMO SVJETSKO ČUDO: Skriveno u dubinama jezera?

Autor: Dnevno.hr

Sedam svjetskih čuda (preimenovana u sedam čuda antičkog svijeta) su popis veličanstvenih čovjekovih dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu. Kako civilizacija vremenom napreduje, tako postoji nekoliko takvih popisa, kako čovjekovih tako i prirodnih.

Jedan takav čudesni prirodni kandidat bile su Bijele (Te Tarat) i Roze (Te Otukapuarangi) terase Novog Zelanda, za koje se smatralo da su najveći silicijevi sinteri na planeti sve dok nisu uništene u erupciji planine Tarawere 1886. godine.

Eliminira li ih taj nesretni događaj iz konkurencije?

Nova studija objavljena u časopisu The Royal Society of New Zealand otkriva da odgovor može biti “da i ne”. Prije erupcije planine Tarawera, silicijski sinter prirodnih terasa koji vode do obale jezera Rotomahana, priča se kako sunčeva svijetlost je izazivalo stijene da svijetle sjajnim bijelim i blistavim ružičastim bojama. Nažalost, boje su uhvaćene samo na platnima slikara, a najpoznatije je Pink terase Charlesa Blomfielda.

Wikimedia – Charles Blomfield

Ekspedicije počevši od 2011. godine tvrdile su da su pronašli ostatke terasa na dnu jezera Rotomahana, no ponovljene studije temeljene na podvodnim fotografijama utvrdile su da su uništene ili da ih tamo nema, teorija koju promoviraju različiti istraživači koji tvrde da su ostaci terasa zapravo pokopani manje od 15 metara duboko uz obalu jezera. Ta je teorija bila opovrgnuta posljednjom studijom.

Istraživači, na čelu s autorom studije Cornel de Ronde, istraživačima geologa na GNS Science na Novom Zelandu, koristili su povijesne fotografije, mape, anketu iz 1859. godine, sonar, seizmičke ankete i druge nove tehnologije za prikazivanje jezerskog poda i dokazivanje teorije da su ostaci  terasa na dnu jezera.

Ta studija iz 2018 tvrdi kako su terase i dalje postojeće, ali da se nalaze na dijelu jezera koji spada pod teritorijem Maoria te to stvara najveći problem oko restauracije tih prirodnih svijetskih čuda. Također monogi sumnjaju u točnost studije i cijela priča je zasuta kontroverznim izjavama i dokazima koji neće pomoć u davanju konačnog odgovora.

Samo će vrijeme i daljnja istraživanja pokazati dali su Bijele i Roze terase Novog Zelanda zaslužile uspinjanje na popis prirodnih svijetskih čuda.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.