Ilustracija

ŠTO SE DOGAĐA S KLIMOM? Vrijeme se više ne uklapa u prirodne cikluse!

Autor: Zlatko Govedić

Prema hipotezi srpskog matematičara i geofizičara Milutina Milankovića, koju je formulirao prije sto godina u knjizi “Matematička teorija toplinskog fenomena uzrokovana Sunčevim zračenjem”, uslijed redovnih promjena orbitalnih parametara (ekscentriciteta, inklinacije, precesije), Sunce grije zemaljsku površinu na različite načine.

Kao posljedica, javljaju se ledena doba, koja smjenjuju topliji periodi — interglacijali. To su takozvani Milankovićevi ciklusi ledenih doba, na osnovi kojih se formiraju dugoročne klimatske prognoze.

Svaki orbitalni parametar ima svoju cikličnost. Primjerice, putanja Zemljine rotacije oko Sunca prelazi s kružne na eliptičnu svakih 95, 125 i 400.000 godina. Os rotacije otklanja se za oko tri stupnja od ekliptike otprilike svakih 41 tisuću godina, a ciklus precesije (rotacija Zemljine osi) u prosjeku svakih 26.000 godina. Za to vrijeme, zemaljska os opisuje puni krug.

Svi ti čimbenici daju periodičnost klimatskih epoha od 41 do sto tisuća godina. Pritom, prema Milankovićevim proračunima, razlika u količini Sunčeve svjetlosti u sjevernoj hemisferi dostiže dvadeset posto.

Posljednji ledeni maksimum bio je otprilike prije 18 tisuća godina, a sada, prema Milankovićevim ciklusima, nastavlja se holocenski period interglacijal, koji je počeo prije oko 12 tisuća godina. Upravo se na to pozivaju protivnici hipoteze ljudskog utjecaja na klimu.

(VIDEO) KAKVA MRCINA! Pogledajte ogromnog krokodila uhvaćenog na omiljenoj turističkoj lokaciji




Međutim, detaljnije modeliranje pokazuje da se ovo što se sada događa nikako ne uklapa u prirodne cikluse — ni po snazi, ni po dinamici.

Prema Milankovićevim ciklusima, Zemlja bi danas postupno trebalo da se hladi, ali industrijska revolucija krajem 19. st. preokrenula je prirodnu tendenciju. Sada prosječne godišnje temperature prelaze vrijednosti iz perioda od 1960. do 2000. za 0,6 do 0,8 Celzijeva stupnja. Glavni su razlog emisije stakleničkih plinova, prije svega ugljikova dioksida, čiji je uzročnik – ljudski utjecaj.

Znanstvenici s Potsdamskog instituta za proučavanje klimatskih promjena ističu da je koncentracija ugljikova dioksida u atmosferi dostigla vrhunac za tri milijuna godina. Istraživanja pokazuju da prosječne temperature, koje se tijekom tog perioda nikada nisu popele više od dva Celzijeva stupnja iznad predindustrijske razine, mogu prijeći tu granicu u sljedećih 50 godina.




O tome svjedoče i podaci koji se redovno objavljuju u izvještajima o procjeni Međuvladina panela o klimatskim promjenama, koji su 1988. godine osnovale Svjetska meteorološka organizacija i Program za okoliš Ujedinjenih naroda.

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Najstariji spomen Isusa Krista pronađen je u istočnoj Srbiji?

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.