Screenshot/X

Devet svjetlećih stupova pojavilo se na nebu i uznemirilo mještane: Mnogi su u strahu

Autor: Zlatko Govedić

U subotu, 11. svibnja, devet tračaka svjetla obasjalo je nebo iznad Japana, zbunjujući stanovnike i izazivajući velik interes korisnika društvenih mreža. Fotografije podijeljene na internetu jasno pokazuju jaka svjetla naspram tamnih oblaka, s jednom posebno upečatljivom fotografijom snimljenom u luci Mikuriya u gradu Daisenu.

Korisnik X-a koji je objavio fotografiju opisao je kako je vidio svjetla oko 22 sata. Još jedna osoba podijelila je slično viđenje na plaži Nariishi u gradu Kotouri. Neobičan svjetlosni prikaz ostavio je ljude u čudu, uz komentare koji su varirali od divljenja do straha, a neki su čak nagađali o invaziji izvanzemaljaca.

“To je misteriozno i ​​prekrasno. Želim to vidjeti svojim očima”, napisao je jedan korisnik. “To je poput ulaza u tajanstveni svijet“, dodao je drugi, dok su deseci različitih korisnika društvenih mreža opisali slike kao “nevjerojatne”.

Impresivan vizualni efekt

Naravno, ima i onih koji su se preplašili: “Ajme, pa to je strašno”. Drugi korisnik je napisao: “Što je ovo!? Čini se kao da će vas oteti izvanzemaljci”, a treći je dodao: “Izgled tih svjetala čini da cijelo područje izgleda kao da je pod napadom”.




No unatoč “izvanzemaljskom” izgledu, objašnjenje fenomena prilično je jednostavno. Poznat kao “isaribi kochu” ili “svjetleći stupovi koji privlače ribu”, ta je pojava uzrokovana refleksijom svjetla ribarskih brodova na moru.

Slični su događaji zabilježeni i prije, primjerice 2015. Svjetla postaju vidljiva kada temperature tijekom noći padnu dovoljno da se stvore kristali leda u zraku iznad brodova. Ti kristali jarko reflektiraju svjetla broda, stvarajući impresivan vizualni efekt viđen s obale. Dakle, unatoč dramatičnom izgledu, nema razloga za uzbunu.

Misteriozan planet vreba u susjedstvu: ‘Nadživjet će nas za 100 milijarda godina’




Slični fenomeni

Na moru se često mogu vidjeti i drugi slični optički fenomeni. Fatamorgana, primjerice, nastaje zbog refrakcije svjetlosti kroz slojeve zraka različitih temperatura. Na moru, fatamorgane mogu izgledati kao lažni otoci, brodovi ili drugi objekti koji lebde iznad horizonta.

Zelena zraka je kratkotrajni zeleni bljesak svjetlosti koji se može vidjeti neposredno prije izlaska ili zalaska Sunca. Taj fenomen nastaje zbog refrakcije svjetlosti kroz atmosferu.

Svjetlucanje mora ili bioluminiscencija nastaje zato što neki morski organizmi, poput planktona, proizvode svjetlost kada su uznemireni. To može uzrokovati svjetlucanje valova ili tragova brodova u vodi noću.

Svjetlosni stupovi su vertikalni svjetlosni snopovi koji nastaju kada se svjetlost reflektira od kristala leda u atmosferi. Iako se često viđaju na kopnu, mogu se pojaviti i iznad mora ako su uvjeti odgovarajući.

Halo je kružni svjetlosni prsten oko Sunca ili Mjeseca koji nastaje zbog refleksije i refrakcije svjetlosti kroz ledene kristale u atmosferi. Mogu se vidjeti i na moru, osobito kada je zrak hladan i čist.

Sve te pojave rezultati su specifičnih atmosferskih uvjeta i interakcije svjetlosti s različitim medijima, pružajući spektakularne prizore kako na moru, tako često i na kopnu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.