Screenshot/Youtube

Uperite svoj pogled u noćno nebo: Stiže nam iznimno rijedak kozmički fenomen

Autor: Zlatko Govedić

Svemir nas često podsjeća na naše mjesto u njemu kroz događaje koji izazivaju strahopoštovanje, od ogromne potpune pomrčine Sunca koja je zahvatila SAD, Kanadu i Meksiko u travnju do nedavnih blistavih prikaza sjevernog svjetla diljem Europe.

Kako se predviđa da će i polarna svjetlost (aurora) uskoro biti ponovno vidljiva, još jedan kozmički događaj obećava da će osvojiti našu maštu i natjerati nas da svoje kamere usmjerimo prema nebu.

Naime, za manje od dva tjedna, milijuni ljudi diljem svijeta imat će jedinstvenu priliku svjedočiti rijetkom nebeskom događaju: poravnanju planetā, tj. konjunkciji. U tom spektakularnom fenomenu činit će se da se čak šest planeta nalazi na istom mjestu na noćnom nebu.

‘Slučajan događaj’

U nadolazećem planetarnom poravnanju sudjelovat će Jupiter, Merkur, Mars, Saturn, Uran i Neptun. Dok će Jupiter, Merkur, Mars i Saturn biti vidljivi golim okom, da biste mogli vidjeti i Uran i Neptun trebat će vam teleskop. Fenomen će se najbolje moći vidjeti u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 3. lipnja.

“Poravnanje planetā je astronomski događaj do kojega dolazi kada se, sasvim slučajno, nekoliko planeta Sunčeva sustava u istom trenutku nađe na istoj strani u odnosu na Sunce, što znači da se pojavljuju u liniji na nebu, kada ih gledamo sa Zemlje”, objašnjava astronomkinja Kate Pattle sa Sveučilišnog koledža u Londonu (Engleska, UK) i nastavlja:

“Važno je naglasiti da planeti ne tvore ravnu crtu u svemiru. To je mnogo rjeđi astronomski događaj koji se naziva sizigij. Međutim, budući da svi planeti, uključujući Zemlju, kruže oko Sunca u otprilike istoj ravnini, koju mi zovemo ‘ravnina ekliptike’, kada su na istoj strani Sunca kao jedna s drugom, čini se da tvore liniju na nebu kada ih gledamo sa Zemlje”.




Foto: Unsplash

Slijede novi fenomeni

Ovo je drugo planetarno poravnanje 2024. godine. Prvo se poklopilo s pomrčinom Sunca u travnju, kada su Jupiter, Venera, Saturn i Mars bili vidljivi duž zone totaliteta diljem Sjeverne Amerike.

Rijetkost događaja 3. lipnja leži u uključivanju šest planeta, jer su u takvim poravnanjima obično vidljiva samo dva, tri ili četiri planeta.

Nakon toga, još pet usklađivanja dogodit će se prije kraja 2025. godine. Dva će se zbiti ove godine (3. lipnja i 28. kolovoza), a tri sljedeće godine (18. siječnja, 28. veljače i 29. kolovoza). Pritom se naročito ističe događaj 28. veljače 2025. u kojem će se poravnati svih sedam preostalih planeta u Sunčevu sustavu.




Obilježite svoje kalendare za te nebeske spektakle. Možete čak razmisliti i o ulaganju u teleskop kako biste ovjekovječili “čuda našeg svemira”.

Devet svjetlećih stupova pojavilo se na nebu i uznemirilo mještane: Mnogi su u strahu

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.