Foto: Pixabay

SAD je htio dobiti rat s pomoću radioaktivnih lisica: ‘Svijetle u mraku kao duhovi’

Autor: Zlatko Govedić

Tijekom Drugog svjetskog rata, Sjedinjene su Države tražile inovativne načine da poboljšaju svoje sposobnosti špijunaže i psiholoških operacija protiv sila Osovine. Ured za strateške usluge (OSS), preteča CIA-e, osnovan je samo šest mjeseci nakon napada na Pearl Harbor, sa zadatkom nekonvencionalnih taktika ratovanja.

Stanley Lovell, voditelj OSS-ova istraživanja i razvoja, bio je poznat po svojoj spremnosti da prihvati neortodoksne metode za pomoć ratnim naporima. Među testiranim bizarnim idejama bile su male tempirane bombe pričvršćene na šišmiše i kemikalija osmišljena da posrami neprijatelje tako što će im dati miris poput izmeta.

Međutim, oba su plana na kraju odbačena kao nepraktična. Najneobičniji prijedlog bila je “Operacija Fantazija“, koja je imala za cilj korištenje lisica koje svijetle u mraku za psihološko ratovanje.

Nadmudrivanje neprijatelja

William Donovan, direktor OSS-a, nastojao je “nadmudriti naciste i Japance”. U skladu s tom direktivom, Allen Abrams, vršitelj dužnosti direktora za istraživanje i razvoj, predložio je stvaranje luminiscentnog stvorenja, poput lisice ili “zmaja”, koje bi moglo emitirati svjetlost bez vidljivog izvora.

Biznismen Ed Salinger s iskustvom u Japanu predložio je korištenje mita o biću imenom kitsune – nadnaravnoj lisici u japanskom folkloru za koje se vjeruje da su vjesnici propasti. Unatoč rasističkim pretpostavkama na kojima se temelji ideja, plan je odobren za daljnji razvoj.

Salinger je vjerovao da iskorištavanjem japanskih praznovjerja SAD može demoralizirati neprijatelja. “Temelji prijedloga počivaju na činjenici da su moderni Japanci podložni praznovjerjima, vjerovanju u zle duhove i neprirodne manifestacije koje se mogu izazvati i stimulirati”, rekao je biznismen.




Njegov je plan imao za cilj iskoristiti te strahove, pretpostavljajući da će japanski vojnici biti prestravljeni pojavom svjetlećih lisica nalik duhovima. Ipak, provođenje tog plana pokazalo se izazovnim.

Hrvat šetao oko kuće pa naletio na neočekivani prizor: ‘Pogledajte što rade ove zmije’




Ljudi su vrišteći pobjegli

Jedna početna ideja uključivala je let balonima u obliku lisice iznad Japana, ispuštanje mirisa lisice i sviranje zviždaljkama kako bi se oponašao krik životinje. Taj nepraktičan plan brzo je odbačen.

Salinger se tada vratio svojoj izvornoj ideji korištenja živih lisica. Da bi izgledale sablasno, trebalo ih je premazati luminiscentnom bojom. Međutim, znalo se da je ta boja opasno radioaktivna.

Unatoč rizicima, 30 lisica obojeno je i pušteno u Rock Creek Park (Washington, D.C.), popularno mjesto koje posjećuju američki predsjednici. Prizor svjetlećih lisica zaprepastio je posjetitelje parka, zbog čega je policija izvijestila: “Užasnuti građani, šokirani iznenadnim prizorom životinja koje skaču i izgledaju poput duhova, vrišteći su pobjegli iz parka”.

Ta reakcija navela je OSS na mišljenje da bi plan mogao imati sličan učinak na japansko stanovništvo.

Kako bi se testirala sposobnost lisica da dođu do Japana, bačene su u zaljev Chesapeake kako bi se vidjelo mogu li isplivati ​​na obalu. Dok su stigli do plaže, boja se isprala tijekom kupanja. Ne pokolebavši se, Salinger je predložio puštanje drugih životinja poput muzgavaca i kojota, iako je to odstupilo od izvornog cilja iskorištavanja mita o kitsuneu.

Otkrivena pozadina strašnih žrtvovanja: Konjima odrubljivali glave i žive ih pokapali

Kritika čistog razuma

U posljednjem pokušaju da spasi plan, Salinger je napravio plišanu lisicu s ljudskom lubanjom pričvršćenom za glavu, namijenjenu za let balonom. Ta je lisica također trebala biti premazana luminiscentnom bojom. Kako bi se pojačao učinak, plan je uključivao da se simpatizeri SAD-a pretvaraju da su opsjednuti izgovarajući pjesme duha lisice.

Unatoč tim naporima, Operacija Fantazija je na kraju odbačena prije nego što je mogla biti pokrenuta. Lovell, skeptičan od početka, primijetio je da će im projekt “poslužiti kao kritika čistog razuma”.

Operacija Fantazija naglašava koliko je daleko OSS bio spreman ići u potrazi za inovativnim ratnim strategijama. Iako je možda ukorijenjen u pogrešnim i rasno osjetljivim pretpostavkama, također predstavlja primjer kreativnih i nekonvencionalnih pristupa istraženih tijekom jednog od najizazovnijih sukoba u povijesti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.