Screenshot/Facebook

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Najstariji spomen Isusa Krista pronađen je u istočnoj Srbiji?

Autor: Zlatko Govedić

“Najstariji spomen Isusa Krista mogao bi biti srebrni listić sa starogrčkim slovima i tajanstvenim znacima, star oko tisuću osamsto godina, koji je prije nekoliko dana otkriven na arheološkom lokalitetu Viminaciju”, rekao je za Tanjug Miomir Korać, ravnatelj Arheološkog instituta i voditelj Znanstvenog projekta Viminacijum.

Kako Korać kaže, vrijedni artefakt pronađen je ispod uzglavlja djevojčice pokopane u olovnom sarkofagu jeruzalemskoga stila, koji je rijetkost te nedvosmisleno ukazuje na bliskoistočno podrijetlo pokojnice.

“Na listiću se jasno vide urezana starogrčka slova HI, THETA, NI, RO, ali kada se promatraju pod različitim kutovima, mogu se pročitati kao različite riječi. Jedna od njih, ispisana velikim slovima alfabeta, može se pročitati kao “HRIS”, tj. “Krist”, što znači “spasitelj”, kazao je Korać.

https://www.facebook.com/archeoserbia/photos/a.1495322884112799/2620438261601250/

Dodao je da je potencijalno senzacionalni artefakt zapravo urezan na srebrnom limu koji je iskovan iznimno tanko, do debljine desetog dijela milimetra.

“Taj je lim sedmostruko savijen na veličinu kvadrata ruba pola centimetra. Kada je otvoren i razvijen, njegove dimenzije bile su 5,3 x 3,5 cm. Tekst na njemu ispisan je starogrčkim alfabetom u devet redova, u kombinaciji slova i simbola. Stručni naziv za takav predmet jest “profilaktička lamela”, a u njoj se nalazi magijski tekst, osmišljen da zaštiti nositelja”, rekao je Korać.

U tijeku je analiza napisa na listiću. Ako arheolozi potvrde ispravno tumačenje te riječi, na srebrnom pismu iz Viminacija nalazi se najstariji spomen Krista na svijetu.




Korać napominje da se slova jasno prepoznaju.

“Slova se zaista jasno prepoznaju, ali to je toliko zapanjujuće da smatram da je prerano da bilo što komentiram. Ako se potvrdi da je čitanje riječi HRIS ispravno, onda je to najstariji pomen Krista”, zaključio je Korać.

RASTE BROJ ŽRTAVA U BEJRUTU: U stravičnim eksplozijama 73 mrtvih, na tisuće ljudi ozlijeđeno




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.