Screenshot/X

Najopasniji plesni pokret ostavlja tisuće djece s paralizom: ‘Krivi su roditelji’

Autor: Zlatko Govedić

Pregib unatrag (eng. beckbend), osnovni pokret u kineskom narodnom plesu, postao je vodeći uzrok teških ozljeda leđne moždine među malom djecom, što je izazvalo rastuću zdravstvenu krizu. Prema nedavnim studijama, tisuće djece u dobi od pet godina ostalo je paralizirano.

Unatoč namjerama roditelja da poboljšaju tjelesnu spremnost svoje djece kroz narodni ples, taj se potez pokazao opasnim. Od 2005. više od 1000 djece bilo je paralizirano zbog pregiba unatrag, tj. hiperekstenzije na satovima plesa, označavajući ga kao najveću prijetnju paralizom za malu kinesku djecu.

Podaci Kineske ortopedske udruge pokazuju da su ozljede kralježnice uzrokovane pregibom unatrag porasle s 4% između 1992. i 2002. na 33,9% svih pedijatrijskih ozljeda kralježnice između 2015. i 2019. godine.

Pregib unatrag, Screenshot/X

‘Zlatni prozor’

“Ne preporučuje se da instruktori plesa primjenjuju vanjski pritisak na donji dio leđa djeteta, posebno za djecu od 4 do 6 godina, koja su najsklonija ozljedama. Rizični pokreti kao što je backbend nisu namijenjeni početnicima. Trening fleksibilnosti treba biti postupan”, ističe Dong Daier, instruktor Pekinške akademije plesa.

Rast popularnosti narodnog plesa doveo je do toga da mnogi neiskusni instruktori podučavaju te opasne pokrete. Stručnjaci upozoravaju da dok je dječja kralježnica fleksibilna, njihova leđna moždina nije, što ih čini ranjivima na teške ozljede od pretjeranog istezanja.

“Kralježnica novorođenčeta može se rastegnuti do 5 cm bez puknuća, ali leđna moždina može izdržati samo oko  6 cm. Kontinuirani ili ponavljajući pokreti savijanja mogu lako dovesti do ozljeda leđne moždine”, tumači Guo Xiaodong, ravnatelj ortopedije u bolnici Wuhan Union.

Većina ozljeda od pregiba unatrag klasificira se kao pedijatrijska akutna hiperekstenzijska ozljeda leđne moždine (PAHSCI), koja se često naziva “paraliza pregiba unatrag”.




Oko 70% pacijenata s PAHSCI-jem pretrpjelo je teške ozljede koje se ne mogu liječiti, što rezultira doživotnom paralizom.

Guo je naglasio važnost trenutne medicinske pomoći, rekavši: “Djeca imaju četverosatni ‘zlatni prozor’ da potraže pomoć nakon ozljede leđne moždine. Nažalost, blagi početni simptomi često ih navode na nastavak tjelesne aktivnosti, povećavajući rizik od paralize”.

Škola namjerava izbaciti učenika zbog frizure: Iz bizarnog razloga ne može se ošišati




Pritisak roditeljā

Kontroverza oko sigurnosti backbenda potaknula je ponovnu procjenu među instruktorima plesa, koji sada često rezerviraju taj pokret za starije polaznice koje žele profesionalnu plesnu karijeru. Međutim, neki roditelji, nesvjesni rizika, ipak previše forsiraju svoju djecu.

Žena u svojim 20-ima ispričala je u komentaru svoje iskustvo kada je bila prisiljena vježbati savijanje u leđima sa 7 godina, što je dovelo do stalne boli u donjem dijelu leđa. Bilo je to poput natjecanja među roditeljima: “Kada su druga djeca mogla raditi pregib, moja me majka tjerala da više vježbam”.

Guo i njegovi kolege ortopedi nastoje podići svijest o opasnostima pregiba unatrag kako bi spriječili da što više djece, posebno mladih djevojčica, pate od doživotne paralize.

Dok su ozljede leđne moždine kod djece globalno česte zbog nesreća i padova, u Kini su uglavnom povezane s pregibom leđa, naglašavajući jedinstven i hitan problem u narodnoj plesačkoj zajednici u toj zemlji.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.