Foto: Dragan Matic / CROPIX

Kupili poznatu hrvatsku tvrtku, sada je gase: U doba Jugoslavije u njoj je radilo 5000 ljudi

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Britanski div DS Smith namjerava izgurati male dioničare iz koprivničke tvrtke Bilokalnik-industrija papirne ambalaže, čime bi preuzeo kontrolu nad gotovo 97,4 posto dionica te tvrtke. Preko svoje tvrtke DS Smith Belišće, DS Smith dodatno drži oko 61 posto dionica. Na skupštini Bilokalnika zakazanoj za 19. ožujka, DS Smith će donijeti odluku o prijenosu dionica manjinskih dioničara glavnom dioničaru, što će rezultirati prestankom postojanja Bilokalnika, piše Danica.hr.

Mali dioničari bit će obeštećeni pravičnom naknadom od 57,17 eura po dionici. Ova akcija slijedi nakon preuzimanja značajnog broja dionica od drugih dioničara prije dvije godine, što je jasno pokazalo namjeru DS Smitha da istisne preostale male dioničare.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Smanjen broj zaposlenih

Očekuje se da će ova strategija dovesti do gašenja tvrtke Bilokalnik d.d., a moguće je i ukidanje istoimene tvrtke, čime bi se zadržala samo tvornica ambalaže kao dio DS Smith Belišće. Među dioničarima koji će primiti isplatu su i vlasnici dionica Podravske banke, Vitomir Kljajić, Kate Miličić i Ankica Kljajić, kao i drugi dioničari s manjim udjelima.

GOTOVO JE! Ledo više nije hrvatski! Pogledajte koje su tvrtke iduće na ‘bubnju’: Radnici u agoniji

Bilokalnik, osnovan 1960. godine u Koprivnici, nekada je obuhvaćao različite industrije, uključujući industriju papirne ambalaže, drvnu industriju, industriju građevinskog materijala i uslužne djelatnosti. Tijekom godina, promjene u vlasništvu i restrukturiranje dovele su do značajnog smanjenja broja zaposlenih i transformacije tvrtke.

Osim toga, ova akcija ima potencijalni utjecaj na transparentnost informacija o poslovanju tvrtke jer će nakon prestanka postojanja Bilokalnika kao dioničkog društva nestati i obveza javne objave poslovnih rezultata na burzi od ožujka, čime će informacije o poslovanju postati manje dostupne javnosti.




 




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.