Foto: Unsplash

Znate li zašto je kava u kafićima toliko skupa? Evo što sve zapravo ulazi u cijenu

Autor: I.G.

Cijene kave nastavljaju rasti, a razlozi za to su brojni i kompleksni. Klimatske promjene, povećana potrošnja na Dalekom istoku te ratni sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku značajno utječu na globalno tržište kave.

Njemačka, koja je poznata po svojoj ljubavi prema kavi, ponovno se suočava s poskupljenjem ovog napitka. Tchibo, vodeći prerađivač i distributer kave u Njemačkoj, najavio je početkom svibnja povećanje cijena pržene kave. Tvrtka ističe kako su prošle godine brojni troškovi, uključujući cijene sirove kave, nastavili rasti, što ih je prisililo na prilagodbu cijena kako bi zadržali kvalitetu koju kupci očekuju.

Matias Krot, komercijalni direktor Gepe, najvećeg europskog uvoznika hrane s globalnog juga, također ističe kako postoje brojni ekonomski izazovi s kojima se suočavaju. Inflacija je smanjila potrošnju, dok su cijene sirovina za kavu i kakao porasle. Krot navodi i negativan utjecaj rata u Ukrajini na poslovanje.

“Prošle godine mnogi troškovi su nastavili rasti, uključujući i sirovu kavu. Da bismo našim kupcima nastavili nuditi kvalitetu na koju su navikli, sada se i mi moramo prilagoditi”, rekao je.

Foto: Unsplash

Inflacija odradila svoje

Iz Gepe se žale na pad prodaje koji je izazvala suzdržanost kupaca zbog inflacije. Negativan utjecaj imaju i visoke cijene sirovina za kavu i kakao, kao i rat u Ukrajini.

Andrea Fiterer iz Gepe rekla je kako je zabrinuta zbog visokih cijena i tržišnih fluktuacija. Bolesti biljaka uzrokovane monokulturama i klimatske promjene, koje donose suše ili prekomjerne oborine, dodatno opterećuju proizvodnju kave. Tvrtka Fairtrade International također upozorava na nepovoljne vremenske uvjete u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi, što povećava strah od problema u opskrbi.

“Poremećena je ionako delikatna ravnoteža ponude i potražnje. Duge suše u Vijetnamu, glavnom proizvođaču kave robuste, naškodile su biljkama. Brazil, s druge strane, koji je glavni uzgajivač arabike, pati od jakih kiša koje utječu na prinose. Klimatske neizvjesnosti, poremećaji na međunarodnim trgovinskim rutama i spekulativna priroda mnogih investicija stvorili su na tržištu kave pravu oluju”, rekla je.




Popularni trgovački lanac uvodi ogromnu promjenu: ‘Ponovno ću morati gubiti vrijeme’

‘Ponuda bi se mogla povećati’

Karsten Fritsch, analitičar iz Commerzbanke, ističe kako sukobi širom svijeta dodatno utječu na tržišta. On napominje da problemi s transportom kroz Crveno more više utječu na robu poput robuste, dok arabika nije toliko pogođena tim rutama. Fritsch predviđa povećanje proizvodnje arabike u Brazilu, gdje se očekuje rast od 5,5 posto u sezoni 2024/25.




“Postoje znakovi koji govore da će u sezoni 2024/25. ponuda kave u Brazilu biti povećana”, kaže Fritsch. U prognozi objavljenoj u siječnju u Brazilu navode da očekuju povećanje proizvodnje od 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na 58,1 milijun vreća od po 60 kilograma. Od toga će u 40,75 milijuna vreća biti arabika, a u 17,33 milijuna robusta”.

Unatoč tome, Stefan Schwarz iz jedne njemačke tvrtke za prženje kave upozorava da će cijene nastaviti rasti zbog manjka radnika-migranata na plantažama i sve veće potražnje za kavom u zemljama u razvoju.

“Imamo manje prinose, manjak radnika i sve veću potražnju,” kaže Schwarz. Osim u Europi i SAD-u, potrošnja kave raste i u zemljama poput Južne Koreje i Kine, koje su tradicionalno više naklonjene čaju.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.