Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Ugledni portal se ne može nadiviti hrvatskom čudu: ‘Tamo nema ni auta, ni bicikla’

Autor: F.F

Britanski Sun izvještava kako malo Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, koje su najčešće posjećene od strane lokalnog stanovništva. Hrvatski otočić, na kojem su automobili i bicikli zabranjeni ljeti, privukao je pažnju stranih medija.

Do Silbe je potrebno putovati tri sata trajektom iz Zadra. Otok se prostire na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na njemu živi samo 150 stanovnika, no taj broj ljeti naraste na 6000.

Cijele godine automobili su zabranjeni na otoku, dok su bicikli zabranjeni samo ljeti. Na otoku postoji samo jedno naselje, koje nosi isto ime – Silba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Silba ❤ (@silba_info)




Prekrasno mjesto

Jedna od glavnih atrakcija ovog naselja je cilindrična kamena kula Toreta, poznata i kao “Kula ljubavi”. Prema legendi, mornar je izgradio toranj za svoju ljubav kako bi mogla čekati njegov povratak, no ona se na kraju udala za drugoga. Još jedna znamenitost otoka je crkva sv. Marka, najstarija crkva na Silbi.

Otok je poznat i po svojim predivnim plažama, među kojima se ističe Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani. U blizini ove uvale istraživači sa zadarskog sveučilišta otkrili su sarkofage stare 1500 godina. Voda oko sarkofaga je plitka, dubine dva do tri metra, što omogućava posjetiteljima da ih razgledaju bez potrebe za ronilačkom opremom.

Ugostitelja i ekonomista ne muči kava od 6 eura, već nešto drugo: ‘Sve smo karte bacili na to’




Na Silbi se nalaze i brojne druge plaže, poput šljunčane plaže Tratica na južnoj strani otoka. Turisti su posebno oduševljeni spektakularnim zalascima sunca koje mogu vidjeti s ovih plaža.

Sun također navodi da Hrvatska obiluje malim, manje poznatim otocima koje vrijedi posjetiti, kao što su Drvenik Veli i Krknjaš Veli, poznat i kao Plava laguna.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.