REUTERS/Jan Schwartz/Guliver Image

RAC: PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA GOTOVO DOSTIGLO CIJENU BENZINA: Šok za vozače, ovo je baš veliki udarac za potrošače

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Vozači električnih automobila u Velikoj Britaniji koji koriste brzo punjenje sada moraju platiti 42 posto više nego inače što je veliki udarac za vozače.

RAC (Charge Watch) objašnjava da to znači da 80% brzo punjenje za “tipični električni automobil obiteljske veličine” koji koristi bateriju od 64 kWh u prosjeku košta 32,41 £ (oko 34,87 USD).

‘To se može usporediti s 19 penija po milji za benzinski automobil i 21 penija po milji za dizelaš, temeljeno na tome da netko vozi prosječno 40 milja po galonu’ rekli su iz RAC-a.

Država pomaže

‘Uz jamstvo cijene energije britanske vlade koje uskoro treba stupiti na snagu, cijena po milji za električno vozilo prosječne veličine iznosila bi otprilike 9 penija za punjenje kod kuće, ako se vozi na razumno učinkovit način. Punjenje od 80% kod kuće koštalo bi £17,87’ naglasili su iz RAC.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX/Ilustracija

Naglasili su da unatoč rastu cijena električni se automobili više isplati:

‘Za one koji su već prešli na električni automobil ili razmišljaju o tome, još uvijek vrijedi da je punjenje izvan doma jeftinije od punjenja benzinskog ili dizelskog automobila, ali ove brojke pokazuju da se razlika smanjuje kao rezultat enormnog povećanja cijene električne energije.’

‘Ove brojke jasno pokazuju da su vozači koji najviše koriste javne brze i ultrabrze punjače najviše pogođeni.’ zaključio je predsjednik RAC-a, Simon Williams.




Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.