Foto: Pixababy

Savjeti za uklanjanje mrlja u autu: Neke stvari treba obavezno izbjegavati, pazite na mrlje od kave

Autor: B. D.

Mrlje na sjedalima u automobilu nekad je teško ukloniti. Nastaju u situacijama koje su ionako stresne, poput prolijevanja kave ili povraćanja za vrijeme vožnje te nitko tad ne želi razmišljati još i o uklanjanju mrlje. Donosimo listu savjeta za uklanjanje mrlja koje možete isprobati kod kuće.

Važno je imati na umu da sjedala u automobilu ne biste trebali samo smočiti jer bi voda na tekstilnim sjedalima mogla uzrokovati nastajanje novih mrlja. Budući da se radi o zatvorenom sustavu, kako piše N1, neuklonjena vlaga može uzrokovati stvaranje plijesni. Izbjegavajte prati “strop” automobila jer se na njemu vlaga može najduže zadržati.

Mrlje od gaziranih pića i sokova trebate prvo namočiti vrućom vodom, a zatim na njih nanijeti kemijsko sredstvo za čišćenje unutrašnjosti. Mrlje od čokolade i žvakaće gume prvo treba ohladiti kockicom leda i doslovno dok se mrlja ne stvrdne, nakon čega je možete sastrugati i ukloniti.

Foto: Pixababy

Mrlje od kave nemojte uklanjati sami

Kod mrlja od povraćanja sadržaj prvo treba ukloniti krpom od mikrovlakana. Za samu mrlju od najviše pomoći bit će alkohol koji je dobro sredstvo za dezinfekciju i uklanjanje neugodnih mirisa. Nakon što uklonite mrlju usišite sjedalo.

U Zagrebu snimljeno vozilo s čudnim uređajem na krovu: Iznenadit će vas čemu služi

Ako na stražnjem sjedalu ostavite razigranu djecu moguće je da će kemijskom olovkom pošarati sjedala. U tom slučaju pomiješajte 10 mililitara alkohola i octa te nanesite na ručnik i istrljajte mrlju.




Za uklanjanje životinjske dlake najbolje je primijeniti ljepljive valjke. Mrlje od kave najtvrdokornije su i nažalost česte za one koji vole piti kavu u vožnji. Mnogi ih pokušavaju ukloniti spužvom i vrućom vodom, ali to će samo povećati mrlju koja ostaje vidljiva. U slučaju nastanka mrlje od kave najbolje je vozilo odvesti u praonicu.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.