Foto: Gulliver Image

Kinezi spremni na potez kojim će dominirati svjetskom autoindustrijom: Dolazi nova revolucija

Autor: B. D.

Lakše, sigurnije i štedljivije baterije ključ su za idući veliki korak u industriji električnih automobila. Uskoro bi Kina mogla biti prva koja će ostvariti novu revoluciju u svijetu autoindustrije. Kineska kompanija SAIC Motor tvrdi da se približavaju tome da masovno proizvode takozvane čvrste baterije. Prema kineskim projekcijama to će moći do 2026. godine, prenosi the Drive.

SAIC grupa najavila je da će ta tehnologija biti uvrštena u njihova vozila već od iduće godine. Prvo će koristiti polu-čvrste baterije u kojima se jednim dijelom i dalje nalazi tekući elektrolit, nakon čega će u upotrebi uvrstiti i potpuno čvrste baterije.

Prvu tehnologiju će implementirati u hibridnim i električnim vozilima svojih marki kao što su MG, Baojun i Wuling od 2025. godine, a čvrste baterije će implementirati 2026. godine. Ova vremenska projekcija poklapa se s najavama iz 2021. godine, što ukazuje na to da se tehnologija razvija prema kineskim očekivanjima.

Uključili se Toyota i Nissan

Ovim korakom kineskih proizvođači pozicionirali bi se daleko ispred onih iz ostatka svijeta. Toyota je inače pionir u ovoj tehnologiji koji čvrste baterije već godinama koristi u prototipima. Međutim Toyota ne vjeruje da će ta vrsta baterija ući u komercijalnu upotrebu sve do 2030. godine. Nissan je najavio da će u tome uspjeti nešto ranije, do 2028. godine, no ta kompanija je izgubila vodstvo u tom području te ga još nije povratila.




Hrvat iznio vrlo bizarnu teoriju zavjere o autoškolama: ‘Vidio sam čovjeka sa slušalicom na zebri’

Mnoge zapadne države osjećaju se ugroženo rastućom kineskom autoindustrijom, a ovaj korak još više bi produbio taj jaz. Međutim još je pitanje vremena hoće li prvi biti SAIC, Nissan ili Toyota. Čvrste baterije već dugo su tema znanstvenih istraživanja, ali još nisu ugledala komercijalnu primjenu. Čak i jednom kad ih autoindustrija usvoji vjerojatno će još postojati otpor spram električnih vozila.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.