Foto: Unsplash

ZANEMAREN SIMPTOM DIJABETESA: Ako ga primijetite, smjesta reagirajte kako ne biste izgubili zube

Autor: Zlatko Govedić

Dijabetes je kronično stanje u kojem organizam ima povećanu razinu glukoze (šećera) u krvi zbog poremećaja proizvodnje ili djelovanja hormona inzulina. Inzulin je hormon koji regulira razinu šećera u krvi omogućavajući ulazak glukoze u stanice tijela radi proizvodnje energije. Postoje dva glavna tipa dijabetesa:

Dijabetes tipa 1 jest autoimuna bolest u kojoj imunosn sustav napada i uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin. Kao rezultat toga, tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina, što rezultira visokom razinom glukoze u krvi. Dijabetes tipa 1 obično se javlja u djetinjstvu ili mladoj dobi.

Simptomi dijabetesa tipa 1 mogu se pojaviti iznenada: povećan unos vode i često mokrenje (poliurija), iznenadni gubitak mase, pretjerana žeđ (polidipsija), pretjerana glad (polifagija), umor i slabost, zamagljen vid te infekcije koje se često javljaju.


Dijabetes tipa 2 najčešći je oblik dijabetesa koji se obično javlja u odrasloj dobi, iako se sve češće pojavljuje i kod djece i adolescenata. Tijelo tada ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne koristi inzulin učinkovito.

Simptomi dijabetesa tipa 2 mogu biti blagi ili se postupno razvijaju tijekom vremena: često mokrenje, pretjerana žeđ, pretjerana glad, umor, sporije zacjeljivanje rana i infekcije koje se često javljaju, promjene vida, trnci ili utrnulost u rukama ili nogama itd.

Važno je napomenuti da neki ljudi s dijabetesom, posebno u ranim fazama bolesti, mogu biti asimptomatski ili imati vrlo blage simptome. Stoga je važno redovito provjeravati razinu glukoze u krvi kako bi se dijabetes otkrio i liječio što je prije moguće. Neobrađeni dijabetes može dovesti do dugoročnih komplikacija, poput bolesti srca, oštećenja bubrega, oštećenja živaca, problema sa vidom i drugih zdravstvenih problema.

Kada vam prijeti gubitak zuba?

Rizik od problema sa zubima postoji kod osoba s dijabetesom, a čak je oko 20% veći kod onih koji ne vode dovoljno brige o svom stanju.

Dijabetičari imaju veću vjerojatnost da će razviti karijes jer glukoza koja cirkulira u krvi podržava bakterije u ustima koje oslobađaju demineralizirajuće kiseline.

Dijabetes povećava rizik od oralnih bolesti. Postoje razne poznate komplikacije koje se uzimaju u obzir u liječenju dijabetesa, uključujući neuropatiju, nefropatiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju i bubrežne bolesti.
Međutim, kronična komplikacija ove bolesti, koja može biti manje vidljiva i manje opipljiva, je karijes i gubitak, koji također može pogoršati druga stanja. Liječnici bi stoga morali obratiti pozornost na zdravlje usne šupljine i zuba pacijenata s dijabetesom. Komplikacije obično uključuju suha usta, karijes i parodontozu, što može dovesti do gubitka zuba u teškim slučajevima.

Procjenjuje se da oko trećine dijabetičara pati od oralnih problema koji su posljedica loše oralne higijene.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.