Foto: Pexels

Rijetki znaju za ovaj simptom moždanog udara: Može se javiti dok jedete, obratite pozornost

Autor: F.F

Moždani udar je već godinama drugi najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i ne bira životnu dob. Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. U 85% slučajeva moždani udar je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/spriječiti lijekovima (trombolizom) i mehaničkom trombektomijom. Važno je doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara. Tromboliza se može primijeniti unutar 3 do 4,5 sata, a mehanička trombektomija unutar 6 sati od početka simptoma moždanog udara. Učinkovitost je veća ako se ranije primjene.

Moždani udar se događa kada se opskrba krvi u mozgu prekine, a stanice mozga propadaju – umiru. Oštećenje moždanih stanica može dovesti do tjelesnog invaliditeta, ali i promijeniti način na koji razmišljate ili kako se osjećate. Moždani udar uzrokuje veći spektar invaliditeta od bilo kojeg drugog stanja.

Mnoge posljedice moždanog udara mogu se liječiti, a rehabilitacija može pomoći osobama da se oporave koliko god mogu. No, postoje neki simptomi za koje mnogi nisu znali.

Foto: Josko Ponos / CROPIX ILUSTRACIJA

Neuobičajeni simptomi

Neki znakovi moždanog udara su očiti, poput nejasnog govora ili spuštenih usta. Međutim, postoji manje poznati simptom poznat kao disfagija, što su poteškoće s gutanjem koje mogu biti indikacija moždanog udara. Ova situacija se može dogoditi čak i tijekom obroka, kada hrana zaglavi u jednjaku, što može izazvati nelagodu u grlu ili prsima.

Simptomi disfagije uključuju:

Kašalj ili gušenje tijekom jedenja ili pijenja.
Osjećaj vraćanja hrane, ponekad kroz nos.
Osjećaj da hrana ostaje zaglavljena u grlu ili prsima.
Promjene u glasu tijekom obroka ili pijenja.

Neugodni znakovi da ste popili previše kave: Neće vam se svidjeti što se događa kad pretjerate




Obratite pozornost

Osim toga, osoba može imati poteškoća sa žvakanjem hrane, gubitkom težine, dehidracijom i infekcijama pluća. Drugi simptomi moždanog udara mogu se brzo povući, čak i unutar jednog dana, što može ukazivati na prolazni ishemijski napad (TIA), ali ipak zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se spriječio budući moždani udar, prenosi Mondo.

Ostali mogući simptomi uključuju potpunu paralizu dijela tijela, nagli gubitak vida ili zamagljen vid, vrtoglavicu, zbunjenost, poteškoće u razumijevanju govora, probleme s ravnotežom i koordinacijom, te iznenadnu i jaku glavobolju koja može rezultirati gubitkom svijesti.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.