Foto: Pixababy

Riža može sadržavati jedan jako opasan sastojak: Obavezno je perite prije kuhanja

Autor: B. D.

Riža je veoma neutralan sastojak koji se lako može uklopiti u raznolika jela. Također je veoma popularan i raširen sastojak, pogotovo u Aziji. Neki je izbjegavaju jer je bogata ugljikohidratima. Usprkos tome, riža je korisna za naš organizam, navodi Klix.ba.

“Riža je pristupačan i praktičan izvor ugljikohidrata i trebali bismo prestati demonizirati je. Umjesto toga, trebamo educirati ljude kako je najbolje konzumirati. Riža apsolutno može biti dio zdrave prehrane”, kaže nutricionistica Laura Ligos.

Nutricionisti tvrde da je riža zdrava žitarica bogata hranjivim tvarima i ugljikohidratima, koje je potrebno svakodnevno konzumirati. Ugljikohidrati bi trebali činiti oko 40% do 65% dnevnog unosa kalorija jer nam osiguravaju energiju potrebnu svaki dan. Osim toga, važni su za proizvodnju hormona i kognitivne funkcije. Rižu preporučuju osobama koje se bore s mučninom, povraćanjem ili sličnim stanjima jer se lako probavlja zahvaljujući niskom udjelu masti.

Foto: Pexels

Dobro je kombinirati je s drugim žitaricama

Različite vrste riže imaju različite prednosti za vaš organizam. Riža sadrži više od 15 esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu, vitamine B, kalij, magnezij, selen, vlakna, željezo i cink. Bijela i smeđa riža imaju sličan nutritivni profil, iako smeđa riža sadrži više kalorija, vlakana, proteina, mangana, selena, magnezija i vitamina B. Divlja i crna riža sadrže više antioksidansa i manje kalorija, s nižim glikemijskim indeksom.

Stručnjak otkrio pogrešku koju svi rade kada skladište začine: ‘Gube mirise i svojstva’

Zbog visokog udjela ugljikohidrata, porcija riže može povisiti razinu šećera u krvi. Glikemijski indeks riže je srednji, između kukuruza i pšenice. Ako niste dovoljno aktivni ili ne jedete dovoljno proteina i masti uz rižu, to može negativno utjecati na razinu šećera u krvi.




Riža može sadržavati veće količine arsena u usporedbi s drugim žitaricama, zbog prisutnosti ovog kemijskog spoja u tlu i vodi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da izloženost arsenu može povećati rizik od raka. Da biste smanjili unos arsena, birajte rižu uzgojenu u područjima s niskim udjelom arsena te je isperite prije kuhanja. Također, preporučuje se miješanje rižu s drugim žitaricama poput kvinoje i bulgura koje sadrže manje arsena.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.