Twitter

Prosvjedi u Poljskoj: Javni službenici u borbi za veće plaće

Autor: Hina

Nekoliko tisuća javnih službenika, među kojima su se posebno isticali nastavnici i profesori, prosvjedovalo je u subotu u Varšavi tražeći povećanje plaća.

“Želimo bolje plaće za javnu upravu, povećanje minimalne plaće”, rekao je novinarima Piotr Szumlewicz, dužnosnik sindikalne središnjice OPZZ, glavnog organizatora prosvjeda koji se odvija pod geslom “Dosta!”.

“Dosta nam je vladine politike, njezine arogancije, nepostojanja dijaloga i Morawieckijevih laži”, rekao je, govoreći o premijeru Mateuszu Morawieckiju.

Prosvjed je organiziran mjesec dana od općinskih izbora kojima počinje niz izbora koji u dogledno vrijeme očekuju Poljsku, te deset dana nakon odluke vlade da poveća minimalnu plaću za 7,1 posto na 522,6 eura bruto od 2019. Satnica će porasti na 3,4 eura. OPZZ smatra to nedovoljnim.

Među prosvjednicima su se posebno isticali nastavnici i profesori nezadovoljni zbog svojih plaća koje nisu više od nacionalnog minimuma te aktualne kontroverzne reforme obrazovnog sustava koja po njihovu mišljenju vodi u kaos u osnovnim i srednjim školama.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.