Foto: Gulliver Image

Le Pen planira nove desne saveze: Pozvala talijansku premijerku na suradnju

Autor: B. D.

Francuska krajnje desna političarka Marine Le Pen izjavila je da želi tješnje surađivati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni. Le Pen je istaknula da je sada trenutak za ujedinjenje te da bi savez s Meloni bio od velike pomoći.

Očekuje se da će Nacionalno okupljanje Le Pen dobiti više glasova od stranke francuskog predsjednika Macrona na predstojećim izborima za Europski parlament, što je dio šireg porasta krajnje desnice u EU.

Stranke Le Pen i Meloni trenutno su u različitim klubovima zastupnika u Europskom parlamentu, ali Le Pen želi sklopiti nove saveze nakon raskola u svom klubu zbog izjava člana AfD-a.

Nastao raskol u europskoj stranci

Nacionalno okupljanje dio je europske stranke Identiteta i demokracije (ID), a Braća Italije  su u Europskim konzervativcima i reformistima (ECR).




Srbijom kruži fotografija na kojoj Vučić čeka rezultate glasanja, a ona se smije cijelo vrijeme i slika ga

Nedavno je došlo do trzavica u ID-u zbog AfD-a. Nositelj liste te stranke na europskim izborima Maximilian Krah rekao je da nisu svi članovi SS-a, nacističke paravojske, bili zločinci. Krahova stranka ogradila se od njegove izjave, a AfD je izbačen iz ID-a.

Analitičari smatraju da se Le Pen želi približiti talijanskoj premijerki radi sklapanja novih saveza na europskoj razini.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.