Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX, Ilustracija

SESTRE PROVELE EKSPERIMENT SA STANODAVCIMA: Rezultat je odvratan! Zvale istu ženu i različito se predstavile: ‘Da sam kruha gladna ne bih to napravila nikome’

Autor: D.V

“Radno sam sposobna, borim se za sebe i svoje dijete i ne tražim milostinju. Trebam samo pristojan stan, ne neku rupu, u kojem bismo živjeli za poštenu naknadu”, početak je priče samohrane majke Mije koja godinama živi u Solinu. Ova mlada žena je zaposlena u poznatoj splitskoj firmi i ima solidna redovita primanja, no činjenica da sama podiže dijete, tvrdi, trn je u oku mnogim stanodavcima u gradu i šire. Nakon što joj je najmodavac rekao da mora iseliti jer će u taj stan doći njegova friško udana kći, Mia se pronašla u gadnom problemu. Školska godina već je počela, a novog stana nema ni na vidiku.

Na društvenim mrežama je oglasila da traži stan na području Solina, a onda je dobila na stotine poruke, među ostalim i brojne savjete da ni slučajno ne iseljava iz staroga stana, jer je tobože nitko nema pravo izbaciti s djetetom na ulicu, piše Slobodna Dalmacija.

Očajna žena nije mogla vjerovati da se ovako nešto događa samo zato što, eto, ima dijete, pa je sa sestrom izvela mali eksperiment. Rezultat je, veli, odvratan.

“Nazvala jednu ženu, netom što je oglasila stan na lokaciji koja mi odgovara, i kazala joj da bi ga smjesta uzela i to na neviđeno. Čim je čula da sam samohrana majka, počela se izmotavati… Bila sam tako razočarana. Kasnije ju je nazvala moja sestra i odglumila da je bankarica koja traži stan i tad je bila skroz druga priča. Kakva diskriminacija!”, ogorčeno će Mia.

“Da sam kruha gladna ne bih to napravila nikome”, zaključila je nesretna majka.

Što kaže zakon?

Slobodna piše kako je ova “urbana legenda” o nemogućnosti izbacivanja podstanara s djecom zakonski neutemeljena.

“Onaj tko ima kvalitetan ugovor o najmu solemniziran od strane javnog bilježnika i s ovršnom klauzulom je najbolje zaštićen. To pruža sigurnost i najmodavcu i najmoprimcu, a u slučaju spora ide se u parnični postupak”, objasnio je odvjetnik Ivo Juričko.




Voditeljica Odjela općih, pravnih i pomoćnih poslova CZSS-a Marina Pokrajac napominje kako u svojoj dugogodišnjoj karijeri pamti tek jedan ili dva slučaja da je Centar morao intervenirati u situaciji kad su roditelji maloljetne djece iz određenih razloga bili deložirani iz stanova i nisu imali kamo s djecom.

“To se zaista rijetko, rijetko događa, jer je ugovor o najmu dvostrani pravni posao i, ako dođe do spora, ide se u sudski postupak po privatnoj tužbi”, rekla je Pokrajac, ističući kako bi mlade obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje bile u znatno boljoj poziciji kad bi se gradili javni stanovi za najam, kao što je slučaj u zapadnoeuropskim zemljama.

U slučaju da se nešto takvo doista i dogodi, djeca se privremeno smještaju u dom gdje borave dok roditelji ne pronađu novi smještaj.




 

 

 

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.