Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Most prolazi kroz ogromnu krizu, počele pobune članova: Upitna budućnost stranke

Autor: Iva Međugorac

Topi se rejting Mosta, bio je to jedan od prvih zaključaka postizbornih anketa nakon kojih se moglo primijetiti da su i saborski zastupnici ove stranke naglo zašutjeli. Sve se rjeđe u medijskom prostoru može čuti i vidjeti predsjednika te stranke Božu Petrova, a dojam je da i Nikola Grmoja još uvijek nije onako glasan i sveprisutan kao što je to bilo u pr0šlom sazivu Sabora.

Nema dvojbe oko toga da Most prolazi kroz svojevrsnu političku krizu koja je na vidjelo izašla nakon što je tu stranku napustio Nino Raspudić, a zajedno s njime i članica bivšeg Mostova zastupničkog kluba Marija Selak Raspudić koja je u javnom prostoru ionako percipirana kao članica Mosta.

Trenutno u Mostovom zastupničkom klubu uz Grmoju, Petrova i njihova bombardera Miru Bulja sjedi i Ante Kujundžić koji se u prošlom sazivu Sabora nije uspio nametnuti i ozbiljnije profilirati. Uz njega, kao novo, parlamentarno liste Mosta tu je i zastupnik Ivan Matić, ali i zastupnik Marin Miletić zbog čijeg neslaganja sa Selak Raspudić navodno i jest došlo do razdora s bračnim parom Raspudić što je ozbiljno ugrozilo političku poziciju Mosta čije boje u parlamentu brani i njihov Zvonimir Troskot.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Dopustili su Raspudiću da dominira’

Unutar samog Mosta svjesni su da se nalaze u ozbiljnim problemima koji su kako priznaje naša sugovornica iz te stranke krenuli i prije parlamentarnih izbora.

”Da smo bili politički mudri mi bi na izborima nastupali s Domovinskim pokretom, i gradili priču o ujedinjenoj desnici. Umjesto toga Petrov i Grmoja dopustili su Raspudiću da dominira i nudi suradnju lijevim opcijama, što se odrazilo na rezultat izbora nakon kojih su nas Raspudići napustili ne misleći o posljedicama koje to Mostu donosi”, podsjeća naša sugovornica dodajući da je Most i u kampanji koja je za nama, ali i u posljednjih par mjeseci u sabornici djelovao bezidejno.

”Oni i trenutno pokušavaju nešto uloviti napadima na DP, ali od toga nema ništa. Naša politika nema sadržaja, a dio onih koji Most održavaju izvan sabornice strahuje da bi se to moglo odraziti i na rezultat europskih izbora, ali i na dugoročnu budućnost naše stranke što vodstvo ne shvaća dovoljno ozbiljno. Oni očito nastavljaju istim putem i ne namjeravaju ništa mijenjati pa bi se u konačnici Most mogao svesti na regionalnu stranku s juga”, kaže naša sugovornica koja Grmoji zamjera i to što je nakon izbora pokušavao dogovoriti suradnju sa SDP-om, ali i to što je nakon svega ipak pozivao Pokret ne suradnju uskačući sam sebi u usta.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Stavka koja im nije trebala

”I to je jedna od stavki koje nam u najmanju ruku nisu bile potrebne”, drži ova nezadovoljna Mostovka koja smatra da je vodstvo njene stranke zanemarilo lokalne ogranke, a koja ujedno smatra i da je za opstojnost Mosta važno da se što prije održe stranački izbori. No, na njima bi kako za sada stvari stoje pobjedu opet mogao odnijeti Petrov, a ukoliko bude imao protukandidate kao što se to naslućuje tada u Mostu strahuju od dodatnih tenzija posebice ako u utrku uđe Miletić zbog kojeg su se ionako razišli s Raspudićima koji su u međuvremenu formirali zastupnički klub s gradonačelnikom Svete Nedelje Darijem Zurovcem.




Ne samo da su formirali klub već je Selak Raspudić ovih dana u razgovoru za Jutarnji potvrdila da kreću u osnivanje vlastite političke stranke, a upućeni tvrde da bi gospođu Raspudić mogli gledati i kao kandidatkinju na predsjedničkim izborima za koje se navodno već počela ozbiljno pripremati, što možda neće biti po volji aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je prijateljski povezan s njenim suprugom Ninom Raspudićem.

Ono što djelu Mostovaca nije po volji jest situacija koja se odvila nakon konstituiranja 11. saziva Sabora pri čemu oporba nije pristala na neke njihove zahtjeve tijekom pregovora o radnim tijelima od kojih je 18 mjesta pripalo većini, dok je opozicija primorana dijeliti 15 vodećih mjesta.

Procurilo ime Milanovićeva nasljednika: SDP-ovci se love za glavu




Ostali bez Antikorupcijskog vijeća

Prema za sada dostupnim informacijama, jedan od najvažnijih obora- Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji sukladno Poslovniku pripada oporbi trebao bi voditi SDP-ov Ranko Ostojić, a njegovoj stranci trebao bi pripasti i Odbor za obranu koji se smatra podjednako važnim. Najvećoj oporbenoj stranci pripadaju i odbori za turizam, financije, rad i mirovinski sustav te za ravnopravnost spolova kao i još tri radna tijela.

Ono što se među Mostovcima smatra kao najveći gubitak svakako je to što Antikorupcijsko vijeće više neće voditi Grmoja već navodno SDP-ova Mirela Ahmetović, što je još jedan u nizu naznaka koje idu u prilog teorijama o nezavidnoj poziciji u kojoj se Most nalazi.

Ipak na koncu svega u Mostu smatraju da za njihov oporavak još ima šanse, dok istodobno iz njihovih redova poručuju kako Raspudići više nemaju šansi za uspjeh u politici nakon što su napustili njihovu stranku, a za primjer navode cijeli niz svojih bivših zastupnika pa i nekadašnjeg ministra policije Vlahu Orepića koji je svojedobno baš poput Selak Raspudić najavljivao politički angažman koji na koncu nije zaživio.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.