Boris Scitar/PIXSELL

NJEGOVA VELIKA ISTINA: ‘Napravio sam nešto dobro za sve. Ispao sam žrtva globalnih ekonomskih interesa’

Autor: Iva Međugorac

Razgovorljiv, ali nepovjerljiv, nekoć najuspješniji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić dočekao je još jednu pravnu zadovoljštinu odlukom Visokog kaznenog suda koji je naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja u slučaju Agrokor na kojem se temelji nepotvrđena optužnica protiv njega i njegovih nekadašnjih suradnika. Koji su njegovi daljnji pravni koraci, pokušali smo doznati i od samog Todorića, no pomalo razočaran u sve oko sebe, bivši gazda Agrokora nepovjerenje prema svima oko sebe pokazuje u samom uvodu razgovora.

“Ja ne znam je li to točno tko mene zove”, kaže nam Todorić te naglašava kako se zasad o ovom slučaju ne misli očitovati. “To je prioritetno bilo usmjereno prema interesima, globalnim i ekonomskim, a ja sam, nažalost, ispao žrtva toga svega, napravio sam nešto dobro, a onda im je, vidite, to zapelo za oko i služi očito njihovim interesentima”, kaže nam Todorić koji za daljnji razgovor, ponajviše zbog skepse i straha, nije bio raspoložen. Međutim, iz izvora bliskih ovom nekoć uspješnom poduzetniku doznajemo da će Todorić sačekati rješenje Visokog kaznenog suda te da je zadovoljan time što je i široj javnosti postalo jasno da se gotovo sve u njegovu slučaju vještačilo u Zagrebu.

Oštri napadi

Posljednjih godina Todorić na društvenim mrežama ne prestaje prozivati aktualnog premijera Plenkovića i bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić, najavio je i međunarodne tužbe, a uporište za svoje teze zasigurno može tražiti i u slučaju takozvane afere mali Agrokor u kojoj je nepravomoćno oslobođen optužbi, čime su se potvrdile njegove teze da nije kriv za izvlačenje 1,2 milijuna kuna iz Agrokora, u procesu u kojem su se uz njega na optuženičkoj klupi našli Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rossi, koji je također nepravomoćno oslobođen optužbi.

Do danas nije objašnjeno zašto je tužiteljstvo pokretalo taj kazneni progon protiv Todorića bez čvrstih dokaza, no iz stava suda proizlazi da dokaza nije bilo ni u tragovima. Zbog toga je, uostalom, slučaj i završio fijaskom, baš kao i u slučaju “mjenice” u kojem je tužiteljstvo podiglo 13 istih optužnica protiv dobavljača Agrokora optuživši ih za lažiranje faktura, odnosno prodaju duga factoring-kućama, pri čemu se, prema tezama tužiteljstva, prikriveno financirao Agrokor. Te teze sud je u startu odbacio paralelno s optužnicama. Oko teza u ovom posljednjem slučaju s Visokog kaznenog suda koplja će se ipak još lomiti, a o raspletu događaja progovorio je i odvjetnik Todorićevih, Fran Olujić.

“Obrane više okrivljenika, nas šest, tvrdile su od početka da ovaj izvještaj po sadržaju ne predstavlja vještačenje i da su ga sačinile nepoznate osobe za koje se može pretpostaviti da se nalaze u sukobu interesa jer je riječ o zaposlenicima tvrtke KPMG koja je paralelno radila za izvanrednu upravu, a prije toga za upravu Agrokora dok je društvo vodio Todorić. Sad nam je Visoki kazneni sud dao za pravo i po našoj je žalbi naložio da se naši navodi provjere u posebnom suđenju o zakonitosti dokaza”, objasnio je Olujić.

Paradoksalna situacija

Olujić je progovorio i o tome da je paradoksalna situacija to što je Županijsko državno odvjetništvo vještačenje povjerilo spornoj tvrtki, dok izvještaj potpisuje osoba koja je radila za Todorića, da bi se u konačnici ispostavilo da izvještaj nije radila tvrtka u Poljskoj, nego trgovačko društvo KMPG Hrvatska.

“Ivica Todorić već vodi arbitražni postupak u Washingtonu, to nije u neposrednoj vezi s ovim, no ti postupci utječu jedan na drugi. Ako bi mu arbitraža dala za pravo, ima pravo na naknadu štete od Hrvatske”, naglasio je Fran Olujić koji je u svojim izjavama prije više od godinu dana ukazivao na nelogičnosti koje je potvrdila odluka Visokog kaznenog suda.




“Riječ je o strateškoj pogrešci pri odabiru vještaka, većinu tog vještačenja obavile su osobe koje su zaposlene u KMPG-u u Hrvatskoj, a imena tih osoba nisu nam za vrijeme istrage bila poznata jer ih je KPMG Poljska odbio dati čak i DORH-u, što je dosad nezabilježena situacija”, tvrdio je Olujić, a paradoks cijele priče jasan je i iz toga što je DORH na račun KPMG-a u Poljskoj uplatio basnoslovnih 8,6 milijuna kuna, dok su im oni istodobno odbijali otkriti tko je sve u timu koji je provodio vještačenje i poslati dopunu životopisa vještaka Ismeta Kamala.

U javnost je u to doba dospio izvještaj koji je za zagrebačko Županijsko odvjetništvo pripremao Kamal, a u uvodu izvještaja, čiji su dijelovi danima punili medijske stupce, on se izjašnjava kao neovisni stručnjak. Kamal je član Instituta ovlaštenih računovođa Engleske i Walesa te voditelj poljske podružnice te danas ozbiljno kompromitirane revizorske kuće. Ranijih godina Kamal je vodio ogranak te tvrtke u Hrvatskoj i BiH, a prema šturim podacima iz njegove dokumentacije, u timu s kojim je vještačio u Todorićevu slučaju radili su vrhunski hrvatski govornici, među kojima su bili i oni koji tečno govore engleski i njemački.

Velika traljavost

Problematično je, uz ostalo, to što se u izvještaju od 390 stranica uglavnom nalaze njegova osobna knjigovodstveno-financijska vještačenja, na što je Todorić i prije upozoravao, prozivajući, među ostalima, Državno odvjetništvo, konkretnije Županijsko državno odvjetništvo koje je u ovom slučaju, kao i u nizu drugih ove veličine, pokazalo nevjerojatnu traljavost izabirući za vještaka konzultantsku kuću koja nije mogla odraditi nezavisno vještačenje jer su paralelno s njim ubirali višemilijunske honorare baš u Agrokoru.




To je i prema aktualnim tezama Todorićeve obrane eklatantan primjer sukoba interesa. Treba također podsjetiti kako se tvrtki koju danas problematizira i Visoki kaznani sud sreća osmjehnula nakon donošenja “lex Agrokora” koji se pisao na čajankama famozne skupine Borg s kojom je Dalić posredovala. Dolazak izvanredne uprave rezultirao je takozvanom pretvorbom Todorićeva koncerna u Fortenova grupu, prema službenom izvještaju nova uprava od travnja 2017. do listopada iduće godine na listi isplaćenih honorara držala je društvo KMPG Hrvatska te druge KMPG-e Hrvatska kojima je isplaćeno oko 6,8 milijuna eura.

To pravosudna tijela nije spriječilo da baš tu revizorsku kuću angažiraju za vještačenja, od kojih su usput zaradili osam milijuna iz džepova hrvatskih poreznih obveznika, ti su hrvatski milijuni isplaćeni na račun u Varšavi bez ikakvih kriterija, što, uostalom, i jest paradigma hrvatskog pravosuđa kojemu građani ionako odavno ne vjeruju.

U ruskim rukama

Ne vjeruje se više među građanima ni novoj upravi Agrokora, odnosno Fortenove. Premda Todorić u jeku najveće moći nije uživao simpatije dijela građana, jasno je da je ova grupacija ušla u kompaniju čije dijelove rasprodaju, a najveći dio Todorićeve imovine danas je u ruskim rukama. To pak za Hrvatsku znači da smo, a da nismo ni trepnuli, ruskim milijarderima i bankarima prepustili svoju poljoprivredu, proizvodnju i sve ono što je tvorilo Agrokor, Ledo je prodan, prodaje se Cibonin toranj, na bubanj će uskoro i Jamnica, a sve to gazda Ivica nemoćno promatra iz Kulmerovih dvora, u koje više ne zalazi društvena, politička i medijska elita koja ga je godinama uzdizala, elita koja mu je nakon svega okrenula leđa i za sobom ostavila čovjeka s tolikom dozom straha i nepovjerenja da se više ne usudi ni govoriti.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.