FOTO: Guliver images

NAKON BIJESNOG POZIVA, PROCURILO I OVO? Tenzije među Zelenskim i Bidenom se produbile, nervoza je u zraku: Čini se da je Amerikanac umoran od Ukrajine

Autor: Dnevno.hr

Bidenova administracija privatno potiče ukrajinske čelnike da signaliziraju otvorenost za pregovore s Rusijom i odustanu od javnog odbijanja sudjelovanja u mirovnim pregovorima osim ako Putin ne bude uklonjen s vlasti, piše Washington Post u subotu.

U tekstu se citiraju neimenovani informirani ljudi koji su rekli da zahtjev američkih dužnosnika nije usmjeren na guranje Ukrajine za pregovarački stol, već kao proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži potporu drugih nacija koje su oprezne zbog potpirivanja rata za mnoge godine koje dolaze.

Američki dužnosnici su javno obećali podržati Kijev golemim iznosima pomoći “koliko god bude potrebno”, dok se nadaju rješenju osmomjesečnog sukoba koji je ostavio veliki danak za svjetsko gospodarstvo i potaknuo strah od nuklearnog rata.

Umor od Ukrajine

Navodi se kako američki dužnosnici dijele procjenu svojih ukrajinskih kolega da Putin za sada nije ozbiljan u pregovorima, ali su priznali da je zabrana pregovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izazvala zabrinutost u dijelovima Europe, Afrike i Latinske Amerike, gdje se najoštrije osjećaju učinci rata na troškove hrane i goriva.

“Umor od Ukrajine stvarna je stvar za neke od naših partnera”, citirao je Post neimenovanog američkog dužnosnika.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i State Department nisu komentirali natpis, a američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je tijekom posjeta Kijevu u petak da će potpora Washingtona Ukrajini ostati “nepokolebljiva” i nakon izbora za Kongres na sredini mandata sljedećeg utorka.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.