Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Putin na Balkanu stvorio ‘malu Rusiju’: Opasna je i nalazi se u neposrednoj blizini Hrvatske

Autor: F.F

Rusija surađuje sa Srbijom u kampanjama dezinformiranja i kibernetičkim napadima protiv balkanskih zemalja koje podržavaju Ukrajinu, upozorava kosovski premijer Albin Kurti. Kurti tvrdi da Kremlj koristi veze s Beogradom kako bi dodatno pojačao postojeće napetosti u regiji. Kosovo, koje je pružilo vojnu pomoć Ukrajini i donijelo mjere protiv Rusije, uključujući zabranu ulaska ruskim građanima, suočava se s izazovima zbog svojih stavova.

Kosovo je donijelo rezoluciju o smještaju do 5000 ukrajinskih izbjeglica te su zabranili ulazak Rusima na Kosovo. U središtu Prištine, glavnog grada, stoji velika ukrajinska zastava, prenosi The Times. Kurti je izjavio da Srbija, koju naziva “malom Rusijom”, podržava Moskvu od početka rata u Ukrajini, te da se dezinformacije šire preko srpskih medija, potičući podršku Rusiji i destabilizirajući Kosovo.

Srpska manjina na sjeveru Kosova, koja ne priznaje kosovsku neovisnost, podržava Beograd, što je dovelo do nasilnih incidenata u posljednjih 18 mjeseci, uključujući postavljanje barikada i sukobe s mirovnim snagama NATO-a.

Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

‘Postoji mala Rusija’

“Na Balkanu postoji mala Rusija, a to je Srbija. Kada je Rusija napala Ukrajinu, Srbija je odmah stala na njihovu stranu. Sutra ujutro su srpski tabloidi tvrdili da je Ukrajina napala Rusiju. Potporu iskazuju ruskim zastavama i znakom Z, koji su osvanuli na sjeveru Kosova”, otkrio je Kurti.

Kurti ističe da dezinformacije dolaze sa sjevera Kosova, ciljajući njega i Nenada Rašića, srpskog ministra u kosovskoj vladi, te srpske političare koji podržavaju kosovske vlasti. Nacionalni demokratski institut Kosova otkrio je da su dezinformacijske kampanje usmjerene i na žene, posebno političarke, koje su često suočene sa seksističkim napadima.

Mimoza Kusari-Lila, kosovska zastupnica koja je nekoliko puta promijenila političke stranke, suočila se sa seksualnim zlostavljanjem u medijima, gdje su je vrijeđali naslovima poput “Kusari-Lila je bila svačija”. Albulena Haxhiu, ministrica pravosuđa, bila je predmet članaka koji su tvrdili da žene trebaju ostati kod kuće i ne baviti se “muškim” poslovima kao što je politika.

Kineska vojska okružila Tajvan, stiže ozbiljno upozorenje: ‘Ovo vam je snažna kazna’




I žene su na meti

Vjosa Osmani, predsjednica Kosova i prva žena na toj poziciji, prikazana je kao Kurtijeva marioneta. Komentari na društvenim mrežama na takve priče često su puni mizoginije, nasilja i prijetnji. Ostale političarke također su bile napadane zbog neslaganja s muškim kolegama u parlamentu.

Istraga Balkanske istraživačke mreže pokazuje da je Rusija izgradila mrežu podrške na Balkanu od početka invazije na Ukrajinu, koristeći političke i medijske kanale za širenje dezinformacija i destabilizaciju regije. Kibernetički napadi također predstavljaju prijetnju, kao što je bio slučaj s napadom na kosovsku vladu u svibnju, za koji se vjeruje da su ga izveli ruski hakeri.




Kremlj koristi dezinformacije kako bi destabilizirao demokracije na Balkanu i povukao paralele između ukrajinskog rata i NATO-ovog bombardiranja Srbije 1999. godine. Ovaj narativ dodatno raspiruje protuzapadne osjećaje u Srbiji, dok sukob na Kosovu ostaje središte dezinformacijskih kampanja. Kibernetički napadi i dalje su značajna prijetnja, s napadima na kosovsku vladu koji ometaju ključne sustave i infrastrukturu, dodaje Kurti.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.