Foto: Guliver, Ruska pomorska vojna baza Tartus u Siriji (AP /Alexander Zemlianichenko) Ilustracija

Rusi na Antarktici došli do zapanjujućeg otkrića: Zbog ovog je dio Europe u strahu

Autor: F.F

Rusija je otkrila stotine milijardi barela rezervi nafte i plina na Antarktici, na teritoriju za koji pravo polaže Velika Britanija. Ova otkrića izazvala su zabrinutost među britanskim parlamentarcima zbog mogućnosti kršenja Antarktičkog ugovora, koji zabranjuje eksploataciju ugljikovodika na Južnom polu.

Prema izvješćima, ruski istraživački brodovi pod upravom Ruske agencije za otkrivanje rezervi minerala za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo) identificirali su rezerve od ukupno 511 milijardi barela nafte, što je deset puta više od ukupne proizvodnje Sjevernog mora tijekom 50 godina. Ova su izvješća izazvala zabrinutost kod britanskih zastupnika, posebno u Odboru za reviziju okoliša (EAC).

Eksploatacija minerala i nafte na Južnom polu zabranjena je Antarktičkim ugovorom iz 1959. godine, a dodatno je potvrđena Madridskim protokolom iz 1998. godine, koji također zabranjuje komercijalno istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa.

Foto: Pixabay

Velika stvar

Britanski zastupnik David Rutley obavijestio je Odbor za okoliš da Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje ruskim tvrdnjama kako se na Antarktici provode samo znanstvena istraživanja. Međutim, britanski analitičari izražavaju sumnju, navodeći da bi vjerovati Rusiji u ovom kontekstu moglo biti naivno, s obzirom na njihovu nedavnu invaziju na Ukrajinu.

Profesor Klaus Dodds s koledža Royal Holloway, stručnjak za Antarktiku, svjedočio je u Odboru za reviziju okoliša, navodeći da su ruske aktivnosti više usmjerene prema istraživanju nafte i plina nego prema znanstvenim istraživanjima. Dodds je naglasio da i Kina predstavlja potencijalnu prijetnju Antarktičkom ugovoru. Ruski Rosgeo bavi se seizmičkim istraživanjima i drugim geodetskim aktivnostima, što bi moglo predstavljati kršenje međunarodnih normi i nagovijestiti buduću eksploataciju resursa.

Britanski antarktički teritorij, najveći od 14 britanskih prekomorskih teritorija, poznat je po svojoj nepristupačnosti s 99% površine prekrivene ledom. Znanstvenici vjeruju da je u prošlosti ovaj teritorij imao topliju klimu koja je omogućavala formiranje fosilnih goriva. Ovaj teritorij proteže se sjeverozapadno od Južnog pola, uključujući Antarktički poluotok i Weddellovo more.

Kineska vojska okružila Tajvan, stiže ozbiljno upozorenje: ‘Ovo vam je snažna kazna’




Rusi nisu sami

Osim Rusije, na dijelove britanskog antarktičkog teritorija polažu pravo i Argentina te Čile, što dodatno komplicira situaciju. Ako ruska seizmička istraživanja potvrde postojanje rezervi nafte, moglo bi doći do pojačanih napora za osporavanje britanskog suvereniteta nad tim dijelom kontinenta.

Stručnjaci upozoravaju da bi trenutni sukobi u Ukrajini i rivalstvo između Kine i SAD-a mogli ugroziti budućnost Antarktike. Profesor Alan Hemmings sa Sveučilišta Canterbury na Novom Zelandu, koji je bio zapovjednik British Antarctic Survey tijekom Falklandskog rata, izjavio je da bi rastuće napetosti mogle dovesti do narušavanja sporazuma koji štiti Antarktiku od eksploatacije. Antarktički ugovor bit će revidiran 2048. godine, no svaka nacija može se povući iz njega u bilo kojem trenutku.




Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Ilustracija

Izvršni direktor Tajništva Antarktičkog sporazuma, Albert Ljuberas Bonaba, izjavio je da će se o ovim pitanjima raspravljati na godišnjoj konferenciji organizacije te nije htio komentirati nagađanja o ruskim aktivnostima.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva potvrdio je predanost Antarktičkom sporazumu i zabrani komercijalne eksploatacije minerala. Sve strane potvrdile su svoju kontinuiranu predanost znanstvenoj uporabi Antarktike. Rosgeo, sa sjedištem u Moskvi, nije dao komentar na ovu situaciju.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.